«Μέδουσα 2019»: Έλλαδα, Κύπρος και Αίγυπτος στέλνουν μήνυμα στον αιμοδιψή Ερντογάν
Το νέο υπομόχλιο που θέλουν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος, να εμφανιστεί στο άμεσο μέλλον γύρω από την Μεγαλόνησο, η οποία βάλλεται από τις διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας, βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία κι ένα τμήμα από αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες θα εφαρμοστεί τις επόμενες ημέρες κατά τη διεξαγωγή της άσκησης “Μέδουσα”, Νότια της Κρήτης.
Στρατιωτικές πηγές σημειώνουν ότι εκτός των γνωστών σεναρίων που θα επαναλάβουν μπροστά στις κάμερες Έλληνες, Κύπριοι και Αιγύπτιοι, πίσω από αυτές και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, θα πέσει το βάρος στο κοινό μέτωπο που δημιουργείται, αρκετά πιο νότια από το Καστελόριζο, εκεί που “σβήνει” η τουρκική υφαλοκρηπίδα και βρίσκει την Κυπριακή και την Ελληνική.
Κοινό μέτωπο σε έρευνα και διάσωση, διάσπαση ναυτικά αποκλεισμένης περιοχής και επανέλεγχος αυτής, δημιουργία ασφαλούς ζώνης διέλευσης μαχητικών και μεταγωγικών αεροσκαφών (πλέγμα ναυτικής αντιαεροπορικής άμυνας), αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών στην θάλασσα, είναι ορισμένα από τα απαιτητικά σενάρια των ασκήσεων στην ανοιχτή θάλασσα της Αν. Μεσογείου, που καλούνται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών, να ανταποκριθούν.
Στόχος, μέσω της Νατοϊκής τυποποίησης που γνωρίζει πολύ καλά η Ελλάδα, είναι να μάθουν περισσότερα οι Κύπριοι και οι Αιγύπτιοι, που ήδη έχουν ζητήσει την παροχή γνώσεων από τα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι τρεις πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι εκεί ακριβώς που θ' ασκηθούν είναι τα σημεία “κλειδιά” των μελλοντικών σχεδίων που μπορούν οι σύμμαχες χώρες να συζητήσουν. Καθορισμός υφαλοκρηπίδας, θαλάσσιες ζώνες, διαχείριση των κρίσιμων τομέων της ενέργειας.
Το Πολεμικό Ναυτικό όλα αυτά τα χρόνια στο πλαίσιο του αμυντικού δόγματος σχεδίαζε σενάρια κυρίως για το Αρχιπέλαγος. Πλέον οι τριμερείς, το ενεργειακό μέλλον, η ενεργειακή ασπίδα που δημιουργείται έχει φέρει την χώρα μας πρωταγωνιστή αλλά και σχεδιαστή των ασκήσεων αυτών.
Όλοι εμπιστεύονται την Ελληνική ναυτοσύνη και τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που γνωρίζουν άριστα τον σχεδιασμό επιχειρήσεων κάτι που έχουν αποδείξει σε κάθε άσκηση εθνική ή νατοϊκή. Ωστόσο ο χώρος ενδιαφέροντος πλέον έχει μετατοπιστεί στην ανοιχτή θάλασσα ανατολικά της Ρόδου, γύρω από το Καστελόριζο και την Κύπρο, στην Αν. Μεσόγειο.
Εκεί δεν αρκεί μόνο η εμπειρία των Ελληνικών πληρωμάτων αλλά απαιτούνται και τα νέα σύγχρονα πλοία που δεν έχει η Ελλάδα, οι μονάδες επιφάνειας που θα ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος εναέριας περιοχής. Να θυμίσουμε ότι μετά την τριμερή σε επίπεδο κορυφής που έγινε στο Κάιρο, η Αίγυπτος σύμφωνα με στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές, πέραν της εμβάθυνσης σε διμερές επίπεδο, με κοινές ασκήσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, αναφέρθηκε και πρότεινε την εμφάνιση κοινής στρατιωτικής δύναμης και των τριών χωρών στην Αν. Μεσόγειο, ως δύναμης αποτροπής σε οποιαδήποτε παραβατική κίνηση ή συμπεριφορά.
Η Αίγυπτος με αυτές τις προτάσεις και με δεδομένη τη θέληση να στείλει μονάδες επιφάνειας που θα συγκροτήσουν μια μικρή αρμάδα με τα πλοία Ελλάδας και Κύπρου, επιδιώκει: Πρώτον να στείλει αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, πως δεν είναι αυτή η προστάτης των Μουσουλμάνων, πράγμα που προβάλλει η Άγκυρα και δεύτερον να περάσει το μήνυμα της ενεργειακής συμμαχίας πως δρα πλέον ως ασπίδα προς μια σύμμαχο χώρα.
Τη στιγμή μάλιστα που η Αθήνα απαιτεί απ’ όλους το σεβασμό με βάση στο διεθνές δίκαιο, το Κάιρο από την δική του πλευρά έχει ρίξει στο τραπέζι την πρόταση να εντείνουν οι δυο χώρες την στρατιωτική τους παρουσία στην Μεσόγειο.
Αυτή η Μέδουσα θα δείξει πολλά σε όποιον είναι παρατηρητής και βγάλει πλοία για να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα….
Με πληροφορίες από: hellasjournal.com