Σε δίκη Μητρετώδης και Κούκλατζης στην Τουρκία

Στο εδώλιο καθίζει η Τουρκία τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη που αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 5 χρόνων.
4'

Όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έπειτα από την απόρριψη της κατηγορίας για «κατασκοπεία», το Ειρηνοδικείο της Αδριανούπολης έκανε δεκτό το κατηγορητήριο για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που θα δικαστούν με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στην Τουρκία, παράπτωμα που επισείει ποινή φυλάκισης από 2 έως 5 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι στις καταθέσεις τος οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, είχαν υποστηρίξει ότι δεν πρόσεξαν τη συνοριακή γραμμή λόγω το χιονιού.

Ο ισχυρισμός τους αυτός, ωστόσο δεν έπεισαν τις δικαστικές αρχές της Τουρκίας, καθώς όπως αναφέρει το κατηγορητήριο η στρατιωτική τους εμπειρία και δεν συνάδει με την απώλεια προσανατολισμού.

Το χρονικό της κράτησης Κούκλατζη - Μητρετώδη

Μετά από 167 μέρες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης και 5 αρνητικές αιτήσεις απελευθέρωσης από τα τουρκικό δικαστήριο ο Άγγελος Μητρετώδης (ανθυπολοχαγός) και ο Δημήτρης Κούκλατζης (λοχίας ΕΠ.ΟΠ, Σκαπανέας ΜΧ), αφέθηκαν ελεύθεροι στις 15 Αυγούστου 2018.

Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη 1η Μαρτίου, όταν ξαφνικά με έκτακτα δελτία ειδήσεων όλοι μιλούσαν για δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, ενώ έκαναν περιπολία.

Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι αποπροσανατολίστηκαν, ενώ διατυπώθηκαν απόψεις πως η υπόθεση ήταν στημένη από τουρκικής πλευράς για να τεθεί θέμα ανταλλαγής των 8 Τούρκων που αυτομόλησαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2015.

Συνελήφθησαν από τους Τούρκους και αν και δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία όπως μετέδιδαν συγκεκριμένα τουρκικά ΜΜΕ, κρατήθηκαν με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στην χώρα.

Οι δύο στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο αφού προηγουμένως κατέθεσαν στις τουρκικές δικαστικές αρχές. Συγκεκριμένα, από τις αρχές της Τουρκίας ζητήθηκε η κράτησή τους με τις κατηγορίες για «προσπάθεια στρατιωτικής κατασκοπείας» και «είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή».

Τότε ξεκίνησε ένας Γολγοθάς, καθημερινός και διπλωματικός. Αρχικά και επί μήνες οι αρχές της γείτονος χώρας επικαλούνταν ότι οι στρατιωτικοί κρατούνταν καθώς ήταν υπό διερεύνηση τα κινητά τους τηλέφωνα.

Την Δευτέρα 5 Μαρτίου οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν στο δικαστήριο, ωστόσο δεν τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Στις 17 Μαρτίου και εν μέσω ενός διπλωματικού πολέμου για σκληρά νεύρα ορίζεται η μετάθεση στην διπλωματική αντιπροσωπεία της Άγκυρας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ).

Στις 25 Απριλίου οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί δηλώνουν σε νέες καταθέσεις τους ότι αν είχαν κακή πρόθεση θα καλούσαν, μέσω τηλεφώνου τους Έλληνες στρατιώτες, που είχαν υπό τις διαταγές τους και δεν θα παραδίδονταν. Ο 25χρονος υπολοχαγός του Μηχανικού, Άγγελος Μητρετώδης, είπε ότι πέρασαν τα σύνορα κατά λάθος.

«Ακολουθούσαμε κάποια χνάρια στα σύνορα. Μόλις μας είδαν οι στρατιώτες Τούρκοι, κατεβάσαμε τα όπλα μας για να μην γίνει κάτι αρνητικό. Μετά πήρα τηλέφωνο και είπα στον διοικητή μου ότι έχοντα καλή πρόθεση θα παραδοθώ στους Τούρκους στρατιώτες. Εάν είχα κακή πρόθεση θα καλούσα μέσω του τηλεφώνου τους στρατιώτες, που είναι υπό τις διαταγές μου. Θα γινόταν μεγαλύτερο επεισόδιο, αλλά αυτό δεν το έκανα».

Ο λοχίας Μηχανικού (ΕΠΟΠ), Δημήτρης Κούκλατζης, στη δική του κατάθεση είπε ότι παρόμοια επεισόδια υπήρξαν και με Τούρκους στρατιώτες. «Αλλά εμείς δεν κάναμε καμιά διαδικασία για τους Τούρκους στρατιώτες που πέρασαν κατά λάθος στην ελληνική πλευρά και χωρίς να ενημερώσουμε τους προϊσταμένους μας τους επιτρέψαμε να περάσουν. Τέτοιου είδους επεισόδια είναι πολύ συχνά μεταξύ των δύο πλευρών. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Γι’ αυτό και αυτή τη στιγμή εκπλήσσομαι πολύ».

Στις 4 Ιουλίου η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει ομόφωνα αλλά με καθυστέρηση δυο μηνών τροπολογία που ορίζει ότι σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία εν καιρώ ειρήνης τελούν σε καθεστώς κράτησης σε χώρα της αλλοδαπής θα τους καταβάλλεται ειδική αποζημίωση εξωτερικού.

Η τροπολογία αυτή δίνει το δικαίωμα στους δικηγόρους των δύο Ελλήνων να υπερασπιστούν στο δικαστήριο τους Κούκλατζη και Μητρετώδη ως μόνιμους κατοίκους Τουρκίας, γεγονός που καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι δεν έχουν μόνιμη κατοικία στη γειτονική χώρα και γι αυτό δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι να δικαστούν.

Μετά από πέντε μήνες, την Τετάρτη 15 Αυγούστου μεταβαίνει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στην Αδριανούπολη προκείμενου να παραλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και να τους επιστρέψει στην πατρίδα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κύκλωμα πορνείας στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ.: Οι ανήλικες, οι τιμές και τα 40 ραντεβού τη μέρα=

Καιρός - Live: Μεγάλη προσοχή! Δείτε πού σημειώνονται αυτήν την ώρα κεραυνοί και καταιγίδες

Σχετικές ειδήσεις