Όλα στον «αέρα» με την αξιολόγηση: Οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης και οι εκβιασμοί των δανειστών

«Μεσοβέζικα» και προσπαθώντας να κερδίσει λίγο χρόνο, επιδιώκει να κλείσει έναν πρώτο γύρο συμφωνιών, ο Αλέξης Τσίπρας με το κυβερνητικό του επιτελείο. Το επικοινωνιακό του «παιχνίδι» στηρίζεται στις «κόκκινες γραμμές» του, ωστόσο οι θεσμοί για άλλη μία φορά θα τον διαψεύσουν, αφού επιμένουν ότι μόνο με επώδυνες πολιτικά και κοινωνικά μεταρρυθμίσεις θα έρθει ανάπτυξη.

Όλα στον «αέρα» με την αξιολόγηση: Οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης και οι εκβιασμοί των δανειστών
3'

ΕΡΧΕΤΑΙ... ΜΕΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΠΟΙΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ

Της Αμέλιας Αναστασάκη

Ο χρονικός κλοιός στενεύει και οι λύσεις ανάγκης διαφαίνονται πλέον στον ορίζοντα της κυβέρνησης πιο επιβεβλημένες από ποτέ. Όσο και αν προσπάθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να τραβήξει «από τα μαλλιά» την αξιολόγηση, είτε με επικοινωνικά τεχνάσματα είτε στρέφοντας αλλού «τα φώτα» του ενδιαφέροντος, σίγουρα δεν κατάφερε να «ανακόψει» την πορεία των περικοπών. Η ελληνική πλευρά υποχωρεί στο τρίπτυχο «εργασιακά-δημοσιονομικό-ενεργειακό», πολύ απλά γιατί δεν έχει αντιπροτάσεις...

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr, πηγή των Βρυξελλών, «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δεύτερη αξιολόγηση αφορά σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις αλλά και στη δημοσιονομική πορεία μέχρι το 2018. Η ελληνική κυβέρνηση εξαρχής γνώριζε ότι αφού μεταρρυθμίσεις σημαίνουν μειώσεις και περικοπές, θα έπρεπε να μπει στη διαδικασία αναζήτησης των τρόπων και των μέσων... Όταν δεν αντιπροτείνεις και μένεις εκτός χρόνου, δέχεσαι τις προτάσεις των δανειστών...».

Δανειστές: «Οι δαπάνες δεν συμπιέζονται χωρίς μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις!»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, o Αλέξης Τσίπρας όλο αυτό το διάστημα των διαπραγματεύσεων, προσπαθούσε να δείξει «ισχυρός» και «άτρωτος», εκμεταλλευόμενος συνάμα τις διαφωνίες μεταξύ των στελεχών του ΔΝΤ αλλά και τις διαφωνίες του Ταμείου με τους Ευρωπαϊους. Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν. Οι προθεσμίες εκπνέουν, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται πως μπροστά στην επιμονή των δανειστών για μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 6.500 ευρώ, αντιπροτείνει αφορολόγητο στα 7.500 ευρώ.

Μείωση του αφορολόγητου σημαίνει «ψαλίδισμα» σε μισθούς και συντάξεις. Πόσο μάλλον, εάν αυτή η μείωση από τα 8.636 ευρώ που είναι σήμερα το όριο, ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ! Παράλληλα, οι δανειστές επιμένουν και στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, για την οποία η κυβέρνηση σκέφτεται να αντιπροτείνει μείωση σε ένα μέρος της προσωπικής διαφοράς και επιπλέον μείωση μέρους των επικουρικών συντάξεων.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί και η αμετακίνητη θέση του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, να προχωρήσει η Ελλάδα σε «επώδυνες πολιτικά και κοινωνικά μεταρρυθμίσεις» προκειμένου να κατορθώσει να επιστρέψει στο «δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης».

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας, Rheinische Post, το οποίο λίγο πολύ αναφέρει ότι η η Ελλάδα απολαμβάνει ειδικής μεταχείρισης. Η αρθρογράφος αναφέρει πως, «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ευρωζώνη, στην οποία η συνταγή “Δισεκατομμύρια στήριξης έναντι μεταρρυθμίσεων“ δεν λειτούργησε. Είναι άδικο απέναντι στις άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία ή η Ιρλανδία, να συνεχίζει να ταΐζεται η Ελλάδα παρότι αθετεί συνεχώς τις δεσμεύσεις».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή