Βόμβα Κατρούγκαλου: Τέλος οι επικουρικές, στα 390 ευρώ η εθνική σύνταξη

Άλλη μια εξίσωση που δεν βγαίνει με τις συντάξεις σε σχέση με την κυβερνητική ρητορική.
5'

ΜΠΛΟΚΟ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΙΧΑΛΟΥ

Σχετικά με τις αλλαγές σε συντάξεις και ασφαλιστικό, τους φόρους και τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Θα μπει τέλος στις επικουρικές συντάξεις» και αυτό θα γίνει «με την ενσωμάτωσή τους στις κύριες συντάξεις» ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε «η επικουρική σύνταξη είχε λόγο ύπαρξης στο παρελθόν γιατί χρηματοδοτείτο αποκλειστικά από τις εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων. Τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο κομμάτι στα περισσότερα ταμεία της χρηματοδότησης ήταν από το κράτος».

Ο κ. Κατρούγκαλος συμπλήρωσε πως «αν εφαρμόζαμε την περίφημη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που είναι στο μνημόνιο θα οδηγούμαστε σε τυφλές μειώσεις στις επικουρικές» και συνέχισε λέγοντας πως «η πρόταση η δική μου προς το Υπουργικό Συμβούλιο είναι να ενσωματωθούν όλες οι υποχρεώσεις του κράτους σε μία σύνταξη».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας «στον ενικό» εξήγησε ότι προκρίνει τη λύση της εθνικής σύνταξης που θα χρηματοδοτείται από την φορολογία και θα εγγυάται ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα είναι πάνω από τα όρια της φτώχειας. «Δεν πάμε να κάνουμε μία ακόμη μείωση στις συντάξεις. Εμείς θέλουμε μία μεταρρύθμιση που και θα κάνει το σύστημα βιώσιμο και θα παίρνουν συντάξεις αυτοί που είναι τώρα εργαζόμενοι», είπε ο υπουργός Εργασίας.

«Πάνω σε αυτή τη σύνταξη (την εθνική σύνταξη) θα έρχεται να καθίσει αυτή που θα αντιστοιχεί στις εισφορές τους. Μία σύνταξη που θα εγγυάται σε όλους ότι ξεφεύγουν από το κίνδυνο της φτώχειας», σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και έθεσε το όριο της εθνικής σύνταξης στα 390 ευρώ καθαρά το μήνα.

Η εθνική σύνταξη, δηλαδή, θα πρέπει να είναι το 60% του μέσου εισοδήματος για να προστατεύει από την φτώχεια. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, γίνεται προσπάθεια προκειμένου να ενσωματωθεί το ΕΚΑΣ στην εθνική σύνταξη προκειμένου να σωθεί.

Επιπλέον, μιλώντας στο Star, εξήγησε ότι η εισήγηση του θα είναι να μην υπάρξει κανένα εισοδηματικό κριτήριο για την παροχή σύνταξης. «Απορρίπτω οποιαδήποτε σύνδεση σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια. Το ασφαλιστικό μας έχει τεράστια ελλείμματα που χρηματοδοτούνται από φόρους», είπε ο υπουργός Εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε μία ακόμη οριζόντια μείωση των συντάξεων και γι’ αυτό προχωρά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

«Στο μνημόνιο υπάρχουν επιμέρους δεσμεύσεις που θα κατέληγαν σε νέες οριζόντιες μειώσεις. Εμείς είπαμε στην τρόικα: Αντί για ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και περιορισμό του ΕΚΑΣ θα δεχθείτε μία ελληνική μεταρρύθμιση σαν γενικό ισοδύναμο. Άρα η ανάγκη να κάνουμε μία μεταρρύθμιση είναι δική μας», σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και συνέχισε: «Τα τελευταία 20 χρόνια το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα είναι ένα τρένο που έχει 2,5 εκατ. συνταξιούχους και τρέχει στην κατηφόρα. Στο τέλος έχει ένα βάραθρο, την χρεοκοπία».

«Οι κυβερνητικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Το μνημόνιο περιλαμβάνει πράγματι μία δέσμευση που δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ. Η αριστερή πολιτική είναι να συμμαζέψεις τα ελλείμματα. Εμείς το μνημόνιο θα το σεβαστούμε αλλά δεν θα σεβαστούμε το τσεκούρι», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει αναδιοργάνωση του συστήματος, εφαρμογή των ίδιων κανόνων για όλους και «θα παρέμβουμε διορθωτικά για να προστατεύσουμε τις μικρές συντάξεις».

Παράλληλα ανέφερε ότι σήμερα το υπουργικό συμβούλιο θα ακούσει την εισήγηση του υπουργού Εργασίας για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και θα δοθούν οι γενικές γραμμές της κυβερνητικής πολιτικής, χωρίς να υπάρξουν συγκεκριμένοι αριθμοί, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ποσοτικοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Το μοντέλο που προτείνει η επιτροπή σοφών είναι το μοντέλο της Σουηδίας. Εγώ δεν θέλω να πάρω κανένα μοντέλο όπως είναι. Γι’ αυτό ο βασικός άξονας της μεταρρύθμισης είναι η εθνική σύνταξη. Εγώ θα προτείνω στο υπουργικό συμβούλιο μία αλλαγή σε αυτό το μοντέλο με την εθνική σύνταξη», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι αν η κυβέρνηση δεχόταν τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, όπως πρότειναν οι θεσμοί, τότε πολλές από τις επικουρικές θα μειώνονταν.

Μίχαλος: «Έχουμε τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές»

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος έκανε λόγο στην ίδια εκπομπή για «τσουνάμι μεταρρυθμίσεων» και ότι το υπουργείο Εργασίας κατέληξε στο σουηδικό μοντέλο «χωρίς η χώρα μας να έχει το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο αυτής της χώρας».

«Η χώρα μας διαθέτει τις δεύτερες υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές αλλά της Ε.Ε. των 28. Μέσα σε αυτό περιβάλλον στον έκτο υφεσιακό χρόνο είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει κάποιος να επιβιώσει», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος και τάχθηκε υπέρ μίας συνολικής εξυγίανσης του συστήματος και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με κίνητρα στις επιχειρήσεις για την αύξηση των προσλήψεων.

Μάλιστα ανέφερε ότι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος κατέθεσε στο οικονομικό επιτελείο τις προτάσεις της για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ χωρίς τον συμπληρωματικό φόρο στους ΟΤΑ και την εφαρμογή δύο φορολογικών συντελεστών με 22% για τις επιχειρήσεις και 32% για τα φυσικά πρόσωπα.

Βρούτσης: Η ΝΔ θα εμποδίσει τα σχέδια της κυβέρνησης

«Από αύριο η Νέα Δημοκρατία, θα ασκήσει κάθε κοινοβουλευτικό δικαίωμα και δυνατότητα για να εμποδίσει αυτό που ειπώθηκε από τον υπουργό. Σήμερα έμαθαν 1.200.000 συνταξιούχοι Έλληνες ότι καταργείται η επικουρική τους σύνταξη. Περίπου 200 ευρώ το μήνα», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε τηλεφωνική παρέμβασή του.

«Συνιστώ να επανεξετάσει την απόφαση του. Θα μας βρει αντίθετους. Δεν θα επιτρέψουμε την κατάργηση της επικουρικής σύνταξης, που είναι σημαντική βοήθεια για κάθε σπίτι», πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.

Σχετικές ειδήσεις