Γαβρόγλου: Κατάργηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών
Την κατάργηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλουμιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις «Δομές της εκπαίδευσης» με τη διαδικασία μάλιστα του «επείγοντος».
Ο υπουργός τόνισε ότι πλέον καταργείται η αξιολόγηση, η οποία είχε γίνει «όχημα προκειμένου να απολυθούν εργαζόμενοι στην εκπαίδευση» ενώ η συζήτηση του νομοσχεδίου «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» θα συνεχιστεί σήμερα. Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε τη διαδικασία του επείγοντος, ενώ έγινε λόγος για άλωση της εκπαιδευτικής διοίκησης από κομματικά στελέχη.
«Το ΠΔ 152 είναι ένα μελανό σημείο στη δημοκρατική πορεία της χώρας μετά το ’75 και αποτέλεσε άλλοθι για απολύσεις» είπε αναφερόμενος στο Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει την αξιολόγηση. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης και η αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων, όχι όμως των εκπαιδευτικών.
Ωστόσο, ένταση επικράτησε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο, με αφορμή τον χαρακτηρισμό του «επείγοντος» που έχει δοθεί και την σύμπτυξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «ευτελισμό της διαδικασίας» και καυτηριάζοντας το γεγονός ότι το νομοσχέδιο που συζητείται στην Επιτροπή έχει υπερδιπλάσιο αριθμό άρθρων από εκείνον που είχε στη δημόσια διαβούλευση.
«Πρέπει η αρχή της ακαδημαικής χρονιάς να μας βρει προετοιμασμένους με όσα προτείνονται», είπε ο κ. Γαβρόγλου για τον χαρακτηρισμό του επείγοντος και συμπλήρωσε ότι «αλλιώτικα θα υπήρχε καθυστέρηση στη διαδικασία νομοθέτησης, επειδή την ερχόμενη εβδομάδα υπάρχει το πολυνομοσχέδιο».
«Αξιολόγηση που ταυτίζεται με διαδικασίες απόλυσης είναι κάτι υπονομευτικό της δημοκρατίας» συμπλήρωσε ο υπουργός Παιδείας και συνέχισε: «σεβόμαστε τους εκπαιδευτικούς και τη δουλειά τους». «Πρέπει να αρχίζουν οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν χωρίς τέτοια πράγματα να επικρέμονται πάνω από τα κεφάλια τους» διευκρίνισε και κάλεσε όλα τα κόμματα να καταψηφίσουν την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 152. «Να γλιτώσουμε από ένα παρελθόν και όχι να επανέλθει» είπε.
«Ευτελίζεται για μία ακόμα φορά η κοινοβουλευτική διαδικασία» σχολίασε εκ μέρους της ΝΔ ο Γιάννης Ανδριανός. Σημείωσε επίσης ότι το νομοσχέδιο προωθεί την ίδρυση νέων δομών «υδροκέφαλων, καταδικασμένων στην υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση» ενώ έκανε λόγο και για «στοχοποίηση των σχολικών συμβούλων».
Τη δυσαρέσκεια για τη διαδικασία του επείγοντος εξέφρασε και ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, λέγοντας ότι «δεν δικαιολογείται επαρκώς το επείγον» ενώ παράλληλα σχολίασε ότι «το υπουργείο δεν προχώρησε σε καμία βελτιωτική αλλαγή από τα σχόλια της διαβούλευσης».
Για «προώθηση των προαπαιτουμένων του τρίτου μνημονίου για την Παιδεία, μέσω του νομοσχεδίου» έκανε λόγο ο Γιάννης Δελής, από το ΚΚΕ.
«Έχει γίνει πια συνήθεια να νομοθετούμε με αυτό τον τρόπο» σχολίασε δυσαρεστημένος εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, ενώ ο Γιώργος Μαυρωτάς από Το Ποτάμι είπε σκωπτικά ότι «η Βουλή δεν είναι ντεκόρ».
Ο κ. Μαυρωτάς σχολίασε μεταξύ άλλων αρνητικά τις αξιολογήσεις που προβλέπονται από κάτω προς τα πάνω, καθώς επίσης και το ότι απουσιάζει το πλαίσιο μιας λειτουργικής σύνδεσης της τριτοβάθμιας με τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Ανδριανός: Η ΝΔ θα καταργήσει το νομοσχέδιο για τις Δομές Εκπαίδευσης εάν ψηφιστεί
Τη δέσμευση ότι η Νέα Δημοκρατία, αν τελικά ψηφιστεί από την πλειοψηφία το Σχέδιο Νόμου για τις Δομές Εκπαίδευσης, θα το καταργήσει κατά προτεραιότητα ως Κυβέρνηση, ανέλαβε ο εισηγητής της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αν. τομεάρχης παιδείας Γιάννης Ανδριανος, κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. «Η Νέα Δημοκρατία θα το καταψηφίσει επί της αρχής το Σχέδιο Νόμου, καλεί την Κυβέρνηση να το αποσύρει, όπως άλλωστε την καλούν και σχεδόν όλοι εκπαιδευτικοί φορείς, και δεσμεύεται ότι, αν τελικά ψηφιστεί από την πλειοψηφία, θα το καταργήσει κατά προτεραιότητα ως Κυβέρνηση” είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Ανδριανός και υπογράμμισε τα εξής:“Επεσήμανα κύριες και κύριοι συνάδελφοι από την αρχή της συνεδρίασης την εντελώς απαράδεκτη διαδικασία που επελέγη για την επεξεργασία του παρόντος νομοσχεδίου. Μια διαδικασία δυστυχώς, στην οποία μας έχει συνηθίσει η σημερινή κυβέρνηση, καθώς την επιλέγει κάθε φορά που έχει να περάσει ένα νομοσχέδιο στο οποίο προκρίνονται στοχεύσεις κομματικού ελέγχου δομών – κι εδώ των δομών της εκπαίδευσης.Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο πύργος της Βαβέλ στην παιδείαΤο νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα μπήκε σε διαβούλευση στις 16 Μαρτίου με 51 άρθρα. Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε μέσα σε δέκα μέρες, στις 26 Μαρτίου. Την Παρασκευή που μας πέρασε, στις 10:30 το βράδυ, κατατέθηκε ένα νομοσχέδιο με 113 άρθρα, υπερδιπλάσια δηλαδή από όσα μπήκαν σε διαβούλευση, και 200 σελίδες, που ξεπερνούν τις 500 αν προσμετρήσουμε όλα τα συνοδευτικά κείμενα και τις εκθέσεις, το οποίο η Κυβέρνηση καλεί την Επιτροπή να επεξεργαστεί με τη διαδικασία του επείγοντος, ευτελίζοντας για μια ακόμη φορά την κοινοβουλευτική διαδικασία και χτίζοντας έτσι έναν Πύργο της Βαβέλ στην παιδεία».