Δραματικές αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές - Το επιβεβαίωσε το υπουργείο Εργασίας

Για το 2017 δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή στις ασφαλιστικές εισφορές επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, ενώ από το 2018 θα διαφοροποιηθεί ο τρόπος καθορισμού βάσης για τον υπολογισμό τους.
4'

«ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ» ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ- ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ

Πολλαπλά εγκεφαλικά επεισόδια περιμένουν στη «γωνία» τους ελεύθερους επαγγελματίες, μετά τις επισημάνσεις πηγών του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές. Όπως έγινε γνωστό, η Έφη Αχτσιόγλου, ναι μεν συμφώνησε με τους Θεσμούς για επικείμενες αλλαγές στις εισφορές -δηλαδή για αυξήσεις-, αλλά αυτές οι αλλαγές θα επέλθουν στην πράξη από το 2018 και έπειτα, οι οποίες θα γίνουν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Αυτό όμως που πρέπει να σημειωθεί εδώ είναι ότι, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πριν από λίγο καιρό είχε ήδη αλλάξει τα δεδομένα στις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, με την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού τους βάσει των εισοδημάτων. Σύμφωνα με τα τώρα ισχύοντα η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών είναι το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους. Δηλαδή: Έσοδα μείον έξοδα, μείον ασφαλιστικές εισφορές προγούμενου χρόνου.

Πηγές του Υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι για το 2017 δεν υπάρχει καμία αλλαγή, ενώ για το 2018 το μόνο που διαφοροποιείται είναι ο τρόπος καθορισμού της βάσης για τον υπολογισμό τους. Συγκεκριμένα, «η αλλαγή που συμφωνήθηκε προβλέπει την εναρμόνιση με ό,τι ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή από τη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών δεν θα αφαιρούνται οι εισφορές του προηγούμενου έτους. Παράλληλα όμως θα εφαρμόζεται ουσιαστική έκπτωση 15% στη βάση υπολογισμού των εισφορών».

Τι αναφέρουν αναλυτικά οι πηγές του Υπουργείου Εργασίας

1. Από 01.01.2017 καταργήθηκαν οι ασφαλιστικές κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται, πλέον, βάσει του πραγματικού εισοδήματος με την καταβολή να είναι για όλους μηνιαία ώστε να διευκολύνονται οι ασφαλισμένοι και να μην σωρεύονται χρέη.

Για πρώτη φορά, μάλιστα, δόθηκε η δυνατότητα μερικής καταβολής ώστε να διευκολύνονται όλοι να πληρώνουν. Μέχρι σήμερα το σύστημα πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων έκανε δεκτό μόνο το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα οι πολίτες που δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν να επιβαρύνονται με προσαυξήσεις για το σύνολο των οφειλών.

2. Με το ν. 4387/2016 το 80% των αυτοαπασχολούμενων και το 90% των αγροτών πληρώνουν λιγότερα απ’ ότι πριν!

3. Με τις αλλαγές του ν. 4387/2016 που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης το μόνο που διαφοροποιείται για τις ασφαλιστικές εισφορές είναι ο τρόπος καθορισμού της βάσης για τον υπολογισμό τους από το 2018. Με το ισχύον πλαίσιο, η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών είναι το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους. Δηλαδή: Έσοδα μείον έξοδα, μείον ασφαλιστικές εισφορές προηγούμενου χρόνου.

Η αλλαγή που συμφωνήθηκε προβλέπει την εναρμόνιση με ό,τι ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες: από τη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών δεν θα αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους. Παράλληλα όμως θα εφαρμόζεται ουσιαστική έκπτωση 15% στη βάση υπολογισμού των εισφορών.

Επομένως:

- Για το 2017 δεν υπάρχει καμία αλλαγή

- Για το 2018 η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι έσοδα μείον έξοδα, μείον 15% επί του συνόλου.

5. Προφανώς θα εξακολουθήσει να ισχύει η κλίμακα των εκπτώσεων για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες (άρθρο 98, ν. 4387/2016), ενώ θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και οι μειωμένες εισφορές για τους νεοεισερχόμενους στην ασφάλιση νέους επιστήμονες. Θυμίζουμε ότι ελάχιστη βάση υπολογισμού για τα πέντε πρώτα χρόνια ασφάλισης είναι το 70% Χ 586 = 410,26 ευρώ. Ταυτόχρονα, το ποσοστό της εισφοράς για την κύρια ασφάλιση ανέρχεται στο 14% για τα πρώτα δυο έτη και στο 17% για τα τρία επόμενα.

6. Εάν η σύγκριση για το 2018 γίνει με το ισχύον σήμερα καθεστώς, οι εισφορές του 80% των ασφαλισμένων αυτοαπασχολούμενων και αγροτών θα βρίσκονται στα ίδια περίπου επίπεδα που θα βρίσκονταν ακόμα και αν δεν άλλαζε ο τρόπος υπολογισμού.

7. Και από το 2019 και μετά, όμως, το 70% των ασφαλισμένων αυτοαπασχολούμενων και αγροτών δεν επιβαρύνεται ούτε ένα ευρώ. Τρεις στους τέσσερις ασφαλισμένους, δηλαδή, δεν επιβαρύνονται καθόλου.

8. Η αλλαγή που συμφωνήθηκε δεν ανατρέπει την πραγματικότητα της ελάφρυνσης της συντριπτικής πλειονότητας των ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών σε σχέση με το καθεστώς προ του ν. 4387/2016.

Ενδεικτικά παραδείγματα

ΟΑΕΕ:

- Ασφαλισμένος με 9 έτη ασφάλισης (τρίτη ασφαλιστική κατηγορία) με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, το 2018 θα πληρώσει 38% λιγότερο απ’ ότι το 2016.

- Ασφαλισμένος με 9 έτη ασφάλισης (τρίτη ασφαλιστική κατηγορία) με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, το 2018 θα πληρώσει 25% λιγότερο απ’ ότι το 2016.

ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ:

- Ασφαλισμένος με 7 έως 9 έτη ασφάλισης (τρίτη ασφαλιστική κατηγορία) με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, το 2018 θα πληρώσει 35% λιγότερο απ’ ότι το 2016.

- Ασφαλισμένος με 7 έως 9 έτη ασφάλισης (τρίτη ασφαλιστική κατηγορία) με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, το 2018 θα πληρώσει 28% λιγότερο απ' ότι το 2016.

ΟΓΑ:

- Ασφαλισμένος με 9 έτη ασφάλισης (τρίτη ασφαλιστική κατηγορία) με ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ, το 2018 θα πληρώσει 17% λιγότερο απ’ ότι το 2016.

Σχετικές ειδήσεις