Στον «αέρα» οι συμβασιούχοι και με τη νέα ρύθμιση - Ο Τσίπρας ανανεώνει τις συμβάσεις μέχρι 8 μήνες!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΝΕΙ «ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ» ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ!
Στα «κάγκελα» οι συμβασιούχοι και μετά τις νέες ρυθμίσεις. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τούς δείχνει το δρόμο της απόλυσης, ενώ όπως δηλώνουν στο Newsbomb.gr, «δεν διατίθενται να μαζεύουν σκουπίδια για άλλους 8 μήνες και μετά να βρεθούν στην ανεργία». Οι αποφάσεις της ευρείας σύσκεψης σύμφωνα με πολλούς εργατολόγους παρουσιάζουν θολά σημεία και η επέκταση των συμβάσεων θεωρείται αντισυνταγματική.
Η ρύθμιση προβλέπει ότι οι συμβασιούχοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους, μέσω νέων συμβάσεων για έξι έως οκτώ μήνες, χρονικό διάστημα το οποίο απαιτείται για την πρόσληψη μόνιμων μέσω ΑΣΕΠ. Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη για το θέμα των συμβασιούχων καθαριότητας στους ΟΤΑ μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου:
«Μετά από τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, την Δευτέρα (26/6/2017) στη Βουλή, η οποία θα προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των Δήμων. Όσον αφορά τους εργαζόμενους που μέχρι τώρα απασχολούνταν στην καθαριότητα, θα προβλέπεται, μέσα από νέα σύμβαση, να απασχοληθούν μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων των επιτυχόντων του διαγωνισμού. Μιλάμε για διαγωνισμό ο οποίος θα γίνει με ευθύνη του ΑΣΕΠ.
Θέλω επίσης, να πω ότι όσοι πίστευαν ότι με αφορμή το προσωρινό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να εισβάλουν ιδιωτικές εταιρίες στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων, θα μας βρουν απέναντι. Νομίζουμε ότι μετά τη σημερινή εξέλιξη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και θέλουμε να καλέσουμε την Ομοσπονδία των εργαζομένων, καθώς και την ΚΕΔΕ, ο καθένας από τη μεριά του, να συμβάλουν έτσι ώστε, πολύ γρήγορα, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.»
Ο Σκουρλέτης σε συνέντευξή του πρίν την σύσκεψη είχε αναφερει:
«Η τελική μορφή της πρότασής μας, ενδεχομένως και σήμερα ή αύριο, μέσα στο Σαββατοκύριακο να είμαστε σε θέση να την παρουσιάσουμε. Επιχειρούμε να βρούμε τη λύση πιο γρήγορα. Και ήδη τα τελευταία 24ωρα και αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε προσπαθώντας να αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας και ταυτόχρονα να κινηθούμε μέσα στα όρια της νομιμότητας, διότι δεν θα ήταν λύση να επιχειρήσουμε να εφαρμόσουμε μια ρύθμιση, η οποία θα κριθεί την επαύριο πάλι αντισυνταγματική.
Προσπαθούμε λοιπόν να βρούμε μία λύση ότι μέχρι τις νέες μόνιμες προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ, μια διαδικασία η οποία θέλει 6 έως 8 μήνες περίπου. Μέχρι τότε λοιπόν, έχουμε διάφορα εργαλεία στα χέρια μας, για να καλύψουμε τις ανάγκες της αυτοδιοίκησης καταρχήν και των δημοτών. Προωθούμε 6.100 (σ.σ. προσωρινές) προσλήψεις στο μεσοδιάστημα , 2.500 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ με βάση τα αιτήματα των Δήμων. Αν είναι 1.500 ακόμα από τους Δήμους, θα τους προσθέσουμε στους 2.500.
Επιχειρούμε λοιπόν να βρούμε μία λύση που να δίνει την δυνατότητα στους υφισταμένους (σ.σ. 6100), τους μέχρι τώρα εργαζόμενους, να απασχοληθούν σε αυτό το μεσοδιάστημα. Αυτή είναι η προσπάθειά μας. Μία νέα σύμβαση λίγων μηνών. Αυτή είναι η προσπάθειά μας και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλα τα νομικά εργαλεία που διαθέτουμε, κοιτάμε με έγκριτους νομικούς, οι οποίοι υπηρετούν στα ανώτατα δικαστήρια, για να έχουμε μια θωρακισμένη λύση.
Το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών με τους συμβασιούχους προέκυψε μετά από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο έκρινε ότι αυτοί οι άνθρωποι των οποίων έληγε η σύμβασή τους στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, έπρεπε να διακοπεί τώρα διότι ήταν αντισυνταγματική η διπλή παράταση που είχε προηγουμένως δοθεί στις συμβάσεις τους.
«Το πρόβλημα πρωτίστως που έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις δεν έχει να κάνει με το μνημόνιο, έχει να κάνει με το ίδιο το Σύνταγμα -αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι παρατάσεις, το Σύνταγμα δεν δημιουργήθηκε μετά από το Μνημόνιο- και με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα κατά κόσμο Παυλόπουλου, όπου βάζει ανώτατο όριο στις ανανεούμενες συμβάσεις τους 24 μήνες. Αυτό υπάρχει από το 2004. Δεν είναι ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο».
