Επιδόματα «ώρα μηδέν»: Πρώτα περικοπές και μετά... κατάργηση!

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στον προνοιακό χάρτη της χώρας, κάτι που η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα γνωρίζει πολύ καλά εδώ και καιρό, αφού οι Θεσμοί έχουν ήδη «γνωστοποιήσει» τόσο τις απαιτήσεις τους, όσο και ποιες περικοπές θέλουν άμεσα.
3'

«ΘΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ» ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΟ... ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Η επάνοδος των δανειστών είναι γεγονός. Γεγονός είναι και ότι στις βαλίτσες τους «κουβαλούν» απαιτήσεις, που εάν εφαρμοστούν «κατά γράμμα», τότε οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες εξοντώνονται μια για πάντα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, οι ελεγκτές έχουν κάνει σαφές στην ελληνική κυβέρνηση ότι, «η μεγαλύτερη μερίδα των κοινωνικών επιδομάτων πρέπει να καταργηθεί για να μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος και να μην πηγαίνουν χαμένα τα υπόλοιπα μέτρα». Έτσι λοιπόν, προνοιακά, οικογενειακά, στεγαστικά και εκπαιδευτικά επιδόματα, είναι και επίσημα στον «αέρα»...

Τα σενάρια πολλά. Οι επιλογές για την κυβέρνηση λίγες. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά «ποντάρει» να κερδίσει χρόνο, ώστε τα δύσκολα μέτρα και η εφαρμογή των μεγάλων περικοπών να γίνει είτε σε... δόσεις είτε να μεταφερθούν τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, οι γερμανικές εκλογές δεν αποτελούν έναν ευνοϊκό παράγοντα για τις διαπραγματεύσεις. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν την χρονική περίοδο που θα διαρκέσουν οι εκλογές ως «χαμένο διαπραγματευτικό χρόνο».

Το σίγουρο είναι ότι, ο χρόνος «μετρά αντίστροφα» για τις μειώσεις και τη σταδιακή κατάργηση των επιδομάτων, όμως το ερώτημα παραμένει εάν θα υλοποιηθούν όλα μαζί ή διαδοχικά μέσα στο 2018.

Από «κόσκινο» περνούν τα εξής επιδόματα:

Επιδόματα αναπηρίας: Βασική απαίτηση των θεσμών είναι να ιδιωτικοποιηθούν τα κέντρα πιστοποίησης της αναπηρίας, κάτι που προτείνει και η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία -να σημειωθεί- με έκθεσή της είχε προτείνει σαρωτικές αλλαγές, θέτοντας 15 επιδόματα ως υποψήφια προς κατάργηση. Το υπουργείο Εργασίας αντίθετα, επιμένει στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των ΚΕΠΑ.

Οικογενειακά επιδόματα: Οι Θεσμοί αναμένεται να επιμείνουν στο να περιοριστεί ή ακόμα και να καταργηθεί το επίδομα που χορηγείται σε τρίτεκνες και σε πολύτεκνες οικογένειες με στόχο να εξοικονομηθούν έως 200 εκατ. ευρώ. Ερωτηματικό υπάρχει και στο εάν θα ξεκινήσει η αυξημένη χορήγηση του ενιαίο επιδόματος από το πρώτο παιδί, το 2019 όπως έχει προγραμματιστεί στα αντίμετρα που έχει προγραμματίσει το υπουργείο Εργασίας.

Φοιτητικό επίδομα: Οι δανειστές ζητούν να επανεξεταστούν τα κριτήρια, βάσει των οποίων οι δικαιούχοι λαμβάνουν επιδότηση στέγασης 1.000 για τους φοιτητές – μέλη των οικογενειών τους. Έως τώρα υπάρχει εισοδηματικό όριο 30.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Μεταφορά ανάπηρων – πολύτεκνων: Άλλο ένα πεδίο παροχών που οι Θεσμοί αναμένεται να ζητήσουν επανεξέταση των εισοδηματικών κριτηρίων. Σήμερα οι ανάπηροι δεν καταβάλλουν αντίτιμο για την χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και οι πολύτεκνοι καταβάλλουν το μισό από το εισιτήριο που τους αναλογεί.

Επίδομα στέγασης: Υπολογίζεται ότι με τα σημερινά δεδομένα, ανέρχονται στους 600.000 οι δικαιούχοι για το 2019. Οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ, επιδιώκουν να θέσουν τις παραμέτρους για την καταβολή του, έτσι ώστε να χορηγείται σε όσους πραγματικά διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.

Σχετικές ειδήσεις