Νέο Ασφαλιστικό: Μειώσεις σε όλους χωρίς ταμπού
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Με μεγάλους χαμένους όσους συνταξιοδοτούνται από φέτος και με λιγότερο ή περισσότερο χαμένους συνταξιούχους κάθε κατηγορίας, μειώσεις συντάξεων με κάθε δυνατό τρόπο, φέρνει το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό, το οποίο έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας και ο αρμόδιος υπουργός, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος το παρουσίασε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.
Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι “νέοι συνταξιούχοι” που θα αιτηθούν να λάβουν κύρια και επικουρική σύνταξη από την 1/1/2016 και μετά αφού θα λάβουν συντάξεις μειωμένες έως και 35%, ενώ εισάγεται και η Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ και το πλαφόν των 2300 ευρώ, δηλαδή μειώνεται στα 2.300 ευρώ όποια σύνταξη ήταν μέχρι σήμερα ανώτερη αυτού του ποσού.
Ωστόσο, η πρόταση «χρυσώνει το χάπι» στους νυν συνταξιούχους αφού οι συντάξεις που ήδη καταβάλλονται δεν θα μειωθούν άμεσα, αλλά μετά το πέρας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής -δηλαδή όταν τελειώσει το Μνημόνιο μετά τον Ιούλιο του 2018.
Ειδικότερα όσοι έχουν βγει στη σύνταξη μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2015, η προσαρμογή στα νέα ποσοστά αναπλήρωσης (που αναμένεται να μειωθούν σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις σε ποσοστό μεταξύ 15% έως και 35%) θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2018.
Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα κυμανθούν από 0,8% για 15 χρόνια ασφάλισης έως 2% για 39 χρόνια ασφάλισης και πάνω για όσους βγουν στη σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου 2016 και έπειτα.
Το ύψος των συντάξεων θα υπολογίζεται πλέον με βάση τον μέσο όρο αποδοχών του εργαζομένου καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου και όχι βάσει της καλύτερης οικονομικά πενταετίας εντός της τελευταίας δεκαετίας πριν την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης που προέβλεπε έως και σήμερα το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ.
Σε αυτά τα πλαίσια, τα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει η ελληνική πρόταση για τα πρώτα 15 χρόνια ασφάλισης είναι της τάξεως του 0,8%. Από 15 χρόνια έως 18 είναι 0,92%, από 18 μέχρι 21 χρόνια, 1,04%, από 21 έως 24 χρόνια 1,16%, από 24 έως 27 1,29%, από 27 έως 30 1,42% και φτάνει στο 2% για τα 39 έως 42 ή και περισσότερα χρόνια.
Ωστόσο στο μεσοδιάστημα Ιανουαρίου 2016 – Ιουλίου 2018 οι νυν συνταξιούχοι θα παίρνουν ως "προσωπική διαφορά" το έλλειμμα που προκύπτει στις αποδοχές τους μεταξύ των έως τώρα και των νέων ποσοστών αναπλήρωσης..
Αντίθετα μεγάλη μείωση προβλέπεται να επέλθει στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που θα δοθούν μετά την 01/01/2016 καθώς “οι «νέοι συνταξιούχοι» που θα αιτηθούν και λάβουν κύρια και επικουρική σύνταξη από την 01/01/2016 και εφεξής, θα λάβουν σύνταξη κατά 15% - 35% μειωμένη σε σχέση με εκείνη που λαμβάνει άλλος ασφαλισμένος με τα ίδια έτη ασφάλισης και τις ίδιες μηνιαίες απολαβές αλλά συνταξιοδοτήθηκε πριν την 01/01/2016.
Αντίστοιχα το εφάπαξ που χορηγεί σήμερα το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων θα αποδίδεται μειωμένο κατά 10% σε σχέση με τα έως σήμερα ισχύοντα. Των ανωτέρω όμως μειώσεων φαίνεται να εξαιρούνται οι συντάξεις που θα κανονιστούν από την 01/01/2016 και μετά και δεν θα υπερβαίνουν τα 750 ευρώ”.
Πιο συγκεκριμένα, το νέο Ασφαλιστικό προβλέπει:
-ποσοστά αναπλήρωσης από 0,8% έως 2% ανά έτος που θα ισχύουν από την 1.1.2016
-αναπροσαρμογή των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων με τις συντάξεις που εκδόθηκαν με βάση το νέο νόμο (σ.σ. και θα ισχύουν από την 1.1.2016), μετά το πέρας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής (σ.σ. Ιούλιο του 2018)
-Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ
- Πλαφόν 2300 ευρώ σε όσους παίρνουν μία κύρια και μία επικουρική σύνταξη
-ΕΚΑΣ από 57 έως 230 ευρώ ανάλογα με το άθροισμα των συντάξεων αλλά και το οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων
-Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλειας
- Στο 20% του εισοδήματός τους αυξάνεται η ασφαλιστική εισφορά για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μηχανικούς, γιατρούς
-Σε 0,45% θα ανέλθει το ποσοστό αναπλήρωσης για τις επικουρικές συντάξεις.
- Ολοι σε ένα ταμείο. Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ
-Δεν μειώνονται οι συντάξεις εως 750 ευρώ.
Εθνική συν Ανταποδοτική Σύνταξη μας κάνουν Κύρια Σύνταξη
Από 1.1.2016 η σύνταξη λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου του φορέα κύριας ασφάλισης υπολογίζεται ως το άθροισμα δύο τμημάτων: της εθνικής σύνταξης και της ανταποδοτικής σύνταξης.
Η Εθνική Σύνταξη αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και δεν χρηματοδοτείται από ασφαλιστικές εισφορές, αλλά απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αρμόδιος για την καταβολή της εθνικής σύνταξης είναι ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η Εθνική Σύνταξη καταβάλλεται σε όλους, όσοι διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη, μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους ή του έτους της ηλικίας τους στο οποίο, κατά τις οικείες διατάξεις, θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης.
Η μόνιμη διαμονή αποδεικνύεται με τη διαδικασία που προβλέπεται για τη χορήγηση άδειας διαμονής στους πολίτες τρίτων χωρών. Το ποσό της μειώνεται για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα (40) ετών διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας.
Για την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού η εθνική σύνταξη ορίζεται σε τριακόσια ογδόντα τέσσερα (384) Ευρώ κάθε μήνα.
Ανταποδοτική σύνταξη: Οι ασφαλισμένοι κύριας ασφάλισης δικαιούνται ανταποδοτικό μέρος σύνταξης, που προκύπτει με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, το χρόνο ασφάλισης και τα κατ’ έτος ποσοστά αναπλήρωσης υπολογιζόμενα επί των συντάξιμων αποδοχών βάσει του παρακάτω πίνακα.