Πώς θα πάρετε σύνταξη από τα 50 σε ΔΕΚΟ και τράπεζες
ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΦΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΕ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΕΞΟΔΟ - ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ
Μάλιστα για κάποιους από αυτούς η οικειοθελής αποχώρηση θα είναι επικερδής, αφού εκτός από το ποσό αποζημίωσης που δικαιούνται θα εισπράξουν και αποζημίωση που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και τους 45 μισθούς.
Ωστόσο δεν είναι για όλους τόσο ιδανική η κατάσταση, αφού, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, αν δεν έχουν πιάσει το όριο συνταξιοδότησης θα υποχρεωθούν να μείνουν για 5 ή ακόμα και 10 χρόνια εκτός εργασίας μέχρι να έρθει η ώρα να υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη.
Παράλληλα θα πρέπει να γνωρίζουν πως αν δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης που να τους κατοχυρώνει με σύνταξη πριν τα 67, τότε θα πρέπει να σπεύσουν να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη και να κλειδώσουν τις προϋποθέσεις που τους επιτρέπουν να συνταξιοδοτηθούν μεν αργότερα αλλά σίγουρα πριν τα 67 με πλήρη σύνταξη.
Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι
Με την εθελούσια αποχώρηση κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν συμπληρώσει 25 ή και περισσότερα χρόνια ασφάλισης έως το 2012 και μέχρι τις 18/08/2015 έκλεισαν οι μεν γυναίκες το 50ο έως 55ο έτος (με ανήλικο τέκνο έως το 2012), οι δε άνδρες τα 35 χρόνια εργασίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η έξοδος στην σύνταξη είναι η συμφέρουσα λύση αυτή την στιγμή με το μπόνους της εθελούσιας εξόδου.
Στους κερδισμένους μπαίνουν και όσοι έχουν πιάσει την ηλικία εξόδου των παλαιών διατάξεων ακόμη και αν δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για να κλειδώσουν οι προϋποθέσεις που ίσχυαν έως το 2012. Εδώ, την λύση δίνει η αναγνώριση των πλασματικών ετών που συμπληρώνουν με 4 ή 5 χρόνια επιπλέον τον συντάξιμο χρόνο του κάθε ασφαλισμένου.
Σε ότι αφορά αυτούς που έχουν περάσει το 60ο έτος ή το συμπληρώνουν στα επόμενα 2-3 χρόνια αφού μπορούν να αποχωρήσουν άμεσα για να μην χάσουν τα κίνητρα της εθελούσιας και αν αναγνωρίσουν έως και 7 πλασματικά έτη ώστε στα 62 τους να έχουν συνολικά 40 έτη για να πάρουν πλήρη σύνταξη.
Οι μεγάλοι χαμένοι
Στον αντίποδα οι χαμένοι της εθελούσιας είναι όσοι ασφαλίστηκαν μετά το 1993, αφού θα πρέπει να γνωρίζουν πως αν αποφασίσουν να αποχωρήσουν με κίνητρο τους έξτρα μισθούς της εθελούσιας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν δεν συμπληρώσουν 40 χρόνια εργασίας θα μείνουν υποχρεωτικά έως τα 67 για να πάρουν σύνταξη.