Έρχεται εργασιακός μεσαίωνας: Οι απαιτήσεις - σοκ των δανειστών

Σε σκληρό «μπρα ντε φερ» εξελίσσεται η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας.
2'

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΑΣΚΟΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ

Της Αμέλιας Αναστασάκη

Οι απαιτήσεις των δανειστών για ομαδικές απολύσεις και «δυσκολότερες» απεργιακές κινητοποιήσεις ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου, και δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας και «τρομοκρατίας» στους εργαζόμενους.

Τι απαιτούν οι δανειστές:
1. Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων
2. Διατήρηση σημερινού κατώτατου μισθού (εδώ αντιδρά το ΔΝΤ που θέλει περαιτέρω τη μείωσή του!!!!)
3. «Δυσκολότερες» απεργίες
4. Περιορισμό των προνομίων των συνδικαλιστών.

Στις 11.00 σήμερα Παρασκευή (30/09) ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε μία προσπάθεια να αντικρούσει τις απαιτήσεις των δανειστών, θα παρουσιάσει αναλυτικά στο υπουργείο το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το νέο Εργασιακό, το οποίο προτείνει:

Αντί ομαδικών απολύσεων
1. Μειωμένο ωράριο
2. Επίδομα ημιαπασχόλησης
3. Επαναφορά ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων (δηλαδή η Επιτροπή Σοφών προτείνει αντί για ομαδικές απολύσεις, χαμηλότερους μισθούς και λιγότερες ώρες εργασίας. Θεωρητικά η πρόταση αυτή θα λάβει σάρκα και οστά στην περίπτωση που μία επιχείρηση ή εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας. Πρακτικά όμως μία τέτοια αντιπρόταση προκαλεί πολλά ερωτήματα. Και αυτό γιατί μία επιχείρηση μπορεί να παρουσιάσει «πλασματικά», «εικονικά» προβλήματα επιβίωσης, ώστε να δίνει μικρότερους μισθούς).
4. Καθορισμός κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους
5. Όχι στο λοκ άουτ (ανταπεργία)

Τι αναφέρει το υπουργείο Εργασίας:

Αυτό που επιδιώκει η ελληνική πλευρά είναι να «κλέψει» από το εργασιακό πρότυπο της Πορτογαλίας την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων. Ενώ από το πρότυπο της Ολλανδίας να αντιγράψει το «ρόλο» του υπουργού στις ομαδικές απολύσεις, δηλαδή με δική του μόνο απόφαση να πραγματοποιούνται.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στο 3ο Μνημόνιο η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ότι θα επανεξετάσει τόσο το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, όσο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο.

Στις 13 Οκτωβρίου θα συζητηθούν οι επικείμενες ανατροπές στα εργασιακά στη σύνοδο Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις 17 Οκτωβρίου αναμένονται τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών.

Σχετικές ειδήσεις