«Ακριβά μου ράφια»: Στα ύψη οι τιμές των προϊόντων, στα «τάρταρα» οι μισθοί!
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟΥΣ - ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Και μπορεί κάθε χρόνο το εισόδημα του Έλληνα να «συρρικνώνεται», ωστόσο το επίπεδο των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες έχει πάρει για τα καλά την... ανιούσα! Από το 2008 άρχισε να διαφαίνεται μία αισθητή μείωση στην κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία όμως κάθε χρόνο όλο και αποκτούσε μεγαλύτερο αρνητικό πρόσημο. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι, οι Έλληνες καταναλωτές για τις αγορές των ίδιων αγαθών και προϊόντων ξοδεύουν περίπου τρεις φορές περισσότερα χρήματα συγκριτικά με άλλους Ευρωπαίους πολίτες.
Στον... «πάτο» η κατανάλωση
Από το 2008 έως το 2015 τα ελληνικά νοικοκυριά περιόρισαν κατά 25,8% την κατανάλωσή τους. Ελαχιστοποίησαν τις αγορές τους, ενώ έκοψαν «μαχαίρι» τα περιττά ψώνια. Γυναίκες και άνδρες επισκέπτονταν λιγότερο και από μία φορά την εβδομάδα τα σούπερ-μάρκετ, ξεκίνησαν να ψωνίζουν από τις λαϊκές αγορές της γειτονιάς τους και όλα πια μετρημένα και «γραμμένα» σε μία κομμάτι χαρτί...
Την τελευταία τριετία (2013-2016) τα εισοδήματα των εργαζομένων συρρικνώθηκαν κατά τουλάχιστον 30%, με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με το απίστευτα υψηλό επίπεδο στα βασικά αγαθά και τρόφιμα, να φέρει κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων καταναλωτών.
Ελλάδα vs χώρες της Ευρώπης
Κάθε χρόνο οι τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας εκφράζουν ανοιχτά τα παράπονά τους για τις υψηλές τιμές στα ράφια των σούπερ-μάρκετ -και όχι μόνο-, κάνοντας συγκρίσεις με τις τιμές αντίστοιχων προϊόντων που αγοράζουν στην πατρίδα τους. Στην Ελλάδα περίπου το 25% των προϊόντων πωλείται ακριβότερα από την Αγγλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία αλλά και το Λουξεμβούργο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Έλληνες πληρώνουν ακριβότερα το γάλα, το λάδι, τον καφέ, τα αυγά, το ψωμί του τοστ αλλά και την κονσέρβα του τόνου.
ΠΙΝΑΚΑΣ
Ένας Έλληνας καταναλωτής δαπανά περίπου το 12% των μηνιαίων του αποδοχών για να αγοράσει τα πολύ βασικά αγαθά που χρειάζεται για το οικογενειακό του τραπέζι. Αντίθετα, ένας Πορτογάλος δαπανά μόλις το 3,2% του μισθού του.
Ταυτόχρονα, είναι ενδεικτικό ότι πέρα από την σύγκριση Ελλάδας και χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένας σχετικά καλά αμειβόμενος εργαζόμενος στην Αθήνα λαμβάνει κάτω από το ένα τρίτο των αποδοχών που κερδίζει ένας άλλος εργαζόμενος στη Νέα Υόρκη!