Εργασιακά: Στον «αέρα» κατώτατος μισθός, ομαδικές απολύσεις και απεργίες
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΕΚΤΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Τελικά το... ενδεχόμενο παραπομπής βασικών εργασιακών μεταρρυθμίσεων σε μία επόμενη αξιολόγηση -όπως άλλωστε είχε «προβλέψει» και η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου- δεν είναι μόνο ανοιχτό, αλλά και υπαρκτό! Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδειξε σκληρή στάση αναφορικά με τα εργασιακά, και στις γενικότερες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση έδειχνε αμετάπειστο για υποχωρήσεις.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, μεταξύ εργασιακών και συνταξιοδοτικών, η ελληνική πλευρά προτίμησε να προχωρήσει σε επιπλέον περικοπή των συντάξεων - κάτι που θα οδηγούσε σε μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, άρα και σε μείωση κρατικών εξόδων - και να αφήσει στην άκρη τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στις συλλγοικές διαπραγματεύσεις, καθώς η διάθεση των Θεσμών δεν άφηναν περιθώρια για υποχωρήσεις.
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι, οι αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, όπως και η αβέβαιη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αποτελούν αδιευκρίνιστα σημεία του πολυνομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, σχετικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις ομαδικές απολύσεις, τις συνδικαλιστικές άδειες προβλέπονται στο νόμο τα εξής:
α. Ορίζεται μέχρι 20-8-2018 (ολοκλήρωση του τρέχοντος Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας), αντί για όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Σταθερότητας (ΜΠΔΣ), η χρονική διάρκεια αναστολής διατάξεων σχετικά με τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης ως προς το είδος εφαρμογής της συλλογικής σύμβασης εργασίας και της επεκτασιμότητας συλλογικής σύμβασης εργασίας.
β. Συστήνεται Τμήμα Ελέγχου Ομαδικών Απολύσεων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (Α.Σ.Ε.) (σήμερα στο Α.Σ.Ε. υφίστανται 5 τμήματα) και ορίζονται η σύνθεση και οι αρμοδιότητες του.
γ. Επαναπροσδιορίζονται σε ενιαίο θεσμικό πλαίσιο οι άδειες άνευ και μετ’ αποδοχών για τα διαφορετικά επίπεδα συνδικαλιστικών οργανώσεων. (άρθρα 16-20)
Συλλογικές διαπραγματεύσεις: Τι προβλέπεται
Θεσμοθετήθηκε η διατήρηση της αναστολής των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, έως την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος. Δεν διατυπώθηκε όμως η άρση της παραπάνω αναστολής μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή μετά τις 20 Αυγούστου 2018.
Ομαδικές απολύσεις: Τι προβλέπεται
Η κατάργηση του υπουργικού βέτο, δεν αντικαταστάθηκε από ανάλογη ισχυροποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας. Ουσιαστικά η προέγκριση της διαδικασίας αντικαθίσταται από την γνωμοδότηση του ΑΣΕ.
Κατώτατος μισθός: Τι προβλέπεται
Εδώ η διαφωνία κυβέρνησης-δανειστών δεν ήταν μόνο πολύμηνη αλλά και εμφανής! Οι δανειστές επέμειναν και το πέτυχαν να μην υπάρξει η παραμικρή αλλαγή.
Απεργίες: Τι προβλέπεται
Εδώ επικράτησε η επίσπευση της εκδίκασης υποθέσεων κήρυξης απεργίας από τα αρμόδια δικαστήρια, στη βάση του άρθρου 656 του Αστικού Κώδικα. Από τη μία, τα δικαστήρια γρηγορότερα θα καταλήγουν στο συμπέρασμα αν μία απεργία είναι νόμιμη ή όχι. Από την άλλη όμως, ανοίγει και μία άλλη συζήτηση για το κατά πόσο ένας εργοδότης νομιμοποιείται να μην καταβάλλει μισθούς στους εργαζόμενους που δουλεύουν, τις ημέρες μιας απεργίας.
Ενώσεις προσώπων: Τι προβλέπεται
Στα «σημεία» φαίνεται πως κέρδισαν οι δανειστές και εδώ... Οι Θεσμοί κατάφεραν να μεταθέσουν για αργότερα τη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα. Οπότε παραμένει σε εκκρεμότητα.
Μετανέργεια: Τι προβλέπεται
Και το θέμα της μετενέργειας μεταφέρθηκε για αργότερα. Κυβέρνηση-δανειστές διαφωνούσαν για τη χρονική της διάρκεια.