ΟΑΕΔ: Πότε θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα voucher 29-64 για 26.000 ανέργους
Είναι χαρακτηριστικό ότι για το πρόγραμμα voucher για ανέργους 29 – 64 ετών, που βρίσκεται στην τελική φάση της προκήρυξής του, άλλαξε εντελώς ο σχεδιασμός του, με αποτέλεσμα, οι άνεργοι που θα επιλεχθούν να λάβουν ποσό που, μαζί με την εργοδοτική συμμετοχή, θα ανέλθει στα 5.500 ευρώ, όταν με τον αρχικό σχεδιασμό δεν θα μπορούσαν να λάβουν περισσότερα από 1.600 ευρώ…
Το πρόγραμμα θα παρέχει εκτός από την οικονομική στήριξη προς τους ανέργους και εγγυημένη απασχόληση για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη του.
Το πρόγραμμα, που αποτελεί προσωπικό στοίχημα της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, κας Ράνιας Αντωνοπούλου, έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με την αρχική δομή του. Προβλέπει αυξημένη επιδότηση για τους ανέργους και μειωμένη προς τους φορείς κατάρτισης, ενώ θα αφορά 10 κλάδους της οικονομίας και 44 ειδικότητες.
Ανάμεσα στους κλάδους της οικονομίας που θα απευθυνθεί το πρόγραμμα, είναι το εμπόριο, τα τεχνικά έργα υποδομής, ο τουρισμός, η πληροφορική και η διαχείριση στερών και υγρών αποβλήτων,
Με το νέο σχεδιασμό, οι άνεργοι θα λαμβάνουν, ανά ειδικότητα, πιστοποίηση γνώσεων και προσόντων που για πρώτη φορά θα βασίζεται σε ένα ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενίσχυσης δεξιοτήτων και συμβουλευτικής, το οποίο είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν τα ΚΕΚ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 130 ώρες κατάρτισης και συμβουλευτική καθοδήγηση και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης 2014-2020 από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.
Η ορθολογικότερη αναμόρφωση του προγράμματος επιτεύχθηκε διότι η ηγεσία του υπουργείου βελτίωσε προς όφελος των ανέργων την αναλογία της κατανομής των κονδυλίων. Στο νέο πρόγραμμα το 80% των 112 εκατ. κατευθύνεται για ενίσχυση των ανέργων και μόλις το 20%στους φορείς κατάρτισης. Ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος διέθετε το 75% του προϋπολογισμού στους φορείς πρακτικής κατάρτισης και το υπόλοιπο 25% στους ανέργους.
Το ανακληθέν voucher απευθυνόταν μόνο στον τεχνικό κλάδο, τον κλάδο διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων και στις νέες τεχνολογίες. Μάλιστα, οι ιθύνοντες του αρχικού σχεδιασμού του προγράμματος πριμοδοτούσαν τον κατασκευαστικό τομέα με τη διοχέτευση 10.000 ανέργων από το σύνολο των 16.000, παρότι σκοπός του προγράμματος ήταν η ενίσχυση των δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας και όχι οι τομείς που παρουσιάζουν ύφεση όπως ο τεχνικός κλάδος.