Νεφελούδης: Τα 586 ευρώ σε επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις είναι ένα κακό παρελθόν

Με σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου το 2012, ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας μειώθηκε από 751 ευρώ σε 586 για όλους τους εργαζομένους, πλην των νέων έως 25 ετών, για τους οποίους προβλέφθηκε το ποσό των 511 ευρώ, ενώ εν συνεχεία ο τρόπος καθορισμού του πέρασε από τα χέρια των κοινωνικών εταίρων σε αυτά του εκάστοτε υπουργού Εργασίας.«Τα 586 ευρώ σε επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις που υπογράφονται, είναι μία παρωχημένη ιστορία» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
3'

Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, οι δυνάμεις που καθορίζουν την κοινωνία, πρέπει να μπορέσουν να αναπτύξουν ένα κίνημα ανατροπής στην πράξη αυτού του κατώτατου μισθού. «Εμείς θα ακολουθήσουμε όλες τις επιστημονικά τεκμηριωμένες διαδικασίες, για να μπορέσει να αυξηθεί» τόνισε.

Για τον κατώτατο μισθό, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας σημείωσε ότι «πρέπει να κάνουμε πολύ σοβαρή δουλειά για όλες τις διαδικασίες καθορισμού, γεγονός που είναι σε εξέλιξη. Βασικότερο όλων είναι η ίδια η κίνηση της κοινωνίας, δηλαδή το τι συμφωνείται σε συλλογικό επίπεδο μεταξύ εργοδοσίας και εργασίας, σε επιχειρησιακό ή κλαδικό επίπεδο.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία οι κοινωνικοί εταίροι να αποτυπώσουν την πραγματικότητα όχι στο πλαίσιο του φαντασιακού κάποιων φιλελεύθερων κύκλων». Ακόμη, ο κ. Νεφελούδης ανέφερε ότι στο εργασιακό αντικείμενο υπήρχαν δύο θέματα προς συζήτηση με τους θεσμούς.

«Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν, η επεκτασιμότητα, δηλαδή ο μηχανισμός επικυριαρχίας των κλαδικών συμβάσεων επί των επιχειρησιακών και η επεκτασιμότητά τους. Το πλαίσιο ήταν συμφωνημένο με τους κοινωνικούς εταίρους, ετέθη στους θεσμούς και συμφώνησαν, καθώς και η διαδικασία και οι όροι μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Υπάρχουν και αποφάσεις του ΣτΕ που τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα για τη δυνατότητα να προσφεύγει μονομερώς ο εργαζόμενος στη διαιτησία. Και αυτά συμφωνήθηκαν» είπε ο κ. Νεφελούδης.

Υπογράμμισε δε ότι το πολύ θετικό είναι το ζήτημα που αφορά τις κλαδικές συμβάσεις. «Έχουμε οριστικά και αμετάκλητα το "πράσινο φως" να προχωρήσουμε στην επαναφορά της επικυριαρχίας των κλαδικών επί των επιχειρησιακών και της επεκτασιμότητας, στο βαθμό που θα λειτουργήσει ο μηχανισμός που έχουμε συμφωνήσει με θεσμούς και κοινωνικούς εταίρους» σχολίασε ο ίδιος.

«Η μόνη εκκρεμότητα που είχαμε σε τεχνικό επίπεδο, ήταν ο μηχανισμός που θα τεκμηριώνει ότι αυτό που συμφωνείται σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, με μία ομοσπονδία πχ και έναν εργοδοτικό φορέα, καλύπτει το 51% των εργαζόμενων του κλάδου.

Βρήκαμε τον τεχνικό τρόπο (διασταύρωση στοιχείων από το πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" με τους καταλόγους των αντίστοιχων συνδικαλιστικών οργανώσεων και της εργοδοσίας), που επιβεβαιώνεται και προχωράμε στην εφαρμογή» διευκρίνισε ο κ. Νεφελούδης, ενώ υποστήριξε ότι, στο βαθμό που τεκμηριωθεί ότι η κλαδική σύμβαση καλύπτει το 51% των εργαζόμενων του κλάδου, είναι υποχρεωτική για όλους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν- είτε είναι γραμμένοι στο συλλογικό εργοδοτικό φορέα είτε όχι.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Νεφελούδης ανέφερε ως παράδειγμα τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, λέγοντας ότι υπάρχει μία πυκνότητα κατώτατων μισθών, στα 900 ευρώ πάνω-κάτω. «Τα 586 ευρώ είναι ένα κακό παρελθόν. Έτσι, έχει ενδιαφέρον να δούμε πού θα καταλήξει μία κλαδική σύμβαση» σημείωσε ο κ. Νεφελούδης. «Σε πάρα πολλούς κλάδους που έχουν προχωρήσει τη διαδικασία των κλαδικών συμβάσεων, προφανές είναι ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στα μισθολογικά» εκτίμησε ο κ. Νεφελούδης.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας αναφέρθηκε, επίσης, σε «ένα σημείο πολύ σημαντικό. Αφορά αυτό που είναι πιλότος για εμάς, αυτό που ανακοίνωσε η Παπαστράτος, μείωση ωραρίου, χωρίς μείωση μισθού». «Είναι πολύ σημαντική εκδοχή, που θέλουμε να συζητήσουμε, η μείωση από τις 40 στις 37,5 ώρες, εβδομαδιαίως» δήλωσε ο κ. Νεφελούδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις