Απίστευτη καταγγελία στο Newsbomb.gr: «Ζω με τα 286 ευρώ σύνταξη χηρείας!»

«Ψίχουλα» μοιράζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος σε χήρες και χήρους που είχαν την ατυχία να «χάσουν» τους ανθρώπους τους. Το κράτος όμως όχι μόνο καθυστερεί μήνες να τους εκδώσει τις πενιχρές συντάξεις χηρείας που τούς αναλογούν, αλλά ταυτόχρονα τούς αναγκάζει, εάν είναι κάτω των 52 ετών, να βγουν στην αγορά εργασίας...
4'

«ΕΧΑΣΕ» ΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ ΤΗΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 2016 ΚΑΙ ΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2016

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα «τσακίζει» ακόμα και τις συντάξεις χηρείας για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών. Οι αλλαγές που έφερε ο ασφαλιστικός νόμος δεν είναι μόνο επώδυνες αλλά είναι και απόλυτα απάνθρωπες, αφού αναγκάζει γυναίκες που δεν δούλεψαν ποτέ στη ζωή τους γιατί μεγάλωναν τα παιδιά τους στο σπίτι, να βγουν στα 50 τους στην αγορά εργασία αναζητώντας χρήματα για την επιβίωσή τους!

Το Υπουργείο Εργασίας δείχνει το «χειρότερό» του πρόσωπο στους επιζώντες συζύγους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι, και η Μαρία Τζοβανάκη, η οποία μιλά στο Newsbomb.gr για την δραματική κατάσταση που βιώνει τους τελευταίους μήνες μετά τον χαμό του συζύγου της. Μόλις σε ηλικία 47 ετών έζησε όχι μόνο τον χαμό και τον πόνο του συζύγου της, αλλά και την σκληρή πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή λαμβάνει μία σύνταξη χηρείας που όπως περιγράφει στο Newsbomb.gr, «δεν φτάνει ούτε για το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Είμαι άνεργη και αναγκάζομαι να ζω με 286 ευρώ το μήνα!».

«Παίρνω μικτή σύνταξη χηρείας 304,13 ευρώ. Δηλαδή στο «χέρι» μόλις 286! Μπορείτε να μου πείτε εσείς, ποιος μπορεί να ζήσει με αυτά τα χρήματα;», αναφέρει με οργή στο Newsbomb.gr, η Μαρία Τζοβανάκη. Μάλιστα συνεχίζει λέγοντας ότι, «ο άντρας μου δούλεψε 40 ολόκληρα χρόνια. Βγήκε στη σύνταξη με 11.563 ένσημα, και στις αρχές του 2016 συνταξιοδοτήθηκε. Δυστυχώς πρόλαβε να πάρει μόνο για 4 μήνες σύνταξη, και αυτή η σύνταξη δεν ήταν καν η οριστική του αλλά η προσωρινή. Μετά «έφυγε» και γω ζω ένα δράμα. Όταν πήρα τηλέφωνο στο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης για να ρωτήσω πότε θα βγει η τελική σύνταξή μου, μού είπαν ότι το Υπουργείο Εργασίας δεν τους έχει στείλει ακόμη τις εγκυκλίους και έτσι δεν μπορούν να μπορούν να βγάλουν καμία σύνταξη!».

Φωτογραφία καταγγέλλουσας

«Με τον άντρα μου ήμασταν παντρεμένοι από το 1985. Δεν μπορεί να έρχεται το κράτος και να με «πετάει» έτσι. Δούλευε όλη του την ζωή γιατί πίστευε ότι θα με εξασφάλιζε με αυτό τον τρόπο. Και έρχονται αυτοί οι απάνθρωποι και μου δίνουν και «ψίχουλα» και μόνο για μία 3ετία; Δεν μου φτάνει που έχασα τον άντρα, το κράτος αντί να με βοηθήσει, με «ανταμείβει» δίνοντάς μου μία σύνταξη χηρείας κοροϊδία. Στα σχεδόν 47 μου, καλούμαι να βγω σε μία αγορά εργασίας γεμάτο ανέργους με ένα σωρό προσόντα. Ποιος θα με πάρει εμένα για δουλειά όμως σε αυτή την ηλικία; Είναι τεράστια αδικία όλα αυτά που πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις συντάξεις χηρείας. Πρέπει να τα πάρουν πίσω!», λέει όλο νόημα η καταγγέλλουσα στο Newsbomb.gr.

Υπάρχουν και χήρες που δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ!

Άλλη μία μαρτυρία σχετικά με τις συντάξεις χηρείας έφτασε στα γραφεία του Newsbomb.gr. Η Ερασμία Τσιλιμιδού-Κοτσέτα περιμένει από τον περασμένο Ιούνιο (2016) να λάβει τουλάχιστον μία προσωρινή σύνταξη χηρείας, και ακόμα τίποτα. «Ο σύζυγος μου πέθανε ξαφνικά τον Ιούνιο του 2016. Ήταν απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Καταθέσαμε τα χαρτιά με λίγη καθυστέρηση, τον Σεπτέμβριο. Πέρασαν 9 ολόκληροι μήνες και το Γενικό Λογιστήριο του κράτους μας είπε πως όσες αιτήσεις κατατέθηκαν από τον Ιούνιο και μετά δεν έχουν εκδοθεί λόγω της αλλαγής νόμου Κατρούγκαλου. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το πότε θα δοθεί έστω και μία προσωρινή σύνταξη για να μπορέσω να ζήσω», αναφέρει η αγανακτισμένη Ερασμία Τσιλιμιδού-Κοτσέτα.

Προσθέτει με πόνο ψυχής, «αυτή τη στιγμή με ζει η κόρη μου, η οποία είναι και η μόνη που εργάζεται. Κανείς δεν με ρώτησε αν έχω λεφτά να φάω, να πάρω γάλα και ψωμί. Επιπλέον, έρχεται λογαριασμός της ΔΕΗ 400 ευρώ. Από πού να βρω να τα πληρώσω; Ούτε μία ειδοποίηση από το Υπουργείο Οικονομικών, για το πότε θα δοθεί έστω και μία προκαταβολή. Είμαι απελπισμένη. Ποιον να ρωτήσω και ποιος θα μου απαντήσει;».

Συντάξεις χηρείας για ...«κλάματα»!

Κατάφορες αδικίες στους επιζώντες συζύγους. Για παράδειγμα, μία γυναίκα που είναι κάτω των 52 ετών, όταν αποβιώνει ο σύζυγος, ανεξαρτήτως με το χρόνο του έγγαμου βίου και με τα χρόνια υπηρεσίας του συζύγου, της απονέμεται σύνταξη για 3 χρόνια και μετά η σύνταξη χηρείας διακόπτεται οριστικά και αμετάκλητα. Εξαίρεση υπάρχει μόνο αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα ή τέκνα που σπουδάζουν όπου συνεχίζεται μέχρι την ενηλικίωση ή το πέρας των σπουδών. Για μια γυναίκα που ήταν 52 ως 55 ετών, όταν απεβίωσε ο σύζυγος, της απονέμεται σύνταξη για 3 χρόνια και έπειτα αφού διακοπεί της επαναχορηγείται μετά τα 67.

Σχετικές ειδήσεις