Η κόντρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και οι «υποσχέσεις» στους εργαζόμενους
Στρυμωγμένη στα «σχοινιά» η κυβέρνηση δέχεται απανωτά χτυπήματα από τους Δήμαρχους, την αντιπολίτευση και κυρίως από τους συμβασιούχους εργαζομένους στην καθαριότητα οι οποίοι, αντιδρούν ακραία στον εμπαιγμό που υφίστανται.
Μοιραίο πρόσωπο στο αδιέξοδο που έχει προκύψει εν μέσω βουνών σκουπιδιών και καύσωνα σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας, ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος έπαιξε και συνεχίζει να παίζει «πολιτικό μπιλιάρδο» στις πλάτες των συμβασιούχων παραμυθιάζοντας τους για μονιμοποίηση τους, πριν βρεθεί απέναντι στον «τοίχο» της απόφασης του ελεγκτικού συνέδριου που έκρινε αντισυνταγματικές της παρατάσεις των 8/μηνων συμβάσεων.
Μπροστά στην δημοσιά κατακραυγή για το θέμα των σκουπιδιών και των διεθνή διασυρμό της χωράς στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου ο Υπουργός Εσωτερικών επιχειρεί νέα πολιτική «ντρίπλα» προαναγγέλλοντας νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα εγκριθούν μέσω ΑΣΕΠ τουλάχιστον 2600 θέσεων μόνιμης απασχόλησης. Παράλληλα, το ΥΠΕΣ τάσσεται υπέρ της προσωρινής απασχόλησης τους με δίμηνες συμβάσεις μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο των μόνιμων προσλήψεων. Και σε ένα κρεσέντο πολιτικής αγυρτείας ο Πάνος Σκουρλέτης παραμυθιάζει τους χιλιάδες συμβασιούχους επαναφέροντας την δέσμευση, ότι θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εν λόγω συμβασιούχων ακόμα και αν η τελική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προβλέπει ότι οι παρατάσεις ήταν αντισυνταγματικές.
Η πολιτική απομόνωση του Πάνου Σκουρλέτη είναι πλέον ορατή τόσο από την πλευρά του Μεγάρου Μάξιμου όσο και κορυφαίων συναρμοδίων Υπουργών της Κυβέρνησης. Πριν λίγες εβδομάδες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια επίσκεψης του στο ΥΠΕΣ είχε αναφέρει :
«Είναι και μία διαδικασία συζήτησης που πρέπει να γίνει και με τους θεσμούς που μας επιτηρούν. Πρέπει να καταλάβουν ότι όταν μιλάμε για ανθρώπους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ουσιαστικά μιλάμε για το υπάρχον ενεργό δυναμικό του δημόσιου τομέα. Δεν μιλάμε για επιπλέον προσλήψεις. Άρα δεν πρέπει να μπούνε μέσα στη διαδικασία του λεγόμενου κανόνα attrition rule, του 1 προς 3, 1 προς 2 που θα μειώνεται όσο βγαίνουμε από την κρίση».
Προσπαθώντας να ξεφύγει από τα «σχοινιά» ο ΥΠΕΣ, υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες προσλήψεις και όποιες προκύψουν το επόμενο διάστημα, μετά από σχετικά αιτήματα δήμων σε ανταποδοτικές υπηρεσίες, βρίσκονται εκτός του κανόνα 1 προς 4 (μία πρόσληψη για 4 αποχωρήσεις) για φέτος και 1 προς 3 για το 2018: «Οι συγκεκριμένες προσλήψεις δεν εντάσσονται στη μνημονική δέσμευση 1 πρόσληψη για κάθε 4 αποχωρήσεις, αφού αφορούν ανταποδοτικές υπηρεσίες. Αυτό εξάλλου προβλέπεται και στο νόμο 4368/2017 άρθρο 7. Πληρώνονται από τους δήμους για ανταποδοτικές υπηρεσίες και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό» διαρρέουν τα παπαγαλάκια του απομονωμένου πολιτικά Υπουργού.
Ωστόσο στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης η Όλγα Γεροβασιλη αφήνει να εννοηθεί με έμφαση ότι δεν έχει δοθεί τέτοια έγκριση από τους θεσμούς, προσθέτοντας ότι θα είναι ένα θέμα που θα τεθεί και πάλι από το φθινόπωρο. «Είναι ένα θέμα που τέθηκε στις συζητήσεις του Μαΐου στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αλλά μεταφέρθηκε για το Σεπτέμβριο», διαρρέουν χαρακτηριστικά από την πλευρά της Υπουργού που σύμφωνα με πληροφορίες εκφράζει και την «γραμμή» του Μάξιμου.
Κάποιοι που γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία της Κυβέρνησης αναφέρουν σιβυλλικά: «Το θέμα των συμβασιούχων και τα σκουπίδια ίσως αποτελούν την θρυαλλίδα της επίσπευσης του ανασχηματισμού ανατρέποντας τον στρατηγικό προγραμματισμό του Μάξιμου».