Εφάπαξ: Κάποτε με αυτό αγόραζαν σπίτια, σήμερα «βουλώνουν» τρύπες στην εφορία!
2.500 ΜΕ 3.000 ΕΥΡΩ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΑΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ!
Το «όνειρο» του εφάπαξ ήταν για δεκαετίες μία γλυκιά προσμονή για την οποία συζητούσαν οι οικογένειες στα κυριακάτικα τραπέζια. Συνήθως τα ελληνικά νοικοκυριά το διέθεταν για την αγορά ενός σπιτιού, για τις σπουδές των παιδιών τους, ή και για αποταμίευση. Το σίγουρο είναι ότι, τα χρήματα του συγκεκριμένου επιδόματος, τα οποία μαζεύονται από μικρά ποσά που κρατούνται από τους μισθούς των ασφαλισμένων κάθε μήνα, πλέον δεν φτάνουν ούτε για να πληρωθούν τα χρέη και οι δόσεις της εφορίας!
Όπως είπε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr, ο διευθυντής του ΕΤΕΑΕΠ, Νίκος Καλάκος, «μέχρι τη δεκαετία του '80 οι συνταξιούχοι με το εφάπαξ αγόραζαν σπίτια, τη δεκαετία του '90 έπαιρναν αυτοκίνητα, ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν -με αποκορύφωμα την τελευταία 7ετία- ξεπληρώνουν κάποιο μέρος των χρεών τους». Να σκεφτεί κανείς ότι, ένας υγειονομικός γιατρός λαμβάνει σήμερα εφάπαξ από 2.500 έως 3.000 ευρώ!
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newsbomb.gr, οι δανειστές δεν θέλουν ούτε να ακούν για εφάπαξ! Και αυτό, ήταν ξεκάθαρο από την αρχή των διαπραγματεύσεών τους με την ελληνική κυβέρνηση, τότε που οι Θεσμοί είχαν παρουσιάσει τις απαιτήσεις τους, και μεταξύ αυτών ήταν και η σταδιακή κατάργηση του σχετικού επιδόματος.
Με τις νέες ρυθμίσεις δεν αλλάζει απλώς ο τρόπος υπολογισμού, αλλά έρχεται η «σφαγή» του εφάπαξ. Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, προσδιορίζεται ο νέος τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί η προσαύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στον υπολογισμό του εφάπαξ, κάτι που ήδη ισχύει για τις κύριες συντάξεις. Η παράμετρος του πληθωρισμού στην «εξίσωση» για τον υπολογισμό του εφάπαξ, που έχει μειωθεί από πέρυσι με τον νόμο Κατρούγκαλου, φέρνει στην επιφάνεια δύο προβλήματα:
1. Θα λαμβάνονται κυρίως ως βάση υπολογισμού οι «πετσοκομμένες» αποδοχές της 5ετίας 2009-2013.
2. Θα συνυπολογίζεται ο πληθωρισμός από το 2013 μέχρι το 2016.
Ο μέσος όρος των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας έως τις 31/12/2013 προσαυξάνεται ετησίως για το διάστημα έως το 2020 με βάση τη μεταβολή του μέσου ετήσιου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Για το διάστημα από το 2021 και στο εξής θα ληφθεί υπόψη ο δείκτης μεταβολής μισθών, εφόσον και όταν τον προσδιορίσει η ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Το εφάπαξ της... πείνας!
Και οι παλαιοί αλλά και οι νέοι δικαιούχοι του εφάπαξ, αποδεικνύονται «χαμένοι» από πολλές πλευρές. Από τη μία, όσοι έχουν ήδη κάνει αίτηση περιμένουν μεγάλα διαστήματα για την καταβολή του επιδόματος, από την άλλη όσοι βγουν σε σύνταξη από 'δω και πέρα θα χάσουν χιλιάδες ευρώ από τις νέες μειώσεις. Το σίγουρο είναι ότι, οι περίπου 60.000 δικαιούχοι που είναι στην... αναμονή του επιδόματος, μετά την έκδοση της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας θα το εισπράξουν πετσοκομμένο μέχρι και 25%, λόγω της επίσημης ενεργοποίησης των πρόσφατων μνημονιακών περικοπών. «Χαμένοι» είναι και όσοι δικαιούχοι δεν διαθέτουν πανεπιστημιακό πτυχίο. Όσοι διαθέτουν πτυχίο Πανεπιστημίου θα υποστούν περικοπές από 15,64% ως 16,3%. Οι υπάλληλοι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα έχουν μειώσεις από 16,49% ως 17,25%, ενώ οι υπάλληλοι της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης θα δεχτούν ψαλίδια στο εφάπαξ τους μέχρι και 25%.