Προκαλεί και πάλι η Τουρκία: «Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα - Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις»

«Έχουμε επιταχύνει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg o υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο στην περιοχή.

Προκαλεί και πάλι η Τουρκία: «Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα - Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις»
Associated Press / www.marinetraffic.com
3'

Ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε επίσης ότι συνεχίζεται όπως σχεδιάστηκε ο πυρηνικός σταθμός Άκκουγιου ενώ ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα του πυρηνικού σταθμού Σινώπης έχει τερματιστεί. Στη συνέντευξή του, ο Φατίχ Ντονμέζ είπε «στην ανατολική Μεσόγειο έχουμε επιταχύνει τις έρευνες φυσικού αερίου», αναφέροντας ότι το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός εργαζόταν στην περιοχή για 5-6 χρόνια και ότι η Τουρκία ενίσχυσε το νηολόγιό της με δύο γεωτρύπανα, ενώ έστειλαν στην περιοχή και το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις.

«Από την αρχή λέμε ένα πράγμα, δεν θα κλείσουμε τα μάτια στην παραβίαση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της τ/κ κοινότητας στο νησί, δεν θα επιτρέψουμε την δημιουργία τετελεσμένων», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας.

«Δεν είμαστε μόνο εμείς στην ανατολική Μεσόγειο, για τις έρευνες στο νότο είναι και η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «θέλω να επαναλάβω άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε στην υφαλοκρηπίδα μας τις έρευνές μας για πηγές υδρογονανθράκων οι οποίες πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο».

Για την Ελλάδα, ο Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι «επιθυμούμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας μας». Σύμφωνα με τον υπουργό της Τουρκίας, τον περασμένο Ιούλιο η τουρκοκύπρια πλευρά υπέβαλε μια πρόταση στην ελληνοκύπρια πλευρά για κοινή εξόρυξη και διαμοιρασμό φυσικού αερίου στη βάση ενός δίκαιου διαμοιρασμού, αλλά «δυστυχώς η ελληνοκύπρια πλευρά δεν απάντησε θετικά».

«Εμείς αυτή την πρόταση τη στηρίζουμε. Ακόμη και αν η ΕΕ και οι χώρες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή δεν δίνουν θετική απάντηση σε αυτή την πρόταση με συγκεκριμένο τρόπο, δηλώνουν ότι πρέπει να αξιολογηθεί αυτή η πρόταση. Είναι ωφέλιμο αυτή η πρόταση να ληφθεί σοβαρά από την “ελληνοκυπριακή διοίκηση”», είπε ο υπουργός Ενέργειας.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν μπορεί να επανέλθει ξανά στο τραπέζι η πρόταση, ο Τούρκος Υπουργός είπε «ασφαλώς μπορεί να επανέλθει» και υποστήριξε πως αν το 2005 είχε γίνει αποδεκτό το σχέδιο Ανάν σήμερα μεγάλο μέρος αυτών των προβλημάτων δεν θα υπήρχε. «Αλλά η “ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου” από παλιά συνεχίζει τη ρητορική και τις ενέργειες απορριπτισμού και αποκλεισμού. Έχουμε δηλώσει πως αν έρθουν στο τραπέζι ως εγγυήτριες δυνάμεις, η Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση και η Βρετανία, μπορούμε να προσφέρουμε θετική στήριξη στη διαδικασία. Μακάρι αυτή τη πρόταση να την λάβουν σοβαρά», ανέφερε.

«Είναι καθοδόν και η άδεια ανοικοδόμησης του δεύτερου αντιδραστήρα του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας Άκκουγιου», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός, λέγοντας ότι «πρώτα ο Αλλάχ σχεδιάζουμε να θέσουμε σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα το 2023».

Ο Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε επίσης ότι δεν τους ικανοποίησε το χρονοδιάγραμμα και το κόστος του πυρηνικού σταθμού της Σινώπης και πως αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα έχει τερματιστεί.

Στην Αττάλεια παραμένει το Ορούτς Ρέις

Στην Αττάλεια παραμένει το ερευνητικό τουρκικό πλοίο Ορούτς Ρέις σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic παρόλο που τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι αναχώρησε χθες βράδυ και κατευθύνεται προς τη Μερσίνα.

Το Ορούτς Ρέις, σύμφωνα με το philenews.com, έφτασε στην Αττάλεια στις 29 Αυγούστου και αναμένεται να αναχωρήσει για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο μόλις λάβει εντολή.

Με πληροφορίες από philenews.com και Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εικόνες - ΣΟΚ: Ξεβράστηκε πλοίο - «φάντασμα» μετά από τρία χρόνια

Νέα δημοσκόπηση: Δείτε τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή