Θλιβερή πραγματικότητα: «Πουλάνε» κοινωνικές παροχές αλλά οι Έλληνες είναι... πάμφτωχοι!
Από τη μία πολύ υψηλές κοινωνικές δαπάνες, και από την άλλη οι Έλληνες βρίσκονται ανάμεσα στους φτωχότερους Ευρωπαίους πολίτες...Τι τελικά δεν λειτουργεί σωστά;
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΝΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΙΣΩ ΜΕΣΩ ΤΗΣ... ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ!
Ένα ακόμη παράδοξο που «εξελίσσεται» στη χώρα μας... Όλες οι εκάστοτε κυβερνήσεις μοιράζουν προεκλογικά και μετεκλογικά παροχές που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στους οικονομικά ασθενέστερους. Όμως τα στοιχεία που καταφτάνουν συνεχώς και έρχονται στο φως της δημοσιότητας, παρουσιάζουν μία δραματική κατάσταση στην Ελλάδα, αναφορικά με τους πολίτες που ζουν σε απόλυτες συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης, η οποία δεν συνάδει με τα χρήματα που προσφέρει το κράτος στους πολίτες του για να τούς δίνει μία ανάσα.
Να σκεφτεί κανείς ότι, η Ελλάδα το 2015 διέθεσε περίπου 46 δισ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες έχοντας στόχο να «πετύχει» ένα χρόνο μετά να έχει το 35,6% του πληθυσμού ή 3,8 εκατ. πολίτες, σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού! Είναι οξύμωρο αν μεταφράσει κανείς τους αριθμούς, αφού επί της ουσίας, η χώρα μας ξοδεύει το 27% του ΑΕΠ για το κοινωνικό κράτος, ποσοστό που τήν κατατάσσει στην 8η θέση μεταξύ των μελών του. Ο μέσος όρος των χωρών του Οργανισμού είναι στο 21%, δηλαδή αισθητά χαμηλότερα. Αντίστοιχα το ποσοστό φτώχειας που καταγράφεται στο σύνολο του πληθυσμού, τοποθετεί την Ελλάδα στη θλιβερή 3η θέση των χωρών της ΕΕ.
Το συμπέρασμα είναι ένα. Το Κράτος δημιουργεί τεράστιες δαπάνες γιατί «θέλει» να θυμίζει (αλλά όχι να μοιάζει) με... κοινωνικό κράτος, χωρίς όλες αυτές οι κοινωνικές παροχές όμως να βρίσκουν αντίκρισμα. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Το 21,2% του πληθυσμού διαβιεί σε συνθήκες φτώχειας, το 22,4% σε συνθήκες ένδειας και το 17,2% σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της ανεργίας. Τα ποσοστά σε αυτές τις κρίσιμες κατηγορίες είναι αντίστοιχα 17,3%, 7,5% και 10,4% στην υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή πολύ πιο χαμηλά. Μόνο η Βουλγαρία (40,4%) και η Ρουμανία (38,8%) έχουν υψηλότερο ποσοστό πολιτών που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.
Στην Ελλάδα, τα εισοδήματα των περισσοτέρων οικογενειών είναι χαμηλότερα από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος, με τα ελληνικά νοικοκυριά που αποτελούνται από 4 μέλη να στερούνται τα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο που το 70% των Ελλήνων έχει ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο και οφείλει πολλά χρήματα σε ασφαλιστικές εισφορές.