Manpower: «Ηπια» η δυναμική προσλήψεων στην Ελλάδα με τις προοπτικές και στο «μηδέν»

Οι εργοδότες στην Ελλάδα τρέφουν ήπιες προοπτικές αναφορικά με προσλήψεις προσωπικού, για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2016, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Manpower Group.

Manpower: «Ηπια» η δυναμική προσλήψεων  στην Ελλάδα με τις προοπτικές και στο «μηδέν»
4'

Συγκεκριμένα, από τους 750 εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 11% αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 11% προβλέπει μείωση, το 71% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στο εργατικό δυναμικό, ενώ 7% των εργοδοτών δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξουν αλλαγές κατά το προσεχές τρίμηνο.

Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε +4%, βελτιωμένες κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά αποδυναμωμένες κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

«H έρευνά μας αποκαλύπτει βελτιωμένες προθέσεις προσλήψεων στην αγορά εργασίας για το πρώτο τρίμηνο του 2016. Οι 750 Έλληνες εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν ήπια αύξηση των προσλήψεων, σε συνέχεια της κάμψης του τέταρτου τριμήνου του 2015», σχολιάζει η Δρ Βενετία Κουσία, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Manpower Group.

Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας

Το εργατικό δυναμικό αναμένεται να αυξηθεί σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016. Οι ισχυρότερες αγορές εργασίας αναμένεται να καταγραφούν στον τομέα των χρηματοοικονομικών, ασφαλειών, ακίνητης περιουσίας και παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις και στον τομέα του τουρισμού, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +15% και +11%, αντίστοιχα, ενώ οι προοπτικές για τον τομέα της μεταποίησης ανέρχονται σε +8%.

Ωστόσο, οι εργοδότες προβλέπουν μείωση του αριθμού απασχολουμένων στον τομέα της γεωργίας, όπου οι προοπτικές διαμορφώνονται στο -5%, και καταγράφουν σχεδόν αμετάβλητες προοπτικές απασχόλησης στον τομέα των κατασκευών, της τάξης του -1%.

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύονται σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Οι σημαντικότερες βελτιώσεις, της τάξης των 18 και 17 ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφονται από τους εργοδότες στους τομείς των χρηματοοικονομικών, ασφαλειών, ακίνητης περιουσίας και παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις και μεταποίησης, αντίστοιχα.

Οι εργοδότες του τομέα μεταφορών & επικοινωνιών καταγράφουν σημαντική αύξηση 13 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι προοπτικές εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα του ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου & ύδρευσης και στον τομέα του δημοσίου και κοινωνικών υπηρεσιών.

Στο μεταξύ, οι προοπτικές προσλήψεων εμφανίζονται σχετικά σταθερές στον τομέα της γεωργίας, σημειώνοντας πτώση 1 ποσοστιαίας μονάδας.

Οι εργοδότες σε έξι από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας καταγράφουν αποδυνάμωση των Προοπτικών σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2015. Σημαντικές μειώσεις 12 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφονται στον τομέα των μεταφορών & επικοινωνιών, καθώς και στον τομέα του εμπορίου (χονδρική & λιανική). Παράλληλα, οι προοπτικές προσλήψεων εμφανίζονται αποδυναμωμένες κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα των κατασκευών και στον τομέα της μεταποίησης. Ωστόσο, τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται σε τρεις τομείς, και ιδιαίτερα στον τομέα του Τουρισμού, με αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων.

Συγκρίσεις ανά Γεωγραφική Περιοχή

Οι εργοδότες στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής αναμένουν ήπια αύξηση του αριθμού απασχολουμένων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, καταγράφοντας συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +5%.

Παράλληλα, οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα προβλέπουν αμετάβλητη αγορά εργασίας, με τις προοπτικές να διαμορφώνονται στο 0%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται τόσο στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής όσο και στη Βόρεια Ελλάδα, με τους εργοδότες να καταγράφουν βελτίωση των προοπτικών κατά 13 και 5 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα.

Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ωστόσο, οι προοπτικές αποδυναμώνονται και στις δύο γεωγραφικές περιοχές. Οι εργοδότες στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής καταγράφουν μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι προοπτικές για τη Βόρεια Ελλάδα εμφανίζονται μειωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.
Προοπτικές Απασχόλησης σε σχέση με το μέγεθος του οργανισμού

Οι εργοδότες των μεγάλων επιχειρήσεων αναφέρουν αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων για το πρώτο τρίμηνο του 2016, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +16%.

Στις άλλες κατηγορίες, οι προθέσεις είναι πιο επιφυλακτικές, με τις προοπτικές να ανέρχονται σε +3% και +1% στις κατηγορίες των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, αντίστοιχα. Οι εργοδότες των πολύ μικρών επιχειρήσεων προβλέπουν αμετάβλητη δραστηριότητα προσλήψεων, με προοπτικές της τάξης του 0%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται και στις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού.

Οι Προοπτικές για τους εργοδότες των πολύ μικρών επιχειρήσεων ενισχύονται κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αυξήσεις 9 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφονται στις κατηγορίες των μεγάλων και των μεσαίων επιχειρήσεων. Οι εργοδότες στις μικρές επιχειρήσεις καταγράφουν βελτίωση της τάξης των 3 ποσοστιαίων μονάδων.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι μεγάλες επιχειρήσεις καταγράφουν βελτίωση της τάξης των 6 ποσοστιαίων μονάδων.

Ωστόσο, οι εργοδότες στις πολύ μικρές επιχειρήσεις καταγράφουν σημαντική μείωση 10 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι προοπτικές αποδυναμώνονται κατά 4 και 3 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργοδότες των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, αντίστοιχα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή