Κάνουν θραύση οι φτωχοί εργαζόμενοι: Νέα γενιά των 100 ευρώ το μήνα!

Με δεδομένο ότι η ατομική εξαθλίωση του καθενός έχει μουδιάσει τις αντιδράσεις η όποια επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας θεωρείται δεδομένη. Ενημερωθήκαμε, διαβάσαμε και ζήσαμε μειώσεις, περικοπές και ανεργία.
Κάνουν θραύση οι φτωχοί εργαζόμενοι: Νέα γενιά των 100 ευρώ το μήνα!
3'

Δεν έχει τέλος ο κατήφορος - Η έκρηξη της ανεργίας και η εργασιακή ζούγκλα οδηγούν στη φτωχοποίηση

Η υποαπασχόληση και οι ελαστικές μορφές εργασίας τείνουν να γίνουν καθεστώς και δεν μας σοκάρει πλέον ο μισθός των 500 ευρώ γιατί... τουλάχιστον δουλεύουμε. Δεν μας σόκαρε ούτε η εισήγηση για υποκατώτατο μισθό. Αρκεστήκαμε σε σχόλια του τύπου «πού πάμε;», «όλο και χειρότερα»...

Δυστυχώς όμως όπως δείχνουν τα δεδομένα έχει και χειρότερα, και πρόκειται για τη νέα γενιά των 100 ευρώ που κάνει την εμφάνισή της στην αγορά εργασίας την ίδια ώρα που οι δανειστές απαιτούν και νέα μείωση στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα!

Πλέον, μπροστά στον εφιάλτη της ανεργίας, όλο και περισσότεροι νέοι αναγκάζονται να απασχολούνται με δουλειές του ποδαριού αποδεχόμενοι μισθούς πείνας.

Τα νέα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι σήμερα κάνουν θραύση οι φτωχοί εργαζόμενοι. Η έκρηξη της ανεργίας και η εργασιακή ζούγκλα οδηγούν σε φτωχοποίηση μια ολόκληρη γενιά εργαζομένων, η προοπτική της οποίας συνοψίζεται στο τρίπτυχο: μισή δουλειά, μισός μισθός και σύνταξη 500 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα, σήμερα στον ιδιωτικό τομέα 126.956 εργαζόμενοι αμείβονται με μεικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ. Συνολικά 343.760 εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μεικτά. Πρόκειται για εργαζομένους με συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασία 2, 3 ημερών την εβδομάδα, ή ακόμη και μερικών ωρών την εβδομάδα.

Πρέπει να τονιστεί ότι στην επικείμενη - την ερχόμενη Κυριακή - διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα θα τεθεί και το θέμα του κατώτατου μισθού, ο οποίος αποτελούσε για δεκαετίες αντικείμενο συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων (καθολικής ισχύος ΕΓΣΣΕ) και μειώθηκε με νόμο το 2012 κατά 22% έως 32%, από τα 751 ευρώ στα 586,08 για τους άνω των 25 ετών και στα 510,95 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών. Σε άλλες χώρες ο κατώτατος μισθός ορίζεται νομοθετικά, ενώ για την Ελλάδα έχει ψηφιστεί να ισχύσει κάτι αντίστοιχο, κατόπιν διαβούλευσης, από την 1/1/2017 (με βάση την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τα επίπεδα παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης κ.ά.).

Οι δανειστές υποστηρίζουν ότι ο κατώτατος μισθός παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες και προτείνουν εμμέσως την κατάργηση της προϋπηρεσίας ή την αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων. Παράλληλα στο στόχαστρο μπαίνει και η κατάργηση των επιδομάτων που καταβάλλονται ενώ οι δανειστές αναφέρουν ότι από το 2017 ο μισθός πρέπει να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς χωρίς κανένα επίδομα.

Για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να αποφασίζεται από το κράτος (όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες) και τονίζουν πως παρά τη μείωση του στα 586 ευρώ και στα 510 ευρώ (για τους νέους έως 25 ετών) εξακολουθεί να παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες, λόγω της προσαύξησής του έως 30% από τη σύνδεσή του με την προϋπηρεσία των υπαλλήλων έως τα 10 έτη. Τονίζεται ότι με βάση το Μνημόνιο οι τριετίες παραμένουν παγωμένες έως το 2022, μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.

Σχετικές ειδήσεις