Στον Καιάδα οι εργαζόμενοι: Τέλος σε τριετίες και επιδόματα
Σε πλήρη αναδιάταξη μπαίνει ο εργασιακός χάρτης στη χώρας, αφού έρχονται άμεσα αλλαγές στα εργασιακά που σε πρώτη φάση, εστιάζονται στο σκέλος των συλλογικών συμβάσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και των ομαδικών απολύσεων και μέχρι το φθινόπωρο έρχονται ο κατώτατος μισθός, η κατάργηση τριετιών και όλων των επιδομάτων, αλλά και του 13ου και 14ου μισθού.
ΣΤΗ «ΜΕΓΓΕΝΗ» ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΝΕΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ»
Η θεσμοθέτηση μοντέλων ευέλικτης απασχόλησης (πχ μικροεργασία), με το επιχείρημα ότι έτσι θα βελτιωθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και κατάργησης κεκτημένων είναι στο επίκεντρο και ξεκινάει ένα νέο μπρα ντε φερ για να συμφωνηθεί τι τελικά θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο που θα επιβληθεί από το φθινόπωρο στους εργαζόμενους.
Αυτό που ζητούν οι δανειστές είναι ουσιαστικά η κατάργηση όλων των επιδομάτων και μισθό στα 586 ευρώ κάτι που σημαίνει μειώσεις μέχρι και 30%.
Το σχέδιο της τρόικας ουσιαστικά αφορά την κατάργηση όλων των ποσών που προστίθενται στον βασικό μισθό και επιδιώκουν να μην υπάρχει καμία αύξηση λόγο προϋπηρεσίας, να καταργηθούν δηλαδή οι τριετίες, αλλά και τα επιδόματα που έχουν απομείνει, όπως για παράδειγμα το επίδομα γάμου.
Θέλουν δηλαδή οι εργαζόμενοι να παίρνουν έναν μισθό χωρίς άλλες προσαυξήσεις, κάτι που θα σημάνει ότι ο βασικός μισθός των 586 ευρώ θα είναι και ο μισθός που θα παίρνουν για μια ζωή.... χωρίς καμιά αύξηση στο πέρασμα των χρόνων...
Στα προαπαιτούμενα του φθινοπώρου υπάρχει απαίτηση για ρητή δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ και αποδέσμευση όλων των επιδομάτων από την 1η Ιανουαρίου 2017 και ταυτόχρονα κατάργηση επιδομάτων γάμου, τέκνων, σπουδών, ανθυγιεινής εργασίας και οι προσαυξήσεις λόγω τριετιών.
Όλα τα παραπάνω κατώτατος μισθός, κατάργηση τριετιών και επιδομάτων, του 13ου και 14ου μισθού, κατάργηση του δικαιώματος άσκησης βέτο στις ομαδικές απολύσεις, από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων.
Η ελληνική πλευρά προς το παρόν απορρίπτει ενδεχόμενο κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, στον ιδιωτικό τομέα, που όμως αποτελεί απαίτηση των τεχνικών κλιμακίων.... Τα αποτελέσματα των διαδοχικών επαφών θα μάθουμε και επισήμως από τον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη τύπου, που θα παραχωρήσει την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Ιουνίου.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση έχοντας μια θετική γνωμοδότηση από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) ωστόσο οι προβλέψεις για τις παραπάνω μειώσεις υπάρχουν στο Μνημόνιο που έχει υπογραφεί και θα τεθούν επιτακτικά στις διαπραγματεύσεις.
Ήδη ξεκίνησε μια σειρά συναντήσεων και επαφών παραγόντων του υπουργείου με τα μέλη της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για να καταλήξουν στις προτάσεις τους για την αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνάντηση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ με το προεδρείο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), αλλά και με τους κοινωνικούς φορείς. Η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη τη συνεδρίασή της, που είναι η 3η κατά σειρά και εντός του Ιουλίου να έχει ετοιμαστεί η έκθεση για τις αλλαγές στα εργασιακά. Το σχετικό πόρισμα θα κατατεθεί έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αφού πρώτα προηγηθεί διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).
Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης πρέπει να αξιοποιεί τις «βέλτιστες πρακτικές» που ισχύουν στα εργασιακά στην ΕΕ, για να γίνουν και οι ανάλογες τροποποιήσεις στην εργατική νομοθεσία της Ελλάδας.
Τι απαντά το υπουργείο
«Το θέμα του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, που έχει σκοπό την πλήρη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων», επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας στα σχετικά δημοσιεύματα.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει: «Αυτά που επικαλούνται τα δημοσιεύματα, πράγματι, θα συνέβαιναν, αν είχαμε ακόμη κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτά προβλέπει το άρθρο 103 του νόμου 4172/2013 της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ότι θα εφαρμόζονταν, μετά τη λήξη των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής. Με άλλα λόγια και, μετά το τέλος των μνημονίων, εργασιακή ζούγκλα προετοίμαζαν για τη χώρα μας.
Για τη σημερινή κυβέρνηση, όμως, αποτελεί θεμελιακή δέσμευση η απόκρουση παρόμοιων διατάξεων και, γενικότερα, η αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης. Για τον λόγο αυτό, το επικαιροποιημένο μνημόνιο όχι μόνον δεν προβλέπει την εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης, αλλά, αντιθέτως, ρητά αναφέρει ότι το θέμα του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, που έχει σκοπό την πλήρη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης αυτής, η Επιτροπή Ειδικών που έχει συγκροτηθεί, για να υποβάλει σχετικές προτάσεις, έχει σήμερα επαφές με τους κοινωνικούς συνομιλητές που υπογράφουν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και άλλους θεσμικούς φορείς».