Προ των πυλών «νέο ασφαλιστικό» για να κλείσει η αξιολόγηση
ΕΡΧΕΤΑΙ «ΤΣΟΥΝΑΜΙ» ΜΕΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ- ΞΑΝΑ ΤΗ «ΝΥΦΗ» ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Της Αμέλιας Αναστασάκη
«Κάνει για άλλη μια φορά πίσω» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις απαιτήσεις των δανειστών. Ετοιμάζεται να υπογράψει επιπλέον μειώσεις στις συντάξεις, αλλά και αλλαγές στα Εργασιακά. Παρά το γεγονός ότι, ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου ψηφίστηκε μόλις πριν λίγους μήνες, η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας έχει ήδη «πάρει χαρτί και μολύβι», κάνοντας νέους υπολογισμούς για το πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο των περικοπών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, η συμφωνία που θα επιτευχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, θα περιλαμβάνει κατάργηση της προσωπικής διαφοράς των παλαιών συνταξιούχων, νέες περικοπές σε κύριες συντάξεις, σε επικουρικές και σε Εφάπαξ. Ταυτόχρονα, στο «στόχαστρο» θα μπουν συνταξιούχοι του Δημοσίου/ των πρώην ΔΕΚΟ αλλά και συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), στους οποίους θα μειωθεί σημαντικά το εισόδημά τους.
Το θρίλερ της διαπραγμάτευσης αναμένεται να λάβει τέλος, τουλάχιστον κατά το ήμισυ, αφού η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση βρίσκεται σε μία πρώτη συμφωνία με τους δανειστές που αφορά στη μείωση των συντάξεων. Το ΔΝΤ έχει εστιάσει το βασικότερο μέρος των απαιτήσεών του εκεί, αφού θεωρεί ότι μόνο έτσι θα επέλθει σημαντική μείωση στις δαπάνες.
Η επόμενη φάση των απαιτήσεων έχει να κάνει με το αφορολόγητο. Η μείωση του ορίου γύρω στα 6.500 ευρώ αποτελεί επίμονο αίτημα των δανειστών, ώστε να αυξηθούν οι φόροι και να πληρώνει μεγαλύτερη μερίδα φορολογουμένων. Οι μεταρρυθμίσεις στα Εργασιακά βρίσκονται σε επόμενο στάδιο, και θα ακολουθήσουν των μειώσεων.
Παράλληλα, οι δανειστές προβληματίζονται σχετικά με τα αποτελέσματα του ΕΦΚΑ, και ζητούν από την κυβέρνηση να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όλα τα έσοδα, τα οποία έχει προβλέψει η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας ότι θα μπουν στα κρατικά Ταμεία. Η πλευρά των δανειστών αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του νέου νόμου αναφορικά με τις αυξήσεις των εισφορών.
Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Εργασίας αποκλείει τις αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου, και επιμένει σχετικά με την «προσωπική διαφορά» ότι θα διατηρηθεί και μετά το 2018. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, αφού μας έχει συνηθίσει το Υπουργείο να μην παραδέχεται μειώσεις και αλλαγές («Καμία κύρια σύνταξη δεν θα υποστεί μειώσεις»).'
Να σημειωθεί ότι, το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο Εργασίας καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να «δείξει» πως η κυβέρνηση έχει διάθεση για διαρθρωτικές αλλαγές. Μάλιστα, καλεί σε διάλογο και συζήτηση ανθρώπους της αγοράς, «πετώντάς» τους το «μπαλάκι» των προτάσεων, ειδικά στο ζήτημα των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών που θα αναγκαστούν να πληρώσουν όσοι αμείβονται με«μπλοκάκι».
Όπως αναφέρει στο Newsbomb.gr, άνθρωπος της αγοράς που βρέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων, «η πρόθεση του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου, από την αρχή ήταν ίδια. Να συζητηθούν κάποιες επιμέρους βελτιώσεις στα πλαίσια της διάταξης. Εμείς του εξηγήσαμε, όμως, ότι η διάταξη πάσχει από μόνη της και θέλει ριζική αλλαγή. Ο Υφυπουργός μάς ξεκαθάρισε ότι είναι ανέφικτες ριζικές αλλαγές».