Διαπραγμάτευση: Οι αντιφατικές στρατηγικές, οι... εκκλήσεις Τσίπρα και οι διαφωνίες περί χρόνου!
ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΟΛΟΝΥΧΤΙΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ, ΜΕΓΑΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ- ΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ;
Μία μπροστά, μία πίσω. Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει πραγματικά σαν να τα «έχει βάλει με τον ίδιο της τον «εαυτό»... Αναπροσαρμόζει τις κινήσεις της. Φάσκει και αντιφάσκει σε πολλά ζητήματα και θέσεις της, ενώ δεν δείχνει να ακολουθεί κάποια συγκεκριμένη στρατηγική που ενδεχομένως να φέρει μία ομαλότητα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική «τρικυμία» του τόπου.
«Ο ΧΡΟΝΟΣ: κυρίαρχο στοιχείο της διαφωνίας κυβέρνησης-δανειστών!»
Ο Αλέξης Τσίπρας «ξέχασε» να πει στους Έλληνες πολίτες από τις Βρυξέλλες ότι, «η συμφωνία αργεί. Και μάλιστα, αργεί πολύ. Η «μάχη» με τοΔΝΤ -που παρεμπιπτόντως δεν είχε ανάγκη η Ελλάδα!- είναι... ατέλειωτη. «Η διαφωνία και ο λόγος που ακόμα δεν έχει κλείσει η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών εστιάζεται στο χρόνο», επιμένει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr πηγή των Βρυξελλών.
Το ΔΝΤ απαιτεί ριζικές ανατροπές σε συντάξεις, αφορολόγητο και εργασιακό. Επιμένει στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς -«μία και έξω»- από το 2019 ή το 2020. Η κυβέρνηση απέναντι σε αυτή την απαίτηση, αντιπροτείνει την δυνατότητα μίας τουλάχιστον πενταετούς μεταβατικής περιόδου, πιθανότατα από το 2020 έως το 2025, όπου θα επέλθει σταδιακή μείωση στην προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων, μετά τον επανϋπολογιισμό των συντάξεών τους.
Το πιθανότερο σενάριο είναι η προσωπική διαφορά να μειωθεί σταδιακά μετά το 2019, σε κατηγορίες συνταξιούχων που όταν συνταξιοδοτήθηκαν ήταν κάτω των 60 ετών, και σε γενικό πλάνο σε συνταξιούχους που λαμβάνουν από 650 ευρώ και πάνω.
Το Ταμείο «δείχνει τα δόντια του» στην ελληνική κυβέρνηση. «Ανακατεύει» για τα καλά την «τράπουλα της διαπραγμάτευσης», παρεμβαίνοντας σε ουσιαστικά ζητήματα. «Επέστρεψε» δυναμικά στις διαπραγματεύσεις με ισχυρότερο ρόλο, μεγαλύτερες απαιτήσεις και επιμένοντας για δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Αυτό το οποίο δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ωστόσο είναι ότι, η όλη στάση του ΔΝΤ απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα δεν φανερώνει αξιοπιστία απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου κάνει ότι μπορεί να δείχνει «αναξιοπιστία» τόσο στο «εσωτερικό», όσο και στο «εξωτερικό» της χώρας.
«Κυβέρνηση και πιστωτές είναι τόσο κοντά όσο και τόσο μακριά!»
Συνήθως μία σκληρή διαπραγμάτευση φέρνει και σκληρά μέτρα... Συνήθως όταν η κυβέρνηση «καθυστερεί», κάτι κακό έρχεται. Πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη να υπάρξει μία καθαρότερη εικόνα για το ύψος των πρόσθετων μέτρων. Πολλά τα μέχρι στιγμής σενάρια και οι κυβερνητικές διαρροές. Προς το παρόν όλα δείχνουν ότι οι περικοπές στις συντάξεις και οι αυξήσεις στους φόρους είναι όσο ποτέ σίγουρες και βέβαιες.
Σίγουρη όμως είναι και η αβεβαιότητα που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας. Οι επενδυτές δείχνουν στάση αναμονής. Η ανάκαμψη δεν φαίνεται να έρχεται, ενώ εκ νέου το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή επισημαίνει ότι, «η καθυστέρηση της υλοποίησης μίας συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών μόνο προβλήματα φέρνει, ενώ εάν επέλθει και αυτή, δεν πρόκειται από τη μία μέρα στην άλλη να βρεθεί η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης».
Η κυβέρνηση στο εσωτερικό της «ψυχορραγεί»
Το νέο Υπερταμείο έχει αποδειχθεί μεγάλος «μπελάς» για την κυβέρνηση. Όχι μόνο «σέρνει» μαζί του τεράστια προβλήματα και ελλείψεις για τους ασφαλισμένους, αλλά δεν φέρνει και στα Ταμεία του κράτους να αναμενόμενα έσοδα. Η πρώτη εικόνα από την εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών του Ενιαίου Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης είναι άκρως απογοητευτικά. Άρα ο στόχος του ΕΦΚΑ δεν επετεύχθη!
Η ανεργία έχει πάρει την ανιούσα και η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι τριτοκοσμική. Οι μισθοί στη μερική απασχόληση δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ! Παράλληλα, τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ περιείχαν μόνο αρνητικά πρόσημα, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2016 κυριάρχησε μόνο ύφεση.