ΟΑΕΔ: Στα «σκαριά» πρόγραμμα για 15.000 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα
Η κ. Καραμεσίνη μετά το τέλος των προγραμματισμένων συναντήσεων με τους εκπαιδευτικούς των σχολών, μιλώντας στο ΑΠΕ σημείωσε πως στο πλαίσιο του απολογισμού, ο ΟΑΕΔ τα τελευταία χρόνια έχει εκπονήσει 30 προγράμματα μάθησης στο χώρο εργασίας, όσες και οι επαγγελματικές ειδικότητες που πανελλαδικά προσφέρουν οι σχολές. Τόνισε δε, πως τα προγράμματα έχουν δοθεί στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις για πιλοτική εφαρμογή, καταγραφή και εμπλουτισμό, αλλά και στους κοινωνικούς εταίρους προς διαβούλευση.
Η κ. Καραμεσίνη υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι ο ΟΑΕΔ ανέπτυξε νέο μηχανογραφικό σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου μαθητείας για την καταγραφή των παραμέτρων της ποιοτικής παρακολούθησης, ενώ σημείωσε πως «τα πρώτα μετρήσιμα αποτελέσματα θα βγουν με την λήξη του σχολικού έτους».
Επίσης, αναφέρθηκε στα προγράμματα μαθητείας τα οποία εγκαινιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ), τον κλάδο του έτοιμου ενδύματος, αλλά και στην έναρξη νέων ειδικοτήτων (γαλακτοκομική στο Κιλκίς) σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ και μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου.
Μεταξύ άλλων, η κ. Καραμεσίνη στον απολογισμό της αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος για αποφοίτους των ΕΠΑΣ στην ειδικότητα του τεχνίτη μαγειρικής τέχνης, τονίζοντας ότι «μετά το πέρας του προγράμματος απασχολούνται όλοι στις επιχειρήσεις της πρακτικής τους άσκησης».
Σε ό,τι αφορά την επιλογή διευθυντών, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ σημείωσε πως «για πρώτη φορά εφαρμόστηκε επιλογή διευθυντών με αξιοκρατικό τρόπο, ενώ για πρώτη φόρα στα χρονικά του Οργανισμού οι υποδιευθυντές επιλέχτηκαν μέσα από τους συλλόγους διδασκόντων», όπως επίσης και για πρώτη φορά εφαρμόστηκε ο θεσμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις σχολές του ΟΑΕΔ.
Η κ. Καραμεσίνη μίλησε και για τα προγράμματα επιμόρφωσης του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ αναφέρθηκε και στις συμπράξεις του ΟΑΕΔ με το υπουργείο Παιδείας, αλλά και με τη Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, για την αύξηση των θέσεων πρακτικής άσκησης στον ιδιωτικό τομέα της Οικονομίας.
Στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε με τους εκπαιδευτικούς των Σχολών Μαθητείας, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ τους προέτρεψε «να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για εξεύρεση περισσότερων θέσεων πρακτικής άσκησης, αλλά και να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό για την σωστή εφαρμογή των προγραμμάτων μάθησης εντός των επιχειρήσεων, όπως επίσης και τον έλεγχο της διαδικασίας που εξασφαλίζει την αναβάθμιση της μαθητείας».
Τέλος, σύμφωνα με την κ. Καραμεσίνη, βασικό ζήτημα που αφορά τις πρωτοβουλίες του Οργανισμού που υλοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, ήταν και η επιλογή για κατάργηση των σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης και η επαναφορά των ΕΠΑΣ μέχρι το 2022, οπότε θα αξιολογηθεί η συνολική πορεία των σχολών.
Αξίζει να τονιστεί, πως η κ. Καραμεσίνη σε δηλώσεις της, αναφέρθηκε στα ποσοστά της ανεργίας, στη Θεσσαλία και γενικότερα στην Ελλάδα. Όπως είπε, η Θεσσαλία έχει ποσοστό ανεργίας που φτάνει το 18% και το οποίο «είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ανεργίας της χώρας, ο οποίος βρίσκεται στο 21,2%». Στο πλαίσιο αυτό, η διοικήτρια του Οργανισμού μίλησε και για το νέο πρόγραμμα που αναμένεται το επόμενο διάστημα, και αφορά την δυνατότητα ένταξης στην εργασία 15.000 ανέργων, 18-29 ετών, στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα της Οικονομίας.
Η κ. Καραμεσίνη είπε ότι από το πρόγραμμα αυτό θα επιχορηγούνται οι επιχειρήσεις με 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για 12 μήνες, για προσλήψεις ανέργων που βρίσκονται εκτός εργασίας από 3 έως 12 μήνες και με υποχρέωση των επιχειρήσεων να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας για ακόμη 3 μήνες, με δικά τους έξοδα.
Το πρόγραμμα αυτό δίνει την δυνατότητα για επιδότηση των επιχειρήσεων για 15 μήνες, εφόσον προσλάβουν μακροχρόνια ανέργους, χωρίς βέβαια το πρόγραμμα να υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας στην συνέχεια, ανέφερε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ.