Εργασιακά: Σκληρό παζάρι ή... προσυμφωνημένα μέτρα;

Το Υπουργείο Εργασίας «κάνει πως δεν ακούει» τις απαιτήσεις των Θεσμών, όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις, στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στον καθορισμό του κατώτατου μισθού, στον συνδικαλιστικό νόμο, αλλά και στην χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Τα επικρατέστερα σενάρια αναφέρουν ότι το κυβερνητικό επιτελείο απλά προσπαθεί να «κερδίσει» χρόνο...
3'

«ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΑ» ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΣΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ

Της Αμέλιας Αναστασάκη

Μπορεί ένας εργαζόμενος να εμπιστευτεί μία κυβέρνηση, που τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά διαρρήγνυε τα ιμάτιά της ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να φέρει ένα τρίτο Μνημόνιο; Αφού τελικώς όχι μόνο το έφερε, αλλά ετοιμάζεται και για ένα τέταρτο!

Μπορεί ένας εργαζόμενος να εμπιστευτεί μία κυβέρνηση, η οποία μιλούσε για μία «εύκολη» δεύτερη αξιολόγηση του Τρίτου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής; Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικούς ισχυρισμούς θα ολοκληρώνονταν και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα! Ερώτηση και απάντηση, προφανώς και είναι ρητορικές. Και αυτό γιατί, η πράξη μιλά από μόνη της.

Τα πάντα, μέρα με τη μέρα ισοπεδώνονται. Συντάξεις και μισθοί δεν πάνε πιο κάτω. Χιλιάδες Έλληνες βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης. Στα όρια της φτώχειας. Και όμως υπάρχει και... πιο κάτω. Στα Εργασιακά, που «επισήμως» είναι υπό συζήτηση και διαπραγμάτευση, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, κυβέρνηση και Θεσμοί «τα' χουν» συμφωνήσει... «Τα έχουν βρει...» Έχουν καταλήξει ουσιαστικά στα πάντα και κοροϊδεύουν τον κόσμο, όπως άλλωστε έκαναν και προεκλογικά, τάζοντας ελπίδες και εναλλακτικές λύσεις και εν συνεχεία υπέγραψαν το πιο σκληρό μνημόνιο.

Οι δανειστές θέλουν να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ένα «μοντέλο», τύπου Δανίας, με ευελιξία στην αγορά εργασίας.

ΘΕΜΑ ΠΡΩΤΟ: Ομαδικές απολύσεις

Θεσμοί και ΔΝΤ επέμεναν και επιμένουν στην κατάργηση της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων, που πρακτικά οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωσή τους στον ιδιωτικό τομέα, η οποία αναμένεται να αποτελέσει προπομπό και για τις ΔΕΚΟ. Τα «θέλω» και τις απαιτήσεις τους γνώριζαν πολύ καλά οι κυβερνώντες. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά, για να αποφευχθεί το αδιέξοδο και προκειμένου να μετριάσει τις απώλειες που πιθανώς να προκύψουν, επεξεργάζεται σχέδιο μεταβίβασης σε άλλη ανεξάρτητη αρχή της προέγκρισης των προτάσεων για τις ομαδικές απολύσεις. Με απλά λόγια, κερδίζει χρόνο για να πράξει όσα επιθυμούν οι Θεσμοί, αλλά με... πλάγιο τρόπο!

ΘΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Κατώτατος μισθός

Οι δανειστές επιμένουν ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να παραμείνει στη δικαιοδοσία του κράτους και μάλιστα χωρίς προσαυξήσεις λόγω εμπειρίας. Δηλαδή χωρίς ωριμάνσεις και χωρίς τριετίες. Μάλιστα, οι Θεσμοί προωθούν ένα «μοντέλο» που από το 2017 να αποτελείται από ένα μοναδικό ποσό αναφοράς, χωρίς να περιλαμβάνει τα επιδόματα ωρίμανσης.

ΘΕΜΑ ΤΡΙΤΟ: Συνδικαλιστικός νόμος

Το κουαρτέτο ζητά ευνοικότερες -για τους εργοδότες- ρυθμίσεις στο θέμα της προκήρυξης απεργιών, αλλά και στην απόλυση συνδικαλιστικών στελεχών. Υποστηρίζουν ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί αλλαγές στη δομή και την οργάνωση των συνδικάτων, στην εξασφάλιση της εκπροσώπησης όλων των εργαζόμενων, καθώς και την εφαρμογή της ανταπεργίας. Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εργασίας δεν επιθυμεί αλλαγές στο καθεστώς κήρυξης απεργιών και στην απαγόρευση της ανταπεργίας των εργοδοτών. Ταυτόχρονα δέχεται παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα τα ηλεκτρονικά μητρώα μελών των συνδικάτων για έλεγχο νομιμότητας εκλογών και αντιπροσωπευτικότητα.

Σχετικές ειδήσεις