Προκαλεί ξανά η Τουρκία – Νέος χάρτης «κυριαρχίας» στη Μεσόγειο
Σε άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Anadolu», επιχειρείται μία ανάλυση της «συμφωνίας» Τρίπολης-Άγκυρας, η οποία περιγράφεται, μεταξύ άλλων, ως «χαστούκι στην Κύπρο», αλλά και στην Ελλάδα. Ο Τούρκος αναλυτής – δημοσιογράφος Μεχμέτ Α. Καντζί, που υπογράφει το άρθρο, στην ανάλυση του επαναφέρει το δόγμα Ατατούρκ, υπογραμμίζοντας ότι «αυτός που κυριαρχεί στη Μεσόγειο, κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους».
Το κείμενο, που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη (24/12) στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, ξεκινά με αναφορές στα πρόσφατα «επιτεύγματα» της Τουρκίας (Κλάδος Ελαίας, Επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης κ.λπ), ισχυριζόμενος ότι η Άγκυρα σήμερα «συνεχίζει να απαντά στις προσπάθειες αποκλεισμού της (σ.σ. της Τουρκίας) στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή». Ο αρθρογράφος ενθυμούμενος τη φράση του Ατατούρκ («δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί»), στη συνέχεια υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να επεκτείνει «τη γεωπολιτική γραμμή άμυνάς της σε μια μεγαλύτερη περιοχή». Η περιοχή αυτή, κατά τον αρθρογράφο, «σχηματίζεται από το ένα άκρο της μεσογειακής “ασπίδας”», η οποία ξεκινά και καλύπτει «τα δυτικά και τα νότια της Κρήτης».
Σημειώνεται ότι και σε αυτόν τον χάρτη, όπως και σε αυτούς του τουρκικού ΥΠΕΞ που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, αγνοείται η υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών.
Ο νέος χάρτης που δημοσιεύει το Anadolu:
«Η δύναμη που κυριαρχεί στη Μεσόγειο, ελέγχει τρεις ηπείρους»
«Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ το Μνημόνιο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, θα υπάρχει η νομική βάση για εγκατάσταση τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο τρίγωνο Αλ Χομς, Ζλιτάν, Μισράτα, με τις χερσαίες δυνάμεις και το ναυτικό να ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της GNA (σ.σ. Εθνική Κυβέρνηση της Λιβύης) απέναντι στις δυνάμεις του Στρατηγού Χαφτάρ, που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τη Ρωσία» υποστηρίζει στο άρθρο του ο Μεχμέτ Α. Καντζί.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμα ένα κομμάτι της ανάλυσης, το οποίο αναφέρεται στη στρατηγική που έχει ακολουθήσει η γείτονα χώρα στη Μεσόγειο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία έως σήμερα. «Η Τουρκία, έχοντας πάρει τα μαθήματά της από λάθη που έγιναν προ 100 ετών, σήμερα χτίζει μια δυναμική γραμμή άμυνας από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό και από τη Λιβύη στη Σομαλία, στέλνοντας τα UAV και τα οπλισμένα drones, καθώς και τα πολεμικά της πλοία, που πλέον όλα κατασκευάζονται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Σε αυτό το μονοπάτι, το οποίο η Τουρκία βαδίζει με το μότο “δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί”, αυτή η “περιοχή” πλέον είναι όλες οι θάλασσες του κόσμου» αναφέρει.
Οι χάρτες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο
Υπενθυμίζεται ότι προ λίγων ημερών έκθεση με τις ζώνες θαλάσσιων δικαιοδοσιών που έχει κηρύξει ή διεκδικεί η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για εργασία του αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλίας-Αεροπορίας-Συνόρων, Πρέσβη Τσαγατάι Ερτζίγιες.
Σύμφωνα με το sigmalive.gr, το πόνημα έχει ημερομηνία 20/12/2019 και φέρει τον τίτλο: «Ανατολική Μεσόγειος Οριοθέτηση Ζωνών Θαλάσσιων Δικαιοδοσιών - Οι πολιτικές και νομικές θέσεις της Τουρκίας».
Στο πόνημα της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλίας-Αεροπορίας-Συνόρων υπάρχουν χάρτες με τις θαλάσσιες ζώνες που διεκδικούν όλες οι πλευρές στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και του ψευδοκράτους.Η έκθεση αποκαλεί μάλιστα τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου «μαξιμαλιστικές» και «παράνομες» από άποψη διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με το κυπριακό μέσο. Σε άλλο σημείο παρουσιάζει σε ποιες περιοχές γύρω από την Κύπρο συγκρούονται τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της κάθε πλευράς, αλλά και πού διατηρεί αυτή τη στιγμή ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα η Τουρκία.
Δείτε στην παρακάτω gallery τους χάρτες:
Σημειώνεται πως η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Κύπρου και του Καστελορίζου δεν αναγνωρίζονται στο χάρτη του τουρκικού ΥΠΕΞ. Στην 28σέλιδη έκθεση παρατίθενται επίσης αποφάσεις (με χάρτες) διεθνών δικαστηρίων σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών άλλων χωρών τις προηγούμενες δεκαετίες, ενώ στο τέλος παρουσιάζεται το ιστορικό της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας για την ΑΟΖ στην Ανατ. Μεσόγειο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr