Ποιες μεγάλες αλλαγές φέρνει στo δημόσιο τομέα η νέα εγκύκλιος
Προσλήψεις δημόσιο: Εγκύκλιο εξέδωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, για θέματα κοινωνικού χαρακτήρα και ανθρωπίνου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης..
Η υπουργός, με αφορμή την αποστολή εγκυκλίου, κατ’ εφαρμογήν του Ν.4590/19 «Ενδυνάμωση Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Βασική κατεύθυνση της πολιτικής μας είναι η ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Δημόσιας Διοίκησης, η κατοχύρωση της ισονομίας, της κοινωνικής συνοχής και της ισότιμης συμμετοχής των πολιτών, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία, τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, προκειμένου να εξασφαλίζουν ίσα δικαιώματα στην εργασία και στην πρόσβαση στo δημόσιο. Προτεραιότητά μας, επίσης, αποτελεί η αναβάθμιση του ανθρωπίνου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης, του εργασιακού περιβάλλοντος και των κοινωνικών δικαιωμάτων των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Σε αυτό το πλαίσιο, με τον Ν.4590/19, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, διευρύνεται και αποσαφηνίζεται το πεδίο εφαρμογής των προστατευτικών διατάξεων του Ν. 2190/94, όσον αφορά στο διορισμό και την πρόσληψη στο Δημόσιο μελών τρίτεκνων οικογενειών, καθώς και ΑΜΕΑ με κώφωση ή βαρηκοΐα.
Ενισχύονται, επίσης, οι δυνατότητες εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και εξέλιξης των Δημοσίων Υπαλλήλων καθώς και τα κοινωνικά δικαιώματά τους».
Οι αλλαγές
Η εγκύκλιος είναι εφαρµοστική του νόµου 4590/2019, που ψηφίστηκε πρόσφατα. Οι προβλέψεις της εγκυκλίου, σε συνδυασµό µε όσα έχει διευκρινίσει το υπουργείο, οδηγούν σε µια νέα πραγµατικότητα για πολλούς υπαλλήλους, καθώς προβλέπονται:
Πιστοποιητικό ∆ιοικητικής Επάρκειας που θα µπορούν να λαµβάνουν οι υπάλληλοι ∆Ε (απόφοιτοι Λυκείου), παρακολουθώντας εξ αποστάσεως προγράµµατα επιµόρφωσης που θα οργανώνει το Εθνικό Κέντρο ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης.
Οι υπάλληλοι αυτοί, περίπου 100.000, είχαν δικαίωµα να διεκδικήσουν µία από τις 5.000 θέσεις τµηµαταρχών στο ∆ηµόσιο, αλλά το πετύχαιναν µε µεγάλη δυσκολία λόγω έλλειψης τυπικών προσόντων. Εκτός αυτού, ήταν οι πρώτοι που έµπαιναν στο στόχαστρο απολύσεων, όπως συνέβη στο διάστηµα 2012- 2014.
Αποκτώντας το Πιστοποιητικό ∆ιοικητικής Επάρκειας θα κερδίζουν 30 µόρια και περισσότερες πιθανότητες να αναλάβουν θέση ευθύνης. Κατά προτεραιότητα το µέτρο θα εφαρµοστεί για εργαζοµένους ∆Ε στην Αυτοδιοίκηση.
Χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου τριών µηνών όχι µόνο στους φυσικούς, αλλά και στους θετούς ή ανάδοχους γονείς, καθώς και σε γονείς που έχουν τεκνοποιήσει µέσω παρένθετης µητέρας. Χρήση της άδειας µπορεί πλέον να κάνει και ο πατέρας, ανεξαρτήτως του τρόπου που έχει αποκτηθεί το τέκνο.
Αύξηση των ηµερών άδειας σε περίπτωση ασθένειας των παιδιών: Από πέντε σε επτά εργάσιµες ηµέρες κατ' έτος για τρίτεκνους υπαλλήλους, από έξι σε οκτώ µέρες για µονογονεϊκές οικογένειες και από πέντε σε δέκα µέρες για πολυτέκνους.
Αύξηση σε 14 ηµέρες του αριθµού των εργάσιµων ηµερών κατ' έτος για άδεια εξετάσεων, όταν ο υπάλληλος παρακολουθεί πρόγραµµα εκπαίδευσης. ∆ικαίωµα χρήσης, εκτός από τους µόνιµους, έχουν και οι εργαζόµενοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Απόσπαση ή µετάταξη υπαλλήλου για ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους υγείας όχι µόνον του ίδιου ή της οικογένειάς, αλλά και προσώπου που συµβιώνει µε αυτόν. 6 To σύµφωνο συµβίωσης να επιτρέπει την απόσπαση υπαλλήλου για συνυπηρέτηση στην ίδια περιοχή, κάτι που ίσχυε έως τώρα µόνο για τους συζύγους. Στην περίπτωση που ο σύζυγος ή συµβιών είναι υπάλληλος µε σχέση εργασίας ορισµένου χρόνου, η διάρκεια της απόσπασης δεν θα υπερβαίνει τον χρόνο αυτό.
Υπάλληλοι που δεν είναι µόνιµοι αλλά ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου να µπορούν να συµµετέχουν στην κάλυψη οργανικών θέσεων µόνιµου προσωπικού µέσω της κινητικότητας, εφόσον δεν υπάρχουν ανάλογα αιτήµατα µόνιµων υπαλλήλων ή οι αιτούντες δεν πληρούν τα απαιτούµενα προσόντα. Ο υπάλληλος µετατάσσεται σε προσωποπαγή θέση µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, η οποία καταργείται αυτοδικαίως µε την αποχώρηση του υπαλλήλου.
Κατάργηση του ορίου ηλικίας των 45 ετών που υπήρχε για τη συµµετοχή υπαλλήλου σε µεταπτυχιακά προγράµµατα σπουδών
Πρόβλεψη ευνοϊκών διατάξεων για την πρόσληψη ατόµων µε βαρηκοΐα ή κώφωση, καθώς και µελών τρίτεκνων οικογενειών. Ενδεικτικά, προβλέπεται ότι τα άτοµα µε κώφωση ή βαρηκοΐα µε ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω που κατέχουν βεβαίωση επάρκειας νοηµατικής γλώσσας, προσλαµβάνονται χωρίς να απαιτείται η απόδειξη ξένης γλώσσας, εκτός και αν η γνώση της καθορίζεται ως απαιτούµενο τυπικό προσόν.
Αυτεπάγγελτος έλεγχος από την υπηρεσία για πιθανό κώλυµα διορισµού. Τέτοιο κώλυµα µπορεί να είναι η απόλυση από το ∆ηµόσιο λόγω επιβολής της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσης ή λόγω καταγγελίας της σύµβασης για σπουδαίο λόγο, οφειλόµενο σε υπαιτιότητα του εργαζοµένου, αν δεν παρέλθει πενταετία από την απόλυση. Βάσει των νέων ρυθµίσεων «Για τη διαπίστωση του ως άνω κωλύµατος διορισµού υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση από τον ενδιαφερόµενο, το αληθές περιεχόµενο της οποίας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από την αρµόδια υπηρεσία διορισµού, µε βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο Μητρώο Απογραφής ελληνικού ∆ηµοσίου».
Δείτε ΕΔΩ την εγκύκλιο
ΠΗΓΗΣ ΕΘΝΟΣ/aftodioikisi.gr
Διαβάστε επίσης
Συντάξεις Απριλίου 2019: Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο
Κτηματολόγιο 2019: Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τις περιουσίες εκτός Αττικής
ΑΑΔΕ: Δείτε πώς δηλώνονται τα μισθωτήρια των ακινήτων