Σοκ στην αγορά εργασίας: 7 στις 10 επιχειρήσεις έκαναν περικοπές μισθών!
Περικοπές μισθών, μειώσεις που φτάνουν ακόμη και πάνω από το μισό του μηνιαίου εισοδήματος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, αλλά και αυξήσεις των συμβάσεων μερικής απασχόλησης είναι η εικόνα που κυριολεκτικά κατακλύζει τα τελευταία χρόνια την αγορά εργασίας...
ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΕΩΣ ΤΟ 2013 ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ 70% ΜΕΙΩΣΕ ΑΙΣΘΗΤΑ ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης αποφάσισαν να προχωρήσουν σε τεράστιες μειώσεις μισθών -τόσο σε υψηλόβαθμα στελέχη όσο και σε χαμηλόβαθμα-, υπό των βάρος των φόρων και της χαμηλής πτήσης του τζίρου που καταγράφεται κατά κοινή ομολογία. Ωστόσο, δεν έλειψαν και δεν λείπουν και οι περιπτώσεις και εκείνων των επιχειρήσεων που παρά τη σταθερή τους πορεία, απλώς δράττονται της ευκαιρίας...
Το 68% των επιχειρήσεων κατά την περίοδο 2010-2013 μείωσαν αισθητά τα μισθολογικά τους κόστη. Σύμφωνα με την έρευνα που έκαναν οι Θεοδώρα Κοσμά, Ευαγγελία Παπαπέτρου, Γεωργία Παύλου, Χριστίνα Τσόχατζη και Πηνελόπη Ζιούτου για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας.
Μάλιστα, το 63% των επιχειρήσεων αναφέρει ότι «κατέστη ευκολότερη η μείωση των μισθών των ήδη απασχολούμενων», ενώ το 80% ότι «κατέστη ευκολότερη η προσφορά χαμηλότερων μισθών στους νεοπροσλαμβανόμενους. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι, το ποσοστό των επιχειρήσεων που μείωσαν τους μισθούς στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα!
Στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που επίσης επηρεάστηκαν από την κρίση και προχώρησαν σε θεσμικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, το ποσοστό των επιχειρήσεων που μείωσαν το κόστος εργασίας είναι χαμηλότερο σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, όπως είναι 29% και 23% αντίστοιχα.
Μειώθηκαν μισθοί αλλά και το κόστος προμηθειών
Απασχόληση και μισθολογικό κόστος «προσαρμόστηκαν» -αρνητικά- στην οικονομική πίεση που δέχονται από τα τέλη του 2009 και μετά, εταιρείες και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Όμως τα αρνητικά πρόσημα δεν περιορίστηκαν μόνο εκεί... Οι ελληνικές επιχειρήσεις προχώρησαν στη μείωση του κόστους προμηθειών κατά 32%, κάτι που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την υποχώρηση των τιμών τους αλλά και με τη μείωση της ζήτησης.
Σε... κρίση η ελληνική αγορά!
- μειώθηκαν οι ώρες εργασίας ανά απασχολούμενο
- έγιναν ατομικές συμβάσεις
- μειώθηκαν οι εξωτερικοί συνεργάτες ή εργαζόμενοι
- δεν ανανεώθηκαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου
- δεν γίνονται πλέον συμβάσεις αορίστου
- υπογράφονται μόνο συμβάσεις μερικής απασχόλησης
Η «κατρακύλα» των μισθών και την διετία 2015-2017!
Και επειδή οι περισσότερες αναφορές στις μειώσεις των μισθών αφορούν κυρίως στη χρονική περίοδο 2009-2014, είναι σημαντικό να γίνει σαφές ότι τα επίσημα στοιχεία που καταγράφονται για τη διετία 2015-2017, αποτυπώνουν τα εξής:
- έως 18,9% περικοπές μισθών ιδιωτικού τομέα
- διπλασιασμός εργαζομένων με συμβάσεις μερικής απασχόλησης
- μείωση πραγματικών «ασφαλίσιμων» ημερών εργασίας
Στα τέλη του 2014, ο μέσος μισθός για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση ΙΚΑ έφτανε στα 1.363 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης ήταν τότε στα 470 ευρώ. Τον Οκτώβριο του 2016, ο μέσος μισθός βρίσκεται στα 936 ευρώ, ενώ στη μερική απασχόληση είναι στα 388 ευρώ, σχεδόν όσο το επίδομα ανεργίας.
Δηλαδή μέσα σε μία χρονιά, οι εργαζόμενοι υπέστησαν μείωση μισθών σχεδόν 32%, αφού βρέθηκαν να το «ταμείο» μείον κατά 427 ευρώ!
Μορφές εργασίας... Ζιμπάμπουε!
Και σα να μην έφταναν οι ισχνοί μισθοί για όσους εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, το παζλ συμπληρώνει και ο διπλασιασμός όσων αναγκάζονται να δουλεύουν τετράωρα αντί οκτάωρα, αλλά και όταν ο εργάσιμος μήνας αντί για 25 ημέρες έχει 21! Μάλιστα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ, την τελευταία διετία οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με τετράωρη εργασία, σχεδόν διπλασιάστηκαν, ενώ οι αμοιβές τους μειώθηκαν στα 388 ευρώ από 470 ευρώ που ήταν ως το τέλος του 2014.