«Φωτιές» ανάβει η πρόταση της ΕΕ για κοινό κατώτατο μισθό
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Euractiv, η πρόταση προβλέπει τη ρύθμιση του μισθού αυτού ρυθμιστεί στο ύψος του 60% του βασικού μισθού της κάθε ευρωπαϊκής χώρας.
Και μπορεί ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, να φαίνεται ένθερμος υποστηρικτής της συγκεκριμένης εισήγησης, υποστηρίζοντας πως «αποτελεί ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης», εντούτοις ήδη εκφράζονται αρκετές διαφωνίες από τα εξ ανατολών κράτη – μέλη της ΕΕ.
Οι αντιδράσεις οφείλονται στο ότι τα επίπεδα του βασικού μισθού τους βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα και η θέσπιση ενιαίου μισθού ενδέχεται να θέσει τέλος στο πολύτιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχουν.
Παράλληλα, όπως εκτιμάται, εάν ο κατώτατος μισθός διαμορφωθεί κάτω από το 60% του εθνικού μέσου μισθού στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, είναι πιθανό να ασκηθεί πίεση και να μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί.
Σύμφωνα, πάντα, με το Euractiv, το γαλλικό ταμείο για παράδειγμα, πρότεινε ως ποσοστό το 45-50% που θα αυξηθεί προοδευτικά στο 55%. Εάν επιτευχθεί αυτό στις ανατολικές χώρες, οι μισθοί θα αυξηθούν, καθώς ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στο 40% του μέσου μισθού.
Η ίδια πηγή αναφέρει, εξάλλου, ότι σήμερα έξι χώρες (Ιταλία, Κύπρος, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία και Σουηδία) δεν έχουν θεσπίσει ένα βασικό μισθό, ενώ υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των βασικών μισθών σε κάποιες χώρες.
Για παράδειγμα, ο βασικός μισθός της Βουλγαρίας το 2016 ήταν στα 216 ευρώ, ενώ στο Λουξεμβούργο ανήλθε στα 1.923 ευρώ.