Είστε στην αναμονή για σύνταξη; Δείτε πότε θα πάρετε την πρώτη δόση, τα πρώτα χρήματα
Φως στο... μακρύ και σκοτεινό τούνελ για μια σύνταξη βλέπουν οι συνταξιούχοι που περιμένουν υπομονετικά τα πρώτα χρήματα, μετά τη χθεσινοβραδινή τροπολογία που υπογράφουν οι υπουργοί Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Στόχος είναι η ταχύτερη απόδοση νέων συντάξεων σε δικαιούχους και έτσι και η ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας... αλλά, κυρίως, να ικανοποιήσουν το σχετικό αίτημα των θεσμών...
Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα έκτακτης επιχορήγησης των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να εκκινήσει η εκκαθάριση και αποπληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Με την τροπολογία οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης δύνανται να επιχορηγούνται εκτάκτως για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, εφόσον έχουν παρέλθει 90 ημέρες από την υποβολή τους και δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.
Οι έκτακτες επιχορηγήσεις δημιουργούν μια νέα δαπάνη 859 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2017. Με την ίδια τροπολογία, συμπληρώνεται η προβλεπόμενη εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Οικονομικών (σχετικά με την επιχορήγηση λοιπών φορέων) με τον καθορισμό της διαδικασίας και των προθεσμιών επιστροφής στον κρατικό προϋπολογισμό της επιχορήγησης που δεν χρησιμοποιείται για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους.
Σε περίπτωση που οι προθεσμίες επιστροφής (από ΟΚΑ και λοιπούς φορείς) παρέλθουν άπρακτες, ποσό αντίστοιχου ύψους με το ποσό της επιστροφής, δύναται να παρακρατείται από μεταβιβάσεις προς αυτούς. Στόχος της συγκεκριμένης διάταξης είναι να μην προκληθεί απώλεια εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, από την έκτακτη επιχορήγηση των ΟΚΑ για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, το ύψος της οποίας εκτιμάται στο ποσό των 859 εκατομμυρίων ευρώ.
«Λύστε το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις»
Η καταβολή συντάξεων που αντιστοιχούν σε 140.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που είναι στον «αέρα» για περισσότερους από 9 μήνες και ήταν ένα από τα θέματα που τέθηκαν από τους θεσμούς στην κυβέρνηση, στις πρώτες επαφές του για τη δεύτερη αξιολόγηση...
Ειδικότερα, στην έκθεση προόδου των θεσμών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου που εξετάσθηκε στο EuroWorking Group αναφέρεται πως η εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου σε ακαθάριστους όρους ανήλθε στο τρίμηνο Ιούλιου – Σεπτεμβρίου σε 1,87 δισ. ευρώ ή στο 104% του στόχου, ενώ σε καθαρούς (ταμειακούς) όρους έφτασε σε 1,5 δισ. ευρώ ή το 84% της δόσης.
Ωστόσο, πίνακας που συνοδεύει το σχετικό έγγραφο κάνει αναφορά σε δύο πηγές δαπανών που το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν συγκαταλέγει στα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορέων Γενικής Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά σε μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων 1,58 δισ. ευρώ και σε εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης 1,42 δισ. ευρώ.
Η ελληνική πλευρά ωστόσο δεν αναγνωρίζει τις συγκεκριμένες δαπάνες ως ληξιπρόθεσμες, καθώς θεωρεί πως τα χρήματα τόσο για τις επιστροφές φόρων όσο και για τις συντάξεις υφίστανται και πως η μη διενέργεια των δαπανών αυτών σχετίζεται με γραφειοκρατικούς λόγους (π.χ. χρόνος έκδοσης σύνταξης).
Κατά το υπουργείο Οικονομικών ως ληξιπρόθεσμες οφειλές λογίζονται μόνον τα χρέη νοσοκομείων, δήμων, ασφαλιστικών ταμείων, του ΕΟΠΥΥ, λοιπών φορέων του Δημοσίου, καθώς και οι βεβαιωμένες επιστροφές φόρου, που συνολικά αθροιζόμενα ανέρχονται σε 5,05 δισ. ευρώ.