Τουρκικά ΜΜΕ: Θρίαμβος το μνημόνιο που «σβήνει» την Κρήτη – Ερντογάν: Ηλιθιότητα, δεν είναι παράνομο
Κρήτη, Ρόδος, Κάρπαθος, Κάσος και Καστελόριζο, στερούνται, κατά την παράνομη αυτή συμφωνία, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Πρόκειται για το «όχημα» του Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να εξουδετερώσει τα ελληνικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως εξηγούν καθηγητές του Διεθνούς Δικαίου.
Συγκεκριμένα, Τουρκία και Λιβύη συμφωνούν για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ σε μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων. Η οριοθέτηση γίνεται στη βάση της «ίσης κατανομής» και τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Η παράνομη συμφωνία, που παραβιάζει κατάφορα το Δίκαιο της Θάλασσας, «κόβει» την γειτνίαση της ελληνικής ΑΟΖ με την Κύπρο και την Αίγυπτο.
Παράλληλα, το βράδυ της Πέμπτης τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως και το προεδρικό συμβούλιο της Λιβύης ενέκρινε τη συμφωνία.
Απίστευτα προκλητική ήταν και η δήλωση Ερντογάν πως εκτοξεύουν ηλιθιότητες όσοι λένε ότι η συμφωνία με την Λιβύη είναι παράνομη.
Παράλληλα στις δηλώσεις του, κατηγόρησε την Ελλάδα πως παρακινεί την Ευρώπη να είναι εναντίον της Τουρκίας.
Χαρακτηριστικά είπε πως, «βρέθηκαν σε δυσάρεστη θέση όταν διεκδίκησαν πράγματα που δεν είχαν δικαιώματα. Ενοχλήθηκε η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος και το Ισραήλ και προσπάθησαν να υποκινήσουν και την ΕΕ» και πρόσθεσε πως «Η Τουρκία δεν είναι χώρα φυλάρχων. Εμείς έχουμε μια ιστορία από την Οθωμανική περίοδο. Ο λαός αυτό γνωρίζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και το εφαρμόζει».
«Πέρασε» από την τουρκική βουλή η συμφωνία με τη Λιβύη
Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε το μνημόνιο συνεννόησης που συνυπέγραψαν στις 27 Νοεμβρίου η τουρκική κυβέρνηση με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
H Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την επικύρωση του μνημονίου με τη Λιβύη, το οποίο αφορά την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.
Δείτε το χάρτη και το μνημόνιο:
Ολόκληρο το τελικό κείμενο του Μνημονίου Συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης που η τουρκική κυβέρνηση απέστειλε χθες στην τουρκική εθνοσυνέλευση προς έγκριση δημοσιεύει το ΚΥΠΕ, και έχει μεταφραστεί από την τουρκική γλώσσα από την ανταποκρίτρια του.
Στη συμφωνία υπάρχει παράρτημα με χάρτη και συντεταγμένες. Στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται ότι θα τεθεί σε ισχύ αφού οι δύο πλευρές ενημερώσουν η μια την άλλη γραπτώς ότι έχουν εγκρίνει το Μνημόνιο Συμφωνίας, όπως προβλέπουν οι εσωτερικές τους διαδικασίες.
Το έγγραφο έχει τίτλο «Νομοσχέδιο με το οποίο κρίνεται κατάλληλη η έγκριση του Μνημονίου Συμφωνίας σχετικά με την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Εθνικής Κυβέρνησης Συμβιβασμού του Κράτους της Λιβύης» και υπογράφεται από τον Φουάτ Οκτάι.
Ακολουθεί το κείμενο:
Άρθρο 1 (1): Κρίθηκε κατάλληλη η έγκριση του Μνημονίου Συμφωνίας σχετικά με την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Κράτους της Λιβύης το οποίο υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.
Άρθρο 2 (1): Αυτός ο νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή κατά την ημερομηνία δημοσίευσής του.
