ΟΓΑ: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τα οικογενειακά επιδόματα
Όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι, η νομοθεσία για την καταβολή των επιδομάτων αυτών δεν αναφέρει ρητά ότι είναι «ακατάσχετα». Μάλιστα, στις διατάξεις των ν. 4093/2013 και 4141/2013 με τις οποίες καθιερώνεται η χορήγηση των επιδομάτων στήριξης τέκνων και των επιδομάτων για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες από τον ΟΓΑ δεν περιλαμβάνεται ρητή διατύπωση ότι τα ποσά των συγκεκριμένων επιδομάτων είναι ακατάσχετα. Εξαιτίας της παράλειψης αυτής, οι δικαιούχοι των συγκεκριμένων επιδομάτων οι οποίοι έχουν αφήσει απλήρωτα ποσά οφειλών από φόρους κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να χάσουν τα εν λόγω επιδόματα εξαιτίας κατασχέσεων που έχουν δικαίωμα να τούς επιβάλουν οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ.
Πρόσφατα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κοινοποίησε σε όλες τις Δ.Ο.Υ. και τις λοιπές φοροεισπρακτικές υπηρεσίες, που εποπτεύει, εγκύκλιο με την οποία παρέχει την δυνατότητα σε χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου που είναι ταυτόχρονα και δικαιούχοι διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων να αποτρέψουν τον κίνδυνο κατασχέσεων των επιδομάτων τους, τα οποία πιστώνονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Στην εγκύκλιο όμως αυτή επισημαίνεται ότι τα επιδόματα που μπορούν να εξαιρεθούν από τις κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο είναι το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, το επίδομα θέρμανσης, η διατροφή ανηλίκου τέκνου και κάθε άλλο επίδομα που έχει χαρακτηριστεί ρητώς ως «ακατάσχετο» από τη νομοθεσία που το προβλέπει.
Ως εκ τούτου, με βάση τα όσα αναφέρονταν σ’ εκείνη την εγκύκλιο της Α.Α.Δ.Ε., τα επιδόματα στήριξης τέκνων, καθώς επίσης και τα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΓΑ σε περισσότερους από 700.000 οικογενειάρχες δεν περιλαμβάνονται στα επιδόματα που μπορούν να γλιτώσουν την κατάσχεση για χρέη προς το Δημόσιο. Κι αυτό διότι, όπως ήδη προαναφέραμε τα συγκεκριμένα επιδόματα δεν έχουν χαρακτηριστεί ως «ακατάσχετα» στις νομοθετικές διατάξεις που προβλέπουν τη χορήγησή τους! Συνεπώς, η συγκεκριμένη εγκύκλιος του κ. Πιτσιλή δεν καλύπτει από τις κατασχέσεις χιλιάδες οικογενειάρχες που οφείλουν στο Δημόσιο και ταυτόχρονα λαμβάνουν τα συγκεκριμένα επιδόματα.
Έτσι, τα Δικαστικά Τμήματα των Δ.Ο.Υ. έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την επιβολή κατασχέσεων στα ποσά των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΓΑ είτε τη στιγμή που τα ποσά αυτά βρίσκονται ακόμη «στα χέρια» του Οργανισμού, δηλαδή λίγο πριν την πίστωσή τους στους λογαριασμούς των δικαιούχων, είτε αφού τα ποσά αυτά πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, κατόπιν αποστολής ηλεκτρονικών κατασχετηρίων στις τράπεζες στις οποίες έχουν ανοιχτεί οι λογαριασμοί όπου τα ποσά αυτά πιστώνονται. Στην δεύτερη περίπτωση οι κατασχέσεις μπορούν να επιβληθούν μόνο εφόσον οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί δεν έχουν δηλωθεί από τους δικαιούχους ως «ακατάσχετοι» στο σύστημα ΤΑΧΙSNET.
Στις περιπτώσεις που οι τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους πιστώνονται τα οικογενειακά επιδόματα από τον ΟΓΑ έχουν δηλωθεί ως «ακατάσχετοι» τότε ισχύει προστασία από τις κατασχέσεις για ποσά συνολικού ύψους μέχρι 1.250 ευρώ που κατατίθενται στους συγκεκριμένους λογαριασμούς. Σε πολλές περιπτώσεις όμως οι λογαριασμοί στους οποίους κατατίθενται από τον ΟΓΑ τα επιδόματα τέκνων δεν μπορούν να δηλωθούν ως «ακατάσχετοι», διότι κάτι τέτοιο έχει γίνει ήδη με άλλους λογαριασμούς των δικαιούχων στους οποίους καταβάλλονται οι μισθοί ή οι συντάξεις τους ή άλλα τακτικά καταβαλλόμενα ποσά παροχών και η ισχύουσα νομοθεσία (παράγραφος 2 του άρθρου 31 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων) δεν επιτρέπει να δηλωθεί κι άλλος λογαριασμός του ιδίου προσώπου ως «ακατάσχετος».
Ήδη, κατά το παρελθόν έχουν καταγγελθεί περιστατικά όπου δικαιούχοι των επιδομάτων που χρωστούσαν στο Δημόσιο δεν κατάφεραν να τα εισπράξουν επειδή αυτά κατασχέθηκαν για ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο. Δεδομένου δε ότι εντός του Οκτωβρίου ο ΟΓΑ θα προχωρήσει στην καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων του τρίτου τριμήνου του 2017 χιλιάδες οικογενειάρχες, οι οποίοι δικαιούνται να εισπράξουν τα ποσά αυτά, αλλά ταυτόχρονα έχουν αφήσει απλήρωτα χρέη στο Δημόσιο ενδέχεται, τελικά, να μην βρουν τα καταβληθέντα ποσά στα διαθέσιμα υπόλοιπα των τραπεζικών τους λογαριασμών, καθώς οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. θα τούς τα έχουν κατάσχει έναντι των οφειλών τους προς αυτές.