Έλληνες στρατιωτικοί: Στο αρχείο η υπόθεση για τους Μητρετώδη και Κούκλατζη

Στο αρχείο μπαίνει η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που είχαν συλληφθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα από τουρκικό περίπολο και κρατήθηκαν για μήνες στις φυλακές της Αδριανούπολης.
19'

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, η κατηγορία περί κατασκοπίας που τους βάραινε μπαίνει στο αρχείο και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα δικαστούν μόνο για παράνομη είσοδο στη γειτονική χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu η έρευνα εναντίον των δύο στρατιωτικών, Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελου Μητρετώδη, ολοκληρώθηκε.

Στην έρευνα που διενήργησε ο Γενικός Εισαγγελέας της Αδριανούπολης σχετικά με την κατηγορία της «στρατιωτικής κατασκοπείας», αποφασίστηκε ότι δεν υπήρχε λόγος δίωξης τους, καθώς μετά την εξέταση του κινητού τηλεφώνου δεν εντοπίστηκε κάποιο στοιχείο που να στοιχειοθετεί κατηγορίες.

Πλέον το Ποινικό Δικαστήριο της πόλης θα εξετάσει μόνο την κατηγορία «εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη», κατά των δύο στρατιωτικών που κατά λάθος διέσχισαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Το χρονικό του θρίλερ που συγκλόνισε το πανελλήνιο

Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη 1η Μαρτίου, όταν ξαφνικά με έκτακτα δελτία ειδήσεων όλοι μιλούσαν για δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, ενώ έκαναν περιπολία.

Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι αποπροσανατολίστηκαν, ενώ διατυπώθηκαν απόψεις πως η υπόθεση ήταν στημένη από τουρκικής πλευράς για να τεθεί θέμα ανταλλαγής των 8 Τούρκων που αυτομόλησαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2015.

Συνελήφθησαν από τους Τούρκους και αν και δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία, όπως μετέδιδαν συγκεκριμένα τουρκικά ΜΜΕ, κρατήθηκαν με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στην χώρα.

Οι δύο στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο αφού προηγουμένως κατέθεσαν στις τουρκικές δικαστικές αρχές.

Συγκεκριμένα, από τις αρχές της Τουρκίας ζητήθηκε η κράτησή τους με τις κατηγορίες για «προσπάθεια στρατιωτικής κατασκοπείας» και «είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή».

Τότε ξεκίνησε ένας Γολγοθάς, καθημερινός και διπλωματικός. Αρχικά και επί μήνες οι αρχές της γείτονος χώρας επικαλούνταν ότι οι στρατιωτικοί κρατούνταν καθώς ήταν υπό διερεύνηση τα κινητά τους τηλέφωνα.

Την Δευτέρα 5 Μαρτίου οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν στο δικαστήριο, ωστόσο δεν τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Στις 17 Μαρτίου και εν μέσω ενός διπλωματικού πολέμου για σκληρά νεύρα, ορίζεται η μετάθεση στην διπλωματική αντιπροσωπεία της Άγκυρας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ).

Η μετάθεση είχε προαναγγελθεί από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και κυρίως σκόπευε να «καταρρίψει» το τουρκικό επιχείρημα ότι οι δύο Έλληνες δεν είχαν γνωστή διαμονή στη Τουρκία.

Έκτοτε ακολούθησαν αλλεπάλληλα ελληνικά αιτήματα για την απελευθέρωσή τους. Η τουρκική νομοθεσία παρέχει εξάλλου το δικαίωμα για επανεξέταση του θέματος κάθε μήνα. Ωστόσο, όλα, και τα πέντε αιτήματα (το τελευταίο υπεβλήθη στις 17 Ιουλίου), απερρίφθησαν.

Στο σκεπτικό της απόφασης, το δικαστήριο Αδριανούπολης σε κάθε άρνηση ανέφερε ότι έπρεπε να συνεχιστεί η κράτηση καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η έρευνα στα κινητά τους τηλέφωνα.

Η κράτησή τους εμμένει στο σκεπτικό ότι ήταν ύποπτοι φυγής ωστόσο ακόμα δεν είχε απαγγελθεί καμία κατηγορία.

