«Αντίο Ελλάδα, arrivederci Italia»: Μαζική φυγή των νέων στη Βρετανία για μια καλύτερη ζωή
«ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ» ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ: ΤΟ BRAIN DRAIN «ΔΙΑΛΥΕΙ» ΤΙΣ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ ΤΙΣ ΕΕ
Δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας (ONS) αποκαλύπτει σήμερα, Τρίτη (26/09/2017) ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 τουλάχιστον 15.000 Έλληνες και άλλοι 60.000 Ιταλοί έλαβαν άδεια για εργασία στη Μεγάλη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται πλέον εκτός της ΕΕ.
Οι αριθμοί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, συνιστούν ένα αρνητικό ρεκόρ για τις δύο χώρες, που πλέον βλέπουν τους νέους ανθρώπους να εγκαταλείπουν μαζικά τις εστίες τους, αναζητώντας αφενός μια ποιοτικότερη επαγγελματική καριέρα, αφετέρου μια καλύτερη ζωή.
Ενδεικτικά, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ONS, η φυγή των Ιταλών στη Βρετανία αυξήθηκε κατά 2% σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2016, ενώ η αντίστοιχη αύξηση για τους Έλληνες κατά την ίδια χρονική περίοδο αγγίζει το 15%.
Αντίθετα, Ισπανοί και Πορτογάλοι δεν δείχνουν την ίδια προθυμία για να μεταναστεύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξαιτίας του Brexit (Πτώση στις αναχωρήσεις προς Βρετανία κατά 11% και 13% αντίστοιχα).
«Για αρκετούς Ιταλούς και Έλληνες τα οφέλη της μετανάστευσης είναι υψηλότερα από το κόστος εγκατάλειψης της πατρίδας τους», τονίζει ο Τομάσο Φρατίνι, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο.
«Η διαφορά στην τάση (σ.σ.: της μετανάστευσης) με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης είναι σημαντική και φαίνεται ότι αντικατοπτρίζει την αδύναμη ανάκαμψη των δύο χωρών (σ.σ.: Ιταλίας και Ελλάδας). Αντίθετα η ισπανική οικονομία αναπτύσσεται με σημαντικά ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με την Βρετανίας», προσθέτει ο Ιταλός ακαδημαϊκός.
«Δόλωμα» τα κοινωνικά επιδόματα
Όπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές, η απορρόφηση των «λαμπρών μυαλών» από το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλεται κατά πολύ στο σύστημα κοινωνικών επιδομάτων που διαθέτει, δίνοντας σημαντικές παροχές σε σύγκριση με τις χώρες της νότιας Ευρώπης.
Υπολογίζεται ότι κατά το χρονικό διάστημα 2007-2015, οπότε Ελλάδα και Ιταλία βρέθηκαν εγκλωβισμένες στη δίνη της οικονομικής κρίσης, περίπου 54.000 Έλληνες και άλλοι 257.000 Ιταλοί έχουν μεταναστεύσει στη Βρετανία.
Οι παραπάνω αριθμοί είναι, σε κάθε περίπτωση, αποκαρδιωτικοί, καταδεικνύοντας την αδυναμία που αντιμετωπίζουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να αναχαιτίσουν το οικονομικά επιζήμιο φαινόμενο του brain drain.