Ασφαλιστικό: Ο Γιώργος Κουτρουμάνης σάς δίνει απαντήσεις - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Πρωτοφανής η κατάργηση του μερίσματος στις χήρες που αν και ελάμβαναν μέρισμα για 20,30 ή 40 χρόνια, επειδήήταν κάτω των 55 ετών όταν απεβίωσε ο σύζυγός τους, τους το έκοψαν!
ΠΟΙΟΙ ΠΗΡΑΝ ΤΟ «ΔΩΡΟ» ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ;- ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ»;- ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ
Της Αμέλιας Αναστασάκη
Λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη του νέου έτους αλλά και την «τυπική» έναρξη της εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού νόμου, και ο πρώην Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης μιλά στο Newsbomb.gr. Απαντά σε «καυτά» θέματα που αφορούν σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Πολλά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα και δεν έχουν οριστικοποιηθεί.
1. Ποιοι τελικά βοηθήθηκαν από το βοήθημα-δώρο του Αλέξη Τσίπρα
Η αλήθεια είναι ότι βοηθήθηκαν αρκετοί χαμηλοσυνταξιούχοι από την χριστουγεννιάτικη παροχή του πρωθυπουργού. Όμως, μεταξύ αυτών που βοηθήθηκαν, υπήρξαν και κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων που ενώ δεν είχαν μεγάλη ανάγκη-σε σχέση με άλλους-, έλαβαν το βοήθημα. Για παράδειγμα, είναι αδικία να δικαιούται το επίδομα ένα ζευγάρι συνταξιούχων, οι οποίοι λαμβάνουν από 800 ευρώ έκαστος, και να λαμβάνει ο καθένας την χριστουγεννιάτικη ενίσχυση των 300 ευρώ, την ώρα που κάποιοι συνταξιούχοι είτε δεν έχουν εισόδημα, είτε είναι ζευγάρι χαμηλοσυνταξιούχων που ζει με μία σύνταξη.
2. Τελικά το όριο των 850 ευρώ που είχε εξαγγείλλει ο πρωθυπουργός αφορά στο μικτό ή το καθαρό ποσό σύνταξης;
Κάποιος για να δει εάν είναι δικαιούχος ή όχι, θα πρέπει στο καθαρό ποσό που παίρνει να προσθέσει και τον φόρο, που του παρακρατείται. Δεν έχουν όλοι φόροι. Λίγοι έχουν από αυτούς που είναι κοντά στα 700-800 ευρώ. Αλλά πρέπει ο συνταξιούχος να προσθέσει αυτό το ποσό, γιατί εάν το μικτό ποσό βγαίνει πάνω από τα 850 ευρώ, τότε δεν δικαιούται το επίδομα.
3. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι χήρες για την κατάργηση του μερίσματος
Αυτό είναι ένα μέτρο πρωτοφανές. Έχουμε 25.000-26.000 γυναίκες χήρες οι οποίες έχασαν μετά από 20, 30 ή 40 χρόνια, το μέρισμα που ελάμβαναν, επειδή όταν πέθανε ο σύζυγός τους ήταν κάτω των 55 ετών! Είναι άδικο, σε μία γυναίκα που σήμερα είναι 85 ή 90 ετών, να της λέμε ότι δεν θα πάρεις τα 60, 70 ή 80 ευρώ, επειδή όταν έχασε τον σύζυγό της ήταν άνω των 55 ετών! Η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή της.
