«Πόλεμος» στο Αιγαίο: Σκληρές αερομαχίες με τουρκικά F-16-«Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις» λέει η Άγκυρα

Επιμένει η Τουρκία στην απαράδεκτη τακτική των προκλήσεων στο Αιγαίο, με σκοπό τη ψυχολογική και σωματική εξουθένωση των Ελλήνων πιλότων - Προκλητική απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ  - Χαρακτηρίζει «μάταιη» την προσδοκία η Άγκυρα να υποχωρήσει και να σταματήσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας ως «απειλές» τις αποφάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. 
3'

Σε νέες προκλήσεις προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο τη Δευτέρα (11/11), οδηγώντας τους Έλληνες πιλότους σε τέσσερις εικονικές αερομαχίες.

Τουρκικά μαχητικά ,αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και ελικόπτερα πραγματοποίησαν πτήσεις και παραβιάσεις στο βόρειο,κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, 5 ζεύγη από τουρκικά F-16 προχώρησαν σε 15 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου ενώ δύο αεροσκάφη τύπου CN-235 και 2 ελικόπτερα πραγματοποίησαν πτήσεις στο ανατολικό Αιγαίο κατά παράβαση των κανόνων εναέρια κυκλοφορίας.

Τα Τουρκία μαχητικά αναχαιτίστηκαν από ελληνικά F-16 αφού προηγουμένως ενεπλάκησαν σε 4 εικονικές αερομαχίες.

Τουρκικό ΥΠΕΞ σε ΕΕ: Θα συνεχίσουμε τις έρευνες και τις γεωτρήσεις

«Μάταιη» χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ την προσδοκία η Άγκυρα να υποχωρήσει και να σταματήσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας ως «απειλές» τις αποφάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι δεν θα σταματήσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο, όπως και τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στην ανατολική Μεσόγειο, παρά τα αδικαιολόγητα βήματα της ΕΕ».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «οι αποφάσεις που λήφθηκαν στη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ δείχνουν ότι κανένα από τα μηνύματα που δώσαμε μετά τις συνόδους της 15ης Ιουλίου και της 14ης Οκτωβρίου 2019 του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, δεν έφτασαν».

«Η Τουρκία και η ‘τδβκ’ από το 2004 μέχρι σήμερα κατέβαλαν προσπάθειες με καλή πρόθεση και ήταν οι πλευρά που ανέλαβαν όλες τις εποικοδομητικές και θετικές πρωτοβουλίες για να μετατραπεί το θέμα των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου σε στοιχείο σταθερότητας και όχι έντασης», υποστηρίζει, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Προσθέτει ότι «η ΕΕ η οποία έγινε εργαλείο της ‘Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’ και των μαξιμαλιστικών θέσεων της, σε αυτή τη διαδικασία δεν μπορεί να δει ούτε τα γεγονότα, ούτε και να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις με βάση το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη».

«Φυσικά δεν θα επιτρέψουμε την μονομερή παραβίαση των δικαιωμάτων μας και αυτό το έχουμε δηλώσει σταθερά από το 2004 μέχρι σήμερα. Είναι πραγματικά υποδειγματική η ομηρία μιας σημαντικής ευκαιρίας για συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο με την ακάλυπτη και ακατανόητη στήριξη της ΕΕ σε μια άκυρη και αβάσιμη διοίκηση αμφισβητώντας το διεθνές δίκαιο», αναφέρει ακόμη.

Σημειώνει πως «η χώρα μας θα συνεχίζει να εφαρμόζει τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και να ενθαρρύνει την συνεργασία στην περιοχή για την μόνιμη σταθερότητα στη χώρα μας και την ευημερία όλων των ανθρώπων οι οποίοι ζουν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

«Επιπλέον, η ΕΕ η οποία έχασε πολύ νωρίτερα την ικανότητά της να είναι ένας ουδέτερος παράγοντας για την επίλυση του Κυπριακού, φαίνεται ότι δεν είναι δυνατόν να κρατήσει μια εποικοδομητική και ωφέλιμη στάση στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ και καταλήγει:

«Τελικά, μετά που εμείς αρχίσαμε δραστηριότητες, αποτελεί - με την πιο ελαφριά έκφραση - ειρωνεία η αναφορά σε σχέσεις καλής γειτονίας από πλευράς ΕΕ, η οποία από το 2004 μέχρι σήμερα διατήρησε μια απερίσκεπτη στάση παρά της εκκλήσεις μας για σεβασμό των κυριαρχικών και νόμιμων δικαιωμάτων της Τουρκίας και της ‘τδβκ’. Είναι μάταιη η προσδοκία ότι η χώρα μας θα κάνει πίσω από τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, υποκύπτοντας στις απειλές. Κανείς να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησής μας στην ανατολική Μεσόγειο».