Τι ζητά τελικά σήμερα η αγορά εργασίας
Από τον εργοδότη στο άτομο έχει περάσει η δύναμη που επηρεάζει με καθοριστικό τρόπο την αγορά εργασίας, και η συγκεκριμένη τάση διαπιστώνεται σε παγκόσμιες έρευνες για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες.
Με βάση τη διαπίστωση αυτή, τα άτομα που έχουν τα προσόντα που ζητά η αγορά, αποκτούν πρόσβαση στην απασχόληση, λαμβάνουν υψηλούς μισθούς και διαθέτουν την αντίστοιχη αυτοπεποίθηση.
Την επισήμανση αυτή κάνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η πρόεδρος της εταιρείας Manpower Group, Βενετία Κουσία, που υπογραμμίζει ότι προτεραιότητα κάθε ατόμου που επιθυμεί να ενταχθεί στην αγορά εργασίας θα πρέπει να είναι να ανακαλύψει τα θετικά του στοιχεία και να τα ενισχύσει ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μάθει και να αναπτύξει στοιχεία στα οποία ενδεχομένως υστερούσε.
Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζει το ρόλο της συμβουλευτικής, ενός τομέα που επιδιώκει να αναπτύξει και ο ΟΑΕΔ στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του οργανισμού, όπως τονίζει και η διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του ΟΑΕΔ Αθανασία Θεοδωρίδου.
Στο ερώτημα "τι ζητά τελικά σήμερα η αγορά εργασίας", η κ. Κουσία απαντά ότι "σύμφωνα με μελέτη του Cedefop, σε μια Ελλάδα που βασικά παρέχει υπηρεσίες, η αγορά εργασίας χρειάζεται ανθρώπους με μεσαία επαγγελματικά προσόντα, ξένες γλώσσες και ψηφιακές δεξιότητες", ενώ σημαντικός είναι και ο ρόλος γενικότερων δεξιοτήτων (των λεγόμενων soft skills).
Συγκεκριμένα εκτιμά ότι ζητούνται:
-άνθρωποι με πολύ καλές επικοινωνιακές δεξιότητες στο γραπτό και τον προφορικό ρόλο,
-που μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους,
-μπορούν να συνεργαστούν σε μια ομάδα αναλαμβάνοντας την ευθύνη του δικού τους έργου,
-είναι σε θέση να αναλύσουν και να συνθέσουν ένα πρόβλημα ώστε να παρουσιάσουν μία πρόταση λύσης χωρίς πανικό,
-μπορούν να ακολουθήσουν οδηγίες και υπό συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια να παραδώσουν αυτό που έχουν αναλάβει.
"Τα παραπάνω διαπιστώνονται από τεστ αξιολόγησης που υπάρχουν και οι εταιρείες τα έχουν αναπτύξει ώστε να ανιχνεύουν δεξιότητες που δε φαίνονται σε μια συνέντευξη μόνο. Τα τεστ αυτά χρησιμοποιούνται πριν από τη συνέντευξη για να ξέρει ο συνεντευξιαστής πού να εστιάσει το ενδιαφέρον του. Οπωσδήποτε τέτοιες δεξιότητες δεν αποκτώνται μόνο από το πανεπιστήμιο, αλλά κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων, από τον τρόπο που γίνονται τα μαθήματα σε ομάδες, με παρουσιάσεις, μέσα από την εμπειρία της δουλειάς" σχολιάζει.
"Θα έπρεπε να υπάρχουν καλύτεροι και εντονότεροι σχηματισμοί στην αγορά εργασίας μεταξύ ΟΑΕΔ και ιδιωτικών εταιρειών απασχόλησης γιατί είναι περισσότεροι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη και πρέπει να αφήσουμε στο παρελθόν στερεοτυπικές αγκυλώσεις με βάση τις οποίες τέτοιες συνεργασίες μπορεί και να μην αποδώσουν" προσθέτει.
Από την πλευρά της, η διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του ΟΑΕΔ, Αθανασία Θεοδωρίδου, τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού του ρόλου του ΟΑΕΔ, έχουν εντοπιστεί δράσεις που επιδέχονται βελτιώσεων και σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η συμβουλευτική. Αναφερόμενη στη σημασία της ανάπτυξης γενικότερων δεξιοτήτων από υποψήφιους στην αγορά εργασίας, φέρνει ως παράδειγμα το πρόγραμμα "συμμαχία για την εργασία" μέσα από το οποίο πάνω από χίλια άτομα πέρασαν από μια διαδικασία αξιολόγησης, κατάλαβαν τα ισχυρά τους σημεία, αξιολογήθηκαν με βάση μοντέρνες πρακτικές και ενίσχυσαν το επαγγελματικό τους προφίλ. Επρόκειτο για ένα πρόγραμμα δημοσίων και ιδιωτικών φορέων επαγγελματικής στήριξης αποφοίτων των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ που προσφέρουν παράλληλα σπουδές και άσκηση, και αυτός είναι ένας ακόμη τρόπος, κατά την κ. Θεοδωρίδου, για να αναπτύξει κάποιος τέτοιου είδους δεξιότητες μέσα από την εργασία.
Το πρόγραμμα "Συμμαχία για την εργασία" που αναπτύχθηκε σε συνεργασία του ΟΑΕΔ, με την Μanpower Group, το ΜΕΝΟΝ Νetwork και την Praksis και με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.