4. Εξαγορά πλασματικών ετών: αφορά μόνο στο δημόσιο;
Για τον ιδιωτικό τομέα δεν έχει βγει ακόμα εγκύκλιος, αλλά ο νόμος είναι σαφής. Δεν ξέρω εάν η κυβέρνηση προτίθεται να πάει με τα νέα ποσά και στον ιδιωτικό. Εδώ όμως δημιουργείται μία αδικία. Δεν μπορεί οι μεν, να διατηρούν το καθεστώς μέχρι τέλος του χρόνου- δηλαδή προφταίνουν να εξαγοράσουν με τα παλιά δεδομένα-, ενώ οι δε, όχι! Θα πρέπει να επεκταθεί και στον ιδιωτικό. Σε κάθε περίπτωση οι νέες τιμές για το 2017, είναι αρκετά υψηλές. Το ποσό μπορεί να είναι και τριπλάσιο σε σχέση με το σημερινό. Ο νόμος προβλέπει για έναν μισθωτό ότι θα είναι το 20% επί των αποδοχών που έχει κάποιος τον τελευταίο μήνα πριν την υποβολή της αίτησης, ή εάν πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία στα εισοδήματα που δήλωνε τον προηγούμενο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι με ένα εισόδημα μισθωτού 1.500 ευρώ, μόνο για κύρια σύνταξη θα χρειαστεί να πληρώσει 300 ευρώ το μήνα! Δηλαδή 3.600 ευρώ το χρόνο! Έτσι για πολλούς καθίσταται απαγορευτική η αναγνώριση. Για τον ιδιωτικό τομέα, φαίνεται από το νόμο ότι η αύξηση έχει γίνει ήδη από τον Μάιο του 2016.
5. Τι θα γίνει με τις νέες συντάξεις από την 1/1/2017
Οι συντάξεις των νέων συνταξιούχων έχουν μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με τις παλιές. Οι διαφορές είναι κατά μέσο όρο 20%. Άρα έχουμε ένα επίπεδο νέων συντάξεων που είναι χαμηλότερες τουλάχιστον κατά 20%. Έτσι έχει ανοίξει ο δρόμος και οι πιέσεις να υποστούν επιπλέον μειώσεις και οι παλαιοί συνταξιούχοι. Το χάσμα αυτό δεν μπορεί να μείνει ανοιχτό. Η άποψή μου είναι ότι έπρεπε να γίνουν σε όλους περικοπές, έτσι ώστε να περιοριστεί σημαντικά η μείωση. Τότε θα ήταν της τάξεως του 3% αντί του 20%. Αυτό όμως επέλεξε η κυβέρνηση, και δυστυχώς φαίνεται πως το μέτρο θα επεκταθεί και στους παλαιούς.
6. Πώς θα λειτουργήσει ο ΕΦΚΑ;
Η λειτουργία του οργανισμού θα έχει μεγάλες δυσκολίες. Προβλέπω ότι από 1/1/2017 θα μπουν μόνο οι ταμπέλες, αλλά από εκεί και πέρα η ουσιαστική ενοποίηση θα χρειαστεί αρκετό χρόνο. Και θα χρειαστεί βέβαια και επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί μέσα στους επόμενους μήνες. Πολλά προβλήματα σίγουρα θα αντιμετωπίσει η περιφέρεια.
7. Ποια ασφαλιστικά θέματα είναι σε εκκρεμότητα:
- Παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι θα εξομοιωθούν;
- Τι θα γίνει με το αφορολόγητο;
Αφορά έμμεσα και στους συνταξιούχους. Εάν το αφορολόγητο μειωθεί στα 5.000 ευρώ-όπως ακούγεται-, σημαίνει κατευθείαν μείωση του εισοδήματος.
- Τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές εισφορές;
Είμαστε λίγες μέρες πριν το νέο έτος, και δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές εγκύκλιοι.
- Τι θα γίνει με όσους διατηρούν μπλοκάκια;
Τους συμβουλεύω -μέχρι νεωτέρας- να το κλείσουν.
- Άγνωστο το μέλλον της «προσωπικής διαφοράς»;
Κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξουν, αλλά σίγουρα σε βάθος χρόνου. Φαίνεται ότι κάποια στιγμή θα επανϋπολογιστούν οι συντάξεις, αλλά όπως εξελίσσονται τα πράγματα είναι δύσκολο να διατηρηθούν. Ωστόσο, η πίεση των δανειστών είναι προς την κατεύθυνση να καταργηθεί η προσωπική διαφορά.
Ο νόμος έλεγε ότι θα διατηρηθεί η προσωπική διαφορά, μέχρι οι νέοι συνταξιούχοι μέσα από τις αυξήσεις να εξομοιωθούν με τους παλαιούς.