Πόλεμος Ελλάδας - Τουρκίας: Μιλούν για σύγκρουση οι Τούρκοι – Θρίλερ με ενεργοποίηση των S-300
Ολοένα και περισσότερο κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, με αναλυτές στις δύο χώρες να κάνουν λόγο ακόμα και για κίνδυνο εμπόλεμης σύρραξης.
Όλα τα ΜΜΕ στην Τουρκία κάνουν εκτενή αφιερώματα στις τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τους δημοσιογράφους – φερέφωνα του Ερντογάν να… μεταφράζουν κατά το δοκούν τα δημοσίευμα στην Ελλάδα.
Τις τελευταίες ώρες μάλιστα δημιουργήθηκε σάλος στη γειτονική χώρα από τη μετάδοση της πληροφορίας ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ενεργοποίησαν το αντιπυραυλικό σύστημα των S-300 που βρίσκεται στην Κρήτη, υπό το φόβο εμπλοκής με την Τουρκία.
Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Γενι Σαφάκ», η Ελλάδα έχει αρχίσει πλέον να εκτοξεύει απειλές κατά της Τουρκίας. «Από τον Έλληνα υπουργό Άμυνας μέχρι το αρχηγό του πολεμικού ναυτικού και κάποιοι πολιτικοί και απόστρατοι στρατιωτικοί ονειρεύονται πόλεμο με την Τουρκία και άρχισαν να βγάζουν ιαχές πολέμου», γράφει η «Γενί Σαφάκ», υποστηρίζοντας ότι ο ελληνικός στρατός ενεργοποίησε το σύστημα S-300 στην Κρήτη και έστειλε ειδικές δυνάμεις και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο νησί.
Μάλιστα, η «Γενί Σαφάκ» επικαλούμενη ανώνυμο Τούρκο διπλωμάτη, που μίλησε στο «Αλ Τζαζίρα», ισχυρίζεται ότι η Τουρκία μπορεί να φτάσει ακόμη και σε πόλεμο, προκειμένου να απαντήσει σε όσα συμβαίνουν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Αναφερόμενη στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα, η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι σήμερα στην Αθήνα βρίσκεται αντιπροσωπεία της «τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως τη χαρακτηρίζει, του στρατάρχη Χαλιφά Χαφτάρ για συνομιλίες με Έλληνες αξιωματούχους.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους της Λιβύης, που επικύρωσε τη συμφωνία με την Τουρκία, παραβλέποντας την απόρριψή της από το κοινοβούλιο της Λιβύης, με μήνυμά του στο Twitter επιτίθεται στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντας την απέλαση του πρέσβη «διπλωματική λησταρχία».
Παράλληλα, η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα περνώντας στην αντεπίθεση μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, προσπαθεί να προσεταιριστεί την Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η «Γενί Σαφάκ», αν η Αίγυπτος συμφωνήσει τελικά με την Αθήνα, θα χάσει τουλάχιστον 15 χιλιάδες τ.χλμ. θαλάσσιου εδάφους, τα οποία μπορεί να κερδίσει με την Τουρκία, αφού η συμφωνία της με τη Λιβύη αφήνει αυτά τα 15 χιλιάδες τ.χλμ. εκτός, που σημαίνει ότι το Κάιρο μπορεί να τα διεκδικήσει.
Η τουρκική εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η Αίγυπτος ήδη έχασε με τη συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία μία ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας 21.500 χιλιάδων τ.χλμ. και αν φτάσει σε ανάλογη συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία διεκδικεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και για τα νησιά της, τότε το Κάιρο θα χάσει συνολικά 36.500 τ.χλμ.
Σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ», η Ελλάδα προσπαθεί να επιβάλλει το δικό της νόμο στο διεθνές δίκαιο, γεγονός που θα την φέρει σε δύσκολη θέση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ, υποστηρίζει ότι κατά τον ίδιο τρόπο έχουν χάσει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στην ανατ. Μεσόγειο το Ισραήλ (4.600 τ.χλμ) και ο Λίβανος (3.957 τ.χλμ), από τη στιγμή που επέλεξαν να συνάψουν συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία αντί με την Τουρκία.
«Αν η Ελλάδα θέσει σε λειτουργία τους S-300, γιατί διαφωνούν με τους S-400;»
«Αν η Ελλάδα θέσει σε λειτουργία τους S-300, τότε ας το σκεφτούν πάλι όσοι διαφωνούν με τους S-400 στην Τουρκία. Μπαίνουν άλλες δυναμικές πλέον», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, σε συνέντευξή του στο CNN Türk.
O εκπρόσωπος του ΑΚΡ σχολιάζοντας τις τουρκικές φήμες περί λειτουργίας των S-300 στην Κρήτη χαρακτήρισε παιδαριώδη τη συμπεριφορά της Ελλάδας. «Φέρτε στο νου σας από τη μια τη δύναμη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και από την άλλη κοιτάξτε την παιδαριώδη συμπεριφορά των άλλων (Ελλήνων). Μη θεωρούν ότι με τέτοια πράγματα θα μπορέσουν να αποτρέψουν την Τουρκία. Αν η Ελλάδα θέσει σε λειτουργία τους S-300, να σκεφτούν ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με τους S-400 στην Τουρκία. Μπαίνουν άλλες δυναμικές πλέον».
Με πληροφορίες από: OPEN