Κρίσιμες εξελίξεις: «Πέρασε» από την τουρκική βουλή η συμφωνία με τη Λιβύη
Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε το μνημόνιο συνεννόησης που συνυπέγραψαν στις 27 Νοεμβρίου η τουρκική κυβέρνηση με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Νωρίτερα, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την επικύρωση του μνημονίου με τη Λιβύη, το οποίο αφορά την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.
Στο ΥΠΕΞ το μνημόνιο
Το πρωί της Πέμπτης (05/12) το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης, με το οποίο αποκόπτεται η Κρήτη, περιήλθε και σε ελληνικά χέρια, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το κείμενο δεν δόθηκε από λιβυκή πηγή, υπενθυμίζοντας ότι λήγει το τελεσίγραφο του ΥΠΕΞ στον πρέσβη της Λιβύης, ο οποίος εάν δεν παραδώσει επίσημο αντίγραφο της συμφωνίας, θα απελαθεί.
«Το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.
Δείτε τους χάρτες:
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το μνημόνιο
Τι αναφέρει το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης
Mε το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την κυβέρνηση της Τρίπολης του Φάγεζ αλ Σάρατζ ξεκίνησε η νομική διαδικασία που θα οδηγήσει στην ανακήρυξη της τουρκικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η οποία θα αγνοεί πλήρως την ελληνική νοτίως της γραμμής Κρήτης – Καρπάθου – Ρόδου – Καστελόριζου, αποκόπτοντας γεωγραφικά μια θαλάσσια περιοχή η οποία αποτελεί το δυτικό τμήμα μία ενιαίας ζώνης που στα ανατολικά της τέμνεται με τις ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου.
Με τη συμφωνία η Άγκυρα επιχειρεί τη χάραξη της ΑΟΖ μεταξύ των δύο ηπειρωτικών κρατών, δηλαδή της Τουρκίας και της Λιβύης, με βάση τη μέση γραμμή που ορίζεται από την ακτογραμμή Αντίφελλου (Κας)-Μαρμαρίδας-Μάκρης (Φέτχιγε) από την τουρκική πλευρά και της Ντέρνα-Τομπρούκ-Μπορντίγια από την πλευρά των λιβυκών ακτών.
Η εξέλιξη αυτή ήταν βεβαίως αναμενόμενη, ωστόσο ο χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίος. Και αυτό γιατί μόλις χτες συναντήθηκαν στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι… διαφωνούν.
Συνεργάτης του πρωθυπουργού τόνισε πως επρόκειτο για ένα τετ-α-τετ με αρκετά σκαμπανεβάσματα και πως η συνάντηση ξεκίνησε με καχυποψία και από τις δύο πλευρές.
Αμετανόητος ο Ερντογάν: Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε
Στο θέμα του επίμαχου μνημονίου κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος συνομιλώντας χτες στο Λονδίνο με Τούρκους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όπως είπε το θέμα βρίσκεται ήδη στην Εθνοσυνέλευση και στη συνέχεια η συμφωνία θα εφαρμοστεί.
«Ωστόσο η απέναντι πλευρά δυσανασχετεί. Όσοι επιχειρούν να σφετεριστούν δίκαια που δεν τους ανήκουν είναι φυσικό να ενοχλούνται. Κυρίως η Ελλάδα, μαζί με την Αίγυπτο, τη "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση" και το Ισραήλ, όχι μόνο ενοχλούνται αλλά προκαλούν και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφορά στο θέμα έκαναν και η Γαλλία με τη Γερμανία στην τετραμερή που είχαμε. Παρ’ όλο που δώσαμε τις κατάλληλες εξηγήσεις η Γαλλία εξακολουθεί να εκφράζει την ενόχλησή της» ανέφερε ο Ερντογάν, διευκρινίζοντας ότι είπε στον Γάλλο πρόεδρο ότι η χώρα του δεν δικαιούται να εκφέρει άποψη επί του θέματος, καθώς όπως υποστήριξε δικαίωμα στην Κύπρο έχουν μόνο η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βρετανία, ως εγγυήτριες δυνάμεις.
Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει, ισχυριζόμενος ότι τώρα «αποκαθίσταται το δίκαιο» και «αυτό τους ενοχλεί».
Προσέθεσε ακόμη σε δηκτικό ύφος ότι η Τουρκία φέρει την εμπειρία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, γνωρίζει το Δίκαιο της Θαλάσσης και το Διεθνές Δίκαιο, με το υπουργείο Εξωτερικών να έχει ισχυρή μνήμη. «Ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να κάνουμε εμείς παραχωρήσεις. Όσα πράττουμε είναι απόλυτα εναρμονισμένα με το Δίκαιο της Θαλάσσης» τόνισε.
Κλείνοντας την αναφορά του στη συμφωνία με την Λιβύη, ο Ερντογάν είπε: «Αρκεί να μην καταρρεύσει η νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη. Αν σταθεί όρθια, το βήμα που έγινε θα ολοκληρωθεί».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κοινωνικό μέρισμα: Αυτά είναι τα κριτήρια και οι δικαιούχοι
Πατέρας ισοπέδωσε με μπουλντόζα το ακριβό αυτοκίνητο της κόρης του - Δείτε τι έγινε