Άρθρο 3 (1): Τις διατάξεις αυτού του νόμου εκτελεί ο Πρόεδρος. Στη συνέχεια υπό τον τίτλο “Προς την Προεδρία της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης” με την υπογραφή του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι ημερομηνίας 4 Δεκεμβρίου 2019, αναφέρεται ότι «θέτω υπόψη σας το σχετικό ‘Μνημόνιο Συμφωνίας σε σχέση με την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Κράτους της Λιβύης’ το οποίο υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη και κρίθηκε κατάλληλο για έγκριση με βάση το άρθρο 90 του Συντάγματος.
Οι κινήσεις της Αθήνας
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν εμφανίστηκαν να αιφνιδιάζονται από τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα και την σπουδή να κατατεθεί την Τετάρτη το βράδυ στην τουρκική Βουλή, λίγο μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, και να ψηφιστεί με διαδικασίες εξπρές, η σχετική συμφωνία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο ήταν γνωστό στην Αθήνα λίγο μετά την κατάθεση του στο Κοινοβούλιο και έτυχε εκτενούς μελέτης από την κυβέρνηση.
Η Αθήνα υπογραμμίζει διαρκώς το παράνομο και νομικά άκυρο της συγκεκριμένης συμφωνίας, την ώρα που εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις προς το αφρικανικό κράτος.
Ο Λίβυος πρέσβης θα κληθεί από τον υπουργό Εξωτερικών σήμερα το πρωί, θα του εξηγηθεί ο λόγος απέλασής του, θα του αποδοθεί ο χαρακτηρισμός persona non grata και θα λάβει μια προθεσμία δύο ημερών προκειμένου να αποχωρήσει από την χώρα. Ταυτόχρονα έχουν προσκληθεί στην χώρα μας ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου, που και οι δύο πρόσκεινται στον στρατηγό Χαφτάρ. Αντίκεινται, δηλαδή, στην συμφωνία, την οποία χαρακτηρίζουν κατάφωρη παραβίαση της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Λιβύης.
Σύμφωνα με πηγές στην Αθήνα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να τεθεί το θέμα από ελληνικής πλευράς και στην προσεχή σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί η τελική απόφαση. Θα αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα και θα κριθεί αν απαιτείται κάποια νέα πρωτοβουλία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μιας και η Επιτροπή έχει ήδη καταδικάσει τις τουρκικές ενέργειες, ενώ οι ισχυρές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κινούνται ήδη ανοιχτά για το θέμα.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει και επιμένει στην μέγιστη δυνατή διεθνοποίηση του ζητήματος, ενώ παρακολουθεί στενά όλες τις κινήσεις που γίνονται από την πλευρά της Άγκυρας. Στελέχη της εκτιμούν ότι έχει σταλεί τον μήνυμα στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, που αντιλαμβάνεται τόσο την διπλωματική απομόνωση στην οποία οδηγείται, όσο και την αδυναμία της να στηρίξει, και, πολύ περισσότερο, να προχωρήσει σε άλλες ενέργειες, που θα βασίζονται σε μια συμφωνία που απορρίπτεται από το δεύτερο μέρος που περιλαμβάνεται σε αυτήν.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ καταδίκασε το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη. «Το μνημόνιο με τη Λιβύη δημιούργησε εντάσεις την περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η χώρα του έχει ξεκάθαρα δηλώσει πως βλέπει την Ελλάδα ως ένα παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και μέρος της λύσης.
Η Κύπρος προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σύμφωνα με δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη, αναφορικά με τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Πρόεδρος της Κύπρου τόνισε χαρακτηριστικά: «προσβλέπουμε στην προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο όπλο, κάθε διεθνές φόρουμ, κάθε διεθνή οργανισμό, προκειμένου να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης αυτό τον στόχο έχει. Βεβαίως υπάρχουν και ενδεχόμενα να προκύψουν δυσκολίες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Τέλη κυκλοφορίας 2020 - Μέχρι πότε μπορείτε να καταθέσετε πινακίδες
Επίδομα θέρμανσης 2019: Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση