Δραματικές εξελίξεις: Τουρκική «τανάλια» από Καστελλόριζο μέχρι Κύπρο
Σε κλοιό στρατιωτικών ασκήσεων με δεσμεύσεις μεγάλων περιοχών εντός των περιοχών ευθύνης Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο προχωρά η Τουρκία τις επόμενες ημέρες, υποβάλλοντας σε δοκιμασία διαρκείας και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό που παρακολουθεί από κοντά τις τουρκικές κινήσεις.
Αθήνα και Λευκωσία είναι σε επιφυλακή αναμένοντας να εκδηλωθούν τις επόμενες ημέρες οι τουρκικές προθέσεις και εάν τελικά θα επιβεβαιωθούν ή όχι οι πληροφορίες που υπήρχαν για την αποστολή του δεύτερου τουρκικού ερευνητικού σκάφους MTA Oruc Reis σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια του Καστελόριζου για έρευνες, κίνηση η οποία θα προκαλέσει σοβαρή κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπό αυτό το πρίσμα αξιολογούνται και παρακολουθούνται και οι ασκήσεις τις οποίες αναγγέλλει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πολύ συχνά οι περιοχές που δεσμεύονται δεν είναι άσχετες με τις αμφισβητήσεις της Τουρκίας επι κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων της Ελλάδας και της Κύπρου.
Όπως αποτυπώνεται στον χάρτη, με την έκδοση μιας σειράς NAVTEX, η Τουρκία επιλέγει να δεσμεύσει για ασκήσεις περιοχές που είτε αφορούν σημεία της κυπριακής και ελληνικής υφαλοκρηπίδας που αμφισβητεί, είτε σε περιοχές που ήδη η Κύπρος έχει εκδώσει άδειες για έρευνες σε ξένες εταιρίες.
Επίσης, νοτίως της Κύπρου η τουρκική άσκηση αφορά την περιοχή που πραγματοποιούσε τους τελευταίους μήνες έρευνες το τουρκικό ερευνητικό Barbaros το οποίο πριν λίγες ημέρες έχει επιστρέψει σε τουρκικό λιμάνι στην Νότια Τουρκία.
ΔΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΔΕΣΜΕΥΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ:
Όλες οι ενέργειες αποσκοπούν στην επιβολή τετελεσμένων και την εδραίωση τους, καθώς στην Άγκυρα θεωρούν πως δεν μπορούν να ανατραπούν όσο συνεχίζονται και κλιμακώνονται. Τα δυο γεωτρύπανα θα παραμείνουν στην περιοχή.
Ο «Πορθητής», ο οποίος με βάση τον προγραμματισμό θα ολοκλήρωνε την γεώτρηση τον Αύγουστο στα δυτικά της Πάφου ( 36.5 ναυτικά μίλια από τον Ακάμα), αντιμετώπισε σοβαρά τεχνικά προβλήματα και θα παραμείνει μέχρι την αποκατάστασή τους για να συνεχίσει την αποστολή του.
Το δεύτερο γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ», έχει ξεκινήσει, ως γνωστό, τη γεώτρηση στην περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας (λιγότερο από 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές). Πληροφορίες αναφέρουν πως φαίνεται ότι θα προχωρήσουν σε γεώτρηση σε άλλη κοντινή περιοχή, καθώς δεν προέκυψαν αποτελέσματα από την πρώτη προσπάθεια.
Την ίδια ώρα, δεν έχει ξεκαθαρίσει οριστικά που θα κατευθυνθεί το νέο απόκτημα της Τουρκίας, το «Oruc Reis». Ένα σενάριο είναι να σταλεί στην περιοχή του Καστελόριζου. Αυτό το ενδεχόμενο αντιμετωπίζει επιφυλάξεις στα υψηλά δώματα της τουρκικής ηγεσίας, κυρίως από τους αξιωματούχους εκείνους, που θεωρούν πως δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα.
Εάν επικρατήσει αυτή η άποψη, το «Oruc Reis», είτε θα κινηθεί στα όρια των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδος είτε θα σταλεί νότια της Κύπρου. Σημειώνεται πως, εάν τελικά επιλεγεί η περιοχή νότια της Κύπρου, τότε το σκάφος θα κάνει τις ίδιες βασικά σεισμικές με εκείνες που έχει διενεργήσει το «Μπαρμπαρός».
Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί από την Τουρκία ναυτικές ασκήσεις στα ανοικτά της Λεμεσού, που γίνονται στο πλαίσιο των σχεδιασμών της Άγκυρας για αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και προώθησης των όσων έχουν εξαγγείλει σε σχέση και με τα ενεργειακά.
Οι κινήσεις προέλασης στη νεκρή ζώνη δεν αποτελούν πλέον μεμονωμένα περιστατικά, αλλά μια συστηματική μεθοδευμένη ενέργεια από την κατοχική Τουρκία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την τελευταία περίοδο, σημειώθηκαν αλλεπάλληλες ενέργειες από τον κατοχικό στρατό με παραβιάσεις εντός της νεκρής ζώνης.
Με πληροφορίες από: hellasjournal.com,militaire.gr