Το «πάει μέχρι τέλους» η Τουρκία: Κατέθεσε στον ΟΗΕ συντεταγμένες του μνημονίου με τη Λιβύη
Στα άκρα η προκλητικότητα της Άγκυρας, καθώς σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, η κυβέρνηση Ερντογάν έστειλε στον ΟΗΕ συντεταγμένες του προκλητικού μνημονίου με την Λιβύη.
Προς έγκριση στα Ηνωμένα Έθνη κατέθεσε η Τουρκία τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που «σβήνει» από τον χάρτη την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλούνται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η υποβολή της συμφωνίας που υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου έγινε χθες, Τετάρτη.
Το «μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης για την οριοθέτηση των περιοχών δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο» δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με την υπογραφή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έχει ισχύ από τις 8 Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για τη συμφωνία ο Γενικός Διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτσίγες ανέφερε ότι με την υπογραφή του μνημονίου έχουν καθορίσει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας - Λιβύης με μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων.
Στον ΟΗΕ η ελληνική επιστολή
Χθες, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ, επιβεβαίωσε τη λήψη της επιστολής της ελληνικής κυβέρνησης, με την οποία καταγγέλλεται ως παράνομο το μνημόνιο που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους.
«Επιβεβαιώνω ότι λάβαμε την επιστολή στις 9 Δεκεμβρίου και τη μελετούμε. Η Γραμματεία δεν λαμβάνει θέση ούτε σχολιάζει ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή την δικαιοδοσία των κρατών μελών για τους θαλάσσιους χώρους τους. Παρόλα αυτά, σε συγκεκριμένες περιοχές, όμως περίκλειστες ή ημίκλειστες θάλασσες, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα συμφέροντα τρίτων μερών. Έχουμε εμπιστοσύνη πως όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα αναγνωρίσουν την ανάγκη για συνεχή διάλογο για τα ευαίσθητα ζητήματα, σε συμφωνία με τις αρχές που είναι ενσωματωμένες στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, βάσει των οποίων όλες οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικά μέσα», επεσήμανε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθεί στο ερώτημα για τη νομιμοποίηση της λιβυκής κυβέρνησης να υπογράψει τέτοια συμφωνία, κάτι που ηγέρθηκε από τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου κι άλλων χωρών.
«Μελετούμε τις πληροφορίες που λάβαμε κι αυτό μπορώ να δηλώσω αυτή τη στιγμή», είπε.
Σε ερώτηση, αν ο ΓΓ θα αποδεχτεί ως νόμιμο έγγραφο αυτή την παράνομη πράξη, ο κ. Χακ είπε πως ακούει εντελώς διαφορετικές απόψεις γύρω από την νομιμότητά της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Έρχονται νέες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις – Αναλυτικά τα ποσά (ΠΙΝΑΚΕΣ)
Κοινωνικό μέρισμα 2019: Η αίτηση, τα κριτήρια και οι κόφτες - Πότε θα πάρετε 700 ευρώ