Στις 25 Απριλίου οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί δηλώνουν σε νέες καταθέσεις τους ότι αν είχαν κακή πρόθεση θα καλούσαν, μέσω τηλεφώνου τους Έλληνες στρατιώτες, που είχαν υπό τις διαταγές τους και δεν θα παραδίδονταν.

«Ακολουθούσαμε κάποια χνάρια στα σύνορα. Μόλις μας είδαν οι στρατιώτες Τούρκοι, κατεβάσαμε τα όπλα μας για να μην γίνει κάτι αρνητικό. Μετά πήρα τηλέφωνο και είπα στον διοικητή μου ότι έχοντα καλή πρόθεση θα παραδοθώ στους Τούρκους στρατιώτες. Εάν είχα κακή πρόθεση θα καλούσα μέσω του τηλεφώνου τους στρατιώτες, που είναι υπό τις διαταγές μου. Θα γινόταν μεγαλύτερο επεισόδιο, αλλά αυτό δεν το έκανα. Εξηγήσαμε στους Τούρκους στρατιώτες ότι ήρθαμε κατά λάθος και οι Τούρκοι στρατιώτες κάλεσαν τους ανωτέρους τους. Αν θέλαμε μπορούσαμε να εμποδίσουμε και τους Τούρκους στρατιώτες. Δεν είχαμε πάνω μας καμιά στολή για να κρυφτούμε. Εμείς, απλώς, ακολουθούσαμε τα χνάρια στο χιόνι. Σκεφτήκαμε ότι ήταν πρόσφυγες ή παράνομοι μετανάστες», είχε υποστηρίξει ο Άγγελος Μητρετώδης.

Ο λοχίας Μηχανικού (ΕΠΟΠ), Δημήτρης Κουκλατζής, στη δική του κατάθεση είπε ότι παρόμοια επεισόδια υπήρξαν και με Τούρκους στρατιώτες. «Αλλά εμείς δεν κάναμε καμιά διαδικασία για τους Τούρκους στρατιώτες που πέρασαν κατά λάθος στην ελληνική πλευρά και χωρίς να ενημερώσουμε τους προϊσταμένους μας τους επιτρέψαμε να περάσουν. Τέτοιου είδους επεισόδια είναι πολύ συχνά μεταξύ των δύο πλευρών. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Γι’ αυτό και αυτή τη στιγμή εκπλήσσομαι πολύ.»

Το νομικό «παραθυράκι»

Στις 4 Ιουλίου η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει ομόφωνα αλλά με καθυστέρηση δυο μηνών τροπολογία που ορίζει ότι σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία εν καιρώ ειρήνης τελούν σε καθεστώς κράτησης σε χώρα της αλλοδαπής θα τους καταβάλλεται ειδική αποζημίωση εξωτερικού.

Η τροπολογία αυτή δίνει το δικαίωμα στους δικηγόρους των δύο Ελλήνων να υπερασπιστούν στο δικαστήριο τους Κούκλατζη και Μητρετώδη ως μόνιμους κατοίκους Τουρκίας, γεγονός που καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι δεν έχουν μόνιμη κατοικία στη γειτονική χώρα και γι αυτό δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι να δικαστούν.

Το σκεπτικό της απελευθέρωσης

Οι δυο Έλληνες, στις 14 Αυγούστου, παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον είχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν είχε προκύψει η κατηγορία της κατασκοπείας αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Μετά από αυτό η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Η επιστροφή και το θαύμα της Παναγίας

Δεκαπενταύγουστος ώρα 03:10 τα ξημερώματα. Το θρίλερ με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς λαμβάνει τέλος. Ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά από 167 ημέρες όπου παρέμειναν στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης. Οι στιγμές που ακολουθούν προκαλούν συγκίνηση στο πανελλήνιο.

Το χρονικό της επιστροφής τους

Μετά από εντολή του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, μετέβη αργά το βράδυ της Τρίτης στην Αδριανούπολη για να παραλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους δύο στρατιωτικούς λίγο πριν αυτοί επιβιβαστούν στο αεροπλάνο από την Αδριανούπολη για την πατρίδα.

Λίγα λεπτά μετά τις 03:10 τα ξημερώματα της Τετάρτης (15/08/2018) το αεροσκάφος προσγειώνεται στον διεθνή αερολιμένα «Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη.

Οι στιγμές συγκλονίζουν...

Τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς υποδέχθηκαν ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, καθώς και οι γονείς τους.

Τόσο ο Μητρετώδης όσο και ο Κούκλατζης ταξίδεψαν με πολιτικά ρούχα, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες, ενώ από το αεροσκάφος αποβιβάστηκαν ένστολοι.

Μόλις οι δύο στρατιωτικοί αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος, στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές. Ακολούθως, αφού χαιρέτισαν το παρατεταγμένο άγημα, παρουσιάσθηκαν ενώπιον του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή.

Στη συνέχεια «πνίγηκαν» στις αγκαλιές των δικών τους ανθρώπων, χαρίζοντας στιγμές που προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης.

Οι γονείς τους προσπαθούσαν με δυσκολία να συγκρατήσουν τα δάκρυα χαράς (πλέον), βλέποντας ξανά, μετά από πεντέμισι μήνες, στην Ελλάδα τα παιδιά τους.

«Είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα για την πατρίδα μας, ημέρα της Παναγίας, ημέρα της Τήνου του 1940» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μετά την υποδοχή στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Από την πλευρά του, για ημέρα χαράς και νέες προοπτικές για καλή συνεργασία και γειτονία με την Τουρκία, είχε κάνει λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος συνόδευσε τους δύο στρατιωτικούς κατά την επιστροφή τους με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος από την Αδριανούπολη στη Θεσσαλονίκη.

Σε δήλωσή του μετά την άφιξη και την υποδοχή των δύο στρατιωτικών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», ο κ. Κατρούγκαλος είπε: «Ο πρωθυπουργός ήδη τους συνεχάρη για τη στάση τους και τους μετέφερε τη χαρά που μοιραζόμαστε όλοι οι Έλληνες για την απελευθέρωσή τους. Γιατί πράγματι μοιραζόμαστε τη χαρά των οικογενειών τους. Όλες οι προσπάθειες συνέτειναν στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών. Όταν είχε ο πρωθυπουργός την πολύ δύσκολη συνάντηση με τον Ερντογάν, ενώ όλοι δήλωναν δεν βγήκε τίποτε, ο ίδιος ήταν πιο αισιόδοξος ακριβώς γιατί όπως όλες οι προσπάθειές μας από το υπουργείο Εξωτερικών, από τον Νίκο Κοτζιά μέχρι τον πρέσβη και την πρόξενό μας συνέτειναν στην άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών. Ήταν μια προσπάθεια ενωτική που κι άλλες πολιτικές δυνάμεις προσπάθησαν να συμβάλουν με τις διεθνείς τους επαφές».

Ο Άγγελος Μητρετώδης περιορίσθηκε να πει «ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που μας στήριξαν».

Ακολούθως οι Μητρετώδης και Κούκλατζης επιβιβάσθηκαν σε αυτοκίνητο για να μεταβούν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις.

Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες μέσα από το αεροπλάνο της επιστροφής

Οι εικόνες από την αποφυλάκισή τους

Όπως είχε μεταδώσει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, οι Έλληνες στρατιωτικοί αναχώρησαν από την Αδριανούπολη στις 12.20 π.μ. με προορισμό το αεροδρόμιο Τσορλού.

Νωρίτερα, τους μετέφεραν στο Τμήμα Αλλοδαπών για να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Αδριανούπολης για τις τελευταίες ιατρικές εξετάσεις.

Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 2.25 π.μ. το πρωθυπουργικό αεροσκάφος αναχώρησε με τους δύο στρατιωτικούς για τη Θεσσαλονίκη.

Με τους γονείς των δύο στρατιωτικών επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να μοιραστεί μαζί τους τη χαρά της απελευθέρωσής τους.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας τους τόνισε ότι πρέπει να είναι περήφανοι για τα παιδιά τους και τους ευχήθηκε από δω και πέρα μόνο χαρές.

Οι γονείς, με τη σειρά τους, τον ευχαρίστησαν για το ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση της Πολιτείας.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε μαζί τους και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας επικοινώνησε με τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και προσκάλεσε τον ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Οι αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr επιβεβαιώθηκαν λίγο μετά τις 22:30, όταν το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με εντολή του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μεταβαίνει απόψε, Τρίτη 14 Αυγούστου, στην Αδριανούπολη το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο για να παραλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Θα τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα τους υποδεχτούν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής.

Υπολογίζεται το αεροσκάφος να προσγειωθεί στη Θεσσαλονίκη μετά τα μεσάνυχτα».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση ενημερώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (14/08/2018) για την απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης και επιθυμεί, όπως όλα δείχνουν, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η διαδικασία επαναπατρισμού των δύο στρατιωτικών.

Πατέρας του Μητρετώδη: Η Παναγία έκανε το θαύμα της

«Ανακούφιση, συγκίνηση, χαρά». Με αυτές τις τρεις λέξεις, ο πατέρας του Άγγελου Μητρετώδη, κ. Νικόλαος Μητρετώδης περιέγραψε τα συναισθήματα που διακατέχουν τόσο τον ίδιο, όσο και την οικογένειά του, μετά την απελευθέρωση του Έλληνα στρατιωτικού.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ο κ. Νικόλαος Μητρετώδης, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις φυλακές της Αδριανούπολης έδειξαν ήθος, αξιοπρέπεια και υψηλό φρόνιμα.

Ο κ. Νικόλαος Μητρετώδης χαρακτήρισε ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά τη στιγμή που είχε την πρώτη συνάντηση επί ελληνικού εδάφους με το γιο του.

«Δεν μπορέσουμε να πούμε τίποτα. Ήταν τόσο συγκινητική η ατμόσφαιρα που δεν είπαμε τίποτα» είπε χαρακτηριστικά ο πατέρας του Άγγελου Μητρετώδη.

Στο ερώτημα αν περίμενε αυτή την ευχάριστη εξέλιξη της αποφυλάκισης του γιου του από τις φυλακές της Αδριανούπολης και την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο κ. Νικόλαος Μητρετώδης μίλησε για θαύμα.

«Δεν το περίμενα, αλλά είχα μία μικρή ελπίδα ότι η Παναγία η Ελευθερώτρια θα έκανε το θαύμα της. Αυτό έγινε» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο με τις δηλώσεις του

Το χρονικό της αιφνιδιαστικής απόφασης των Τούρκων

Τρίτη 14 Αυγούστου: Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που είχαν συλληφθεί σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και κρατούνταν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης για 167 ημέρες αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι Μητρετώδης και Κούκλατζης οδηγήθηκαν εκ νέου στο δικαστήριο, όπου κατέθεσαν για έκτη φορά αίτημα απελευθέρωσης.

Το τουρκικό δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα, παραμονή της Παναγίας, απεφάνθη αυτή τη φορά ότι δεν συντρέχουν πλέον λόγοι να είναι προφυλακιστέοι, αφήνοντάς τους ελεύθερους εν αναμονή της δίκης τους.

Ο υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο ΕΠ.ΟΠ. Λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους,.

Στη συνεδρία οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, οι οποίοι ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας, αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Μετά από αυτό, η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός του πλαισίου μιας πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν στη φυλακή οι δύο στρατιωτικοί, αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Σε επικοινωνία που είχε, δε, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού με το διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου Ερντογάν, ο δεύτερος τον διαβεβαίωσε ότι η δίκη των στρατιωτικών θα γίνει ερήμην, ενώ εάν τους επιβληθεί ποινή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην απελευθέρωση των Ελλήνων Ελλήνων συνέβαλαν οι συνεχείς προσπάθειες των ελληνικών αρχών. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ερντογάν στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των δύο στρατιωτικών ως πρώτο ζήτημα.

Η φράση - «κλειδί» του πρωθυπουργού

Μια αποστροφή μάλιστα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, στις 12 Ιουλίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, είχε κάνει τότε αίσθηση καθώς είχε δηλώσει πως μετά τη συνάντηση είχε περισσότερες ελπίδες απ' ό,τι πριν, για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς να πει περισσότερα.

Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ήταν το πρώτο ζήτημα που είχε θέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11 Ιουλίου, παρουσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στη συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στις 12 Ιουλίου, στο περιθώριο της Συνόδου.

Στη συνομιλία του κ. Τσίπρα με την κ. Μέρκελ ήταν παρών και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος έδωσε λεπτομέρειες για την υπόθεση της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που συνόδευαν τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, έθεσαν και αυτοί το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ως θέμα πρώτης προτεραιότητας στις επαφές που είχαν με ομολόγους τους υπουργούς χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, που κράτησε περίπου δύο ώρες, ο κ. Τσίπρας έδωσε συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους που κάλυψαν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σε ερώτηση τότε για το τι ακριβώς ειπώθηκε ανάμεσα στους δύο ηγέτες για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών απάντησε ως εξής: «Κατ' αρχάς τα λόγια μου είναι μετρημένα, ωστόσο πρέπει να σας πω ότι βγαίνοντας από τη συνάντηση έχω περισσότερες ελπίδες από ότι πριν μπω στη συνάντηση αυτή. Δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση, για αυτό και διήρκεσε πάνω από μία ώρα και πενήντα λεπτά, σχεδόν δύο ώρες. Τέθηκαν όλα τα ζητήματα και βεβαίως από τη δική μας την πλευρά, απ τη δική μου την πλευρά, κατέστη σαφές ότι το ζήτημα των δύο είναι ένα μείζον ζήτημα ηθικής, συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας που αφορά τη σχέση των δύο χωρών».

Έκτοτε ακολούθησε ένας μαραθώνιος διπλωματικών ενεργειών από τις ελληνικές αρχές που οδήγησαν στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακριβώς ένα μήνα μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι οι Μητρετώδης - Κούκλατζης είχαν συλληφθεί την 1η Μαρτίου του 2018 κατά τη διάρκεια περιπολίας τους στον Έβρο όταν μπήκαν για λίγα μέτρα σε τουρκικό έδαφος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ακόμα και τα τουρκικά Μέσα κάνουν λόγο για μια «αιφνιδιαστική απόφαση».

«Είναι ελεύθεροι. Θα πάνε στο τμήμα για τους μετανάστες και από εκεί θα φτάσουν στα σύνορα στον Έβρο ή το αργότερο αύριο το πρωί», ανέφεραν στον ALPHA από το περιβάλλον των Τούρκων δικηγόρων των Ελλήνων στρατιωτικών.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο στρατιωτικοί είχαν οδηγηθεί, στις 17 Ιουλίου, σιδηροδέσμιοι στο δικαστήριο, όπου ο δικαστής απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισής τους, παρά το γεγονός ότι δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες μέχρι και σήμερα.

Μία ημέρα αργότερα ήρθη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, γεγονός που γέννησε ελπίδες για την απελευθέρωσή τους, καθώς, δεν μπορούσαν να κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Η κύρια δικαιολογία των Τούρκων για την παρατεταμένη κράτησή τους ήταν η υποτιθέμενη έρευνα στα κινητά των δύο στρατιωτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα ολοκληρώθηκε και τα δύο κινητά βρέθηκαν «καθαρά», με αποτέλεσμα να «δεθούν» τα χέρια του Τούρκου δικαστή.

Σημειώνεται ότι οι τουρκικές Αρχές είχαν απορρίψει τα προηγούμενα αιτήματα αποφυλάκισης των Μητρετώδη - Κούκλατζη με την αιτιολογία ότι ήταν ύποπτοι φυγής και δεν διέθεταν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.

Δείτε σχετικά:

Δείτε εδώ το χρονικό της περιπέτειας που έζησαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί:

Όπως και να έχει, η απόφαση της αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων που έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, ακόμα και στα τουρκικά ΜΜΕ, έρχεται την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει «γονατίσει» από τα «χαστούκια» των ΗΠΑ, αλλά και από τις έντονες πιέσεις για απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατείται από τις τουρκικές Αρχές επί 22 μήνες με την κατηγορία ότι στήριξε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και ότι δρα ως κατάσκοπος.

Τσίπρας: Καλή πατρίδα και καλή λευτεριά

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την απελευθέρωση από τις τουρκικές φυλακές, του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας, και της σταθερότητας στην περιοχή. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας, και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή, και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν.

Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά».

Το tweet του υπουργού Εθνικής Άμυνας

Λιτή και συμβολική ήταν αντίδραση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην αναγγελία της είδησης, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, ότι αποφυλακίστηκαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Ο κ. Καμμένος ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μια φωτογραφία από την εικόνα της Παναγίας της Ελευθερώτριας (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)