Τακτικές τρομοκρατίας!Ερντογάν: Θα σας πνίξω με μετανάστες – Τσαβούσογλου: Προξενείο στην Αμμόχωστο
Τη... δυσκολία να εμποδίσουν 5,5 εκατ. πρόσφυγες να περάσουν τα τουρκικά σύνορα -αν δεν υπάρξει η «απαραίτητη στήριξη»- επεσήμανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκβιάζοντας για μια ακόμη φορά Ελλάδα και Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας την Κυριακή (08/09), στη Μαλάτεια παραδέχθηκε πως η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον έχουν συνεχείς διαφωνίες σχετικά με την εγκαθίδρυση της σχεδιαζόμενης «ζώνης ασφαλείας». Σημειώνεται ότι –σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας- οι κοινές περιπολίες Τουρκίας - ΗΠΑ για τη «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο και θα συνεχιστούν.
«Αν σε αυτό τον αγώνα μας δεν μας δώσουν την απαραίτητη στήριξη, δεν θα μπορέσουμε να εμποδίσουμε τους 3.650.000 Σύρους πρόσφυγες και άλλα 2.000.000 προσφύγων που θα φτάσουν στα σύνορα μας από το Ιντλίμπ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του.
Σημειώνεται ότι πάνω από 300 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν τις τελευταίες ώρες στη χώρα μας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, από την πλευρά του, δήλωσε την πρόθεση του να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου. «Παρά την ένταση πρόθεση μου είναι πάντα να συνομιλώ γιατί μόνο όταν συνομιλείς μπορείς να παρουσιάζεις τις θέσεις της πατρίδας σου ώστε να εκτονώνεις την ένταση και να βρίσκεις λύσεις», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην 84η ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός μάλιστα σημείωσε ότι τα ζητήματα της έντασης με την Κυπριακή Δημοκρατία και το προσφυγικό δεν αφορά μόνο τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας αλλά και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης.
Σκληρή απάντηση της Ε.Ε. στους εκβιασμούς
Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη στείλει τα προειδοποιητικά τους μηνύματα προς την Άγκυρα για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, μετά τις επιθετικές δηλώσεις του Ερντογάν.
Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία θα ανοίξει τις πόρτες προς την Ευρώπη εάν δε λάβει περαιτέρω βοήθεια για τους πρόσφυγες, η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό ανέφερε ότι τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της συμφωνίας και υπάρχει «εμπιστοσύνη» πως θα αυτή συνεχιστεί με «καλή πίστη».
Εξάλλου, η Ν. Μπερτό υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει ήδη παράσχει βοήθεια ύψους 5,6 δισ. στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων και ότι τα εναπομείναντα 400 εκατ. (από τα συμφωνημένα 6 δισ. συνολικά) πρόκειται να δοθούν σύντομα.
Κομισιόν: Μυστική έκθεση για το προσφυγικό
Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο έχει επανέλθει στη Γερμανία το προσφυγικό με τον Τύπο να φιλοξενεί εκτενή άρθρα.
Η εφημερίδα Süddeutsche του Μονάχου παραθέτει μια πραγματική ιστορία για να καταδείξει με έναν διαφορετικό τρόπο τις όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις που προσλαμβάνει και πάλι το προσφυγικό. «Ο Φικρέτ Ορμάν», διηγείται η αρθρογράφος, «πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης έψαχνε το γιοτ του. Αλλά στο λιμάνι του Μπόντρουμ που το ελλιμενίζει συνήθως, το «Paradiso» είχε κάνει φτερά. Ο Ορμάν ειδοποίησε την αστυνομία και το σκάφος του εμφανίστηκε στην… Κω. Το είχαν κλέψει διακινητές, όπως τον ενημέρωσε η αστυνομία για να μεταφέρουν πρόσφυγες. Όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ από το λιμάνι του Μπόντρουμ έχουν κλαπεί 12 τέτοια πολυτελή σκάφη ή μόνο οι μηχανές τους ή και το σύστημα ραντάρ».
Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει για όσους από τους άγνωστες του δεν το ξέρουν ότι η απόσταση από το Μπόντρουμ μέχρι την Κω είναι μερικά ναυτικά χιλιόμετρα μακριά. Σαν μια απογευματινή κυριακάτικη βόλτα. Στο άρθρο επισημαίνονται οι γραφειοκρατικές δυσκολίες των υπηρεσιών να διεκπεραιώσουν γρήγορα τις αιτήσεις για χορήγηση ασύλου με αποτέλεσμα οι δομές που υπάρχουν στα νησιά να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες προσφυγικές ροές.
Η εφημερίδα die Welt φέρνει στο προσκήνιο την ίδια τη συμφωνία για το προσφυγικό ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, την οποία θεωρεί «κλινικά νεκρή» δανειζόμενος έκφραση του Μανώλη Λογοθέτη, Ειδικού Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, με τον οποίο συνομίλησε ο Γερμανός αρθρογράφος. «Σεβόμαστε τη συμφωνία» σημειώνει ο Λογοθέτης. «Η συμφωνία μοιάζει σαν έναν ασθενή στην εντατική, που τον επαναφέρουμε στη ζωή. Αλλά είναι γεγονός ότι μέχρι τώρα υπάρχουν ελάχιστα σημεία ζωής».
Αυτό είναι και το ερώτημα του αρθρογράφου της Welt. «Τα 16 φουσκωτά, που ήρθαν σε μια ημέρα στη Μυτιλήνη, αποδεικνύουν πόσο αβοήθητη παραμένει ακόμη η ευρωπαϊκή προστασία των συνόρων, όταν η τουρκικές αρχές κλείνουν τα μάτια (στους διακινητές)» επισημαίνει. «Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν το ντιλ που συμφωνήθηκε το 2016 μπορεί να σωθεί».
Η εφημερίδα die Welt φέρνει στη δημοσιότητα και εμπιστευτική έκθεση της Κομισιόν για το προσφυγικό, η οποία ζητά από την κυβέρνηση να τρέξει πιο γρήγορα τις διαδικασίες για την επαναπροώθηση προσφύγων προς την Τουρκία. «Η ταχύτητα των διαδικασιών είναι ανησυχητικά αργή (…) για μια πιο αποτελεσματική επαναπροώθηση χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες των ελληνικών αρχών. Οι Βρυξέλλες καλούν στην εφαρμογή ενός από κοινά συμφωνημένου τρόπου εργασίας, μεταξύ άλλων με περισσότερο ιατρικό προσωπικό και αύξηση του αριθμού των οριστικών αποφάσεων για να επαναπροώθηση. Αυτά τα μέτρα θα οδηγούσαν σαφώς στην αύξηση των επαναπορωθήσεων» σημειώνεται.
Προξενείο στην Αμμόχωστο
«Προξενείο» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ανοίγει η Τουρκία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε χωριά της κατεχόμενης Καρπασίας.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Γιαλούσα, όπου ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα ανοίξει το «προξενείο» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για να εξυπηρετεί τους πολίτες της που μένουν στην περιοχή της Καρπασίας.
«Πρόξενος» θα είναι ο Τούρκος διπλωμάτης Κασίμ Κανμπάν.
Στην ανάρτησή του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημειώνει ακόμη ότι «κανείς δεν έχει τη δύναμη να σπάσει τον δεσμό των Τουρκοκυπρίων με τη Μητέρα Πατρίδα».