Κίνηση - ματ κατά του Σουλτάνου: Το σχέδιο της Ελλάδας για να «σβήσει» τον Ερντογάν

Πώς η Αθήνα θα ακυρώσει τα σχέδια της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο – Πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό πόκερ για μπλόκο στον αιμοσταγή σουλτάνο.
AP Photo
2'

Μπλόκο στα σχέδια του Σουλτάνου για τη Λιβύη επιχειρεί να βάλει η Αθήνα με 10+1 κινήσεις που ξεδιπλώνονται στο διπλωματικό πεδίο - και όχι μόνο εκεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Real News", οι προκλήσεις της Άγκυρας έχουν προκαλέσει συναγερμό στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει όχι μόνο την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου για την οριοθέτηση «των θαλάσσιων ζωνών», αλλά και την αποτροπή μιας «μόνιμης» εγκατάστασης της Τουρκίας στην Τρίπολη, που δείχνει να είναι ο αντικειμενικός στόχος του Ταγίπ Ερντογάν.

Η Αθήνα διαβλέπει πως ο Ερντογάν επιχειρεί να αναδειχθεί σε «προστάτη» της λιβυκής κυβέρνησης με έναν διπλό στόχο.

Βραχυπρόθεσμα θέλει να υπερασπιστεί τη συμφωνία που σύναψε στις 15 Δεκεμβρίου για τις θαλάσσιες ζώνες, μεσοπρόθεσμα όμως να ελέγξει την κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, ώστε να δημιουργήσει εκεί ένα είδος «κατεχομένων» και ένα εξαρτώμενο πλήρως από την Άγκυρα καθεστώς.

Αυτό θα επέτρεπε στην Τουρκία να έχει λόγο και ρόλο σε ό,τι αφορά τόσο τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο όσο και τις προσφυγικές ροές από τα λιβυκά παράλια προς την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση της Λιβύης μπορεί να είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, είναι όμως εξαιρετικά αδύναμη και δέχεται μεγάλη πίεση από τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, που ελέγχουν την ανατολική Λιβύη.

Η αγωνία της για στρατιωτική βοήθεια δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τα σχέδια του σουλτάνου.

Για να αποτρέψει τα σχέδια αυτά και μαζί τους πολύ δυσμενείς εξελίξεις για τη χώρα μας, η ελληνική κυβέρνηση έχει βγάλει όλα τα όπλα της στο τραπέζι:

  1. Έχει προσεγγίσει για το θέμα αυτά την Αίγυπτο, που υποστηρίζει τον στρατηγό Χαφτάρ και είναι σφόδρα αντίθετη στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
  2. Έχει ζητήσει από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να μην πρωτοκολληθεί η συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας από το Τμήμα Ωκεάνιων υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας και να μην αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού. Το ίδιο έχει ζητήσει και η Αίγυπτος και γι' αυτό ο ΟΗΕ, που συνήθως δεν επεμβαίνει σε αυτά, καθυστερεί.
  3. Έχει ζητήσει, τελευταία και δημόσια, μέσω της συνέντευξης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να είναι, παρούσα στην ειρηνευτική σύνοδο για τη Λιβύη.
  4. Ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει να θέσει το ζήτημα της παράνομης τουρκικής συμφωνίας και της αποσταθεροποίησης που προκαλεί η δραστηριότητα της Τουρκίας στην περιοχή στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κατά την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου. Το κλίμα είναι ευνοϊκό, αφού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και ο ίδιος ο Τραμπ διεμήνυσαν στον σουλτάνο πως είναι αντίθετοι στην αποστολή στρατευμάτων.
  5. Η κυβέρνηση, με το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Βεγγάζη, προχώρησε σε αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με τον αντιπολιτευόμενο την κυβέρνηση της Τρίπολης στρατηγό Χαφτάρ, που έχει ταχθεί κατά της τουρκολιβυκής συμφωνίας.
  6. Σε συμφωνία με το Ισραήλ και την Κύπρο, η Αθήνα επέσπευσε τις διαδικασίες για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed. Ο αγωγός αυτός, που θα ποντιστεί από την Κύπρο έως την Κρήτη, αποτελεί έμπρακτη ακύρωση της τουρκολιβυκής συμφωνίας και αναγνώριση από το Ισραήλ και την Κύπρο ότι η εν λόγω περιοχή αποτελεί ελληνική θαλάσσια ζώνη. Επίσης είναι πολύ σημαντικό το άρθρο αρ. 10 της διακρατικής συμφωνίας, με το οποίο τα τρία μέρη συμφωνούν να υπερασπιστούν τον αγωγό, κάτι που στην πράξη μετατρέπει την τριμερή συνεργασία σε συμμαχία.
  7. Η Αθήνα επισπεύδει, επίσης, τις διαδικασίες για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Η πρώτη συνάντηση με τους Ιταλούς εμπειρογνώμονες έγινε σε καλό κλίμα στις 30 Δεκεμβρίου, ενώ στις 8 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τα αιγυπτιακά κλιμάκια.
  8. Η Αθήνα στηρίζει την ιταλική πρωτοβουλία για την επιβολή από την Ε.Ε. μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, που θα έδενε τα χέρια των Τούρκων. Όμως αυτή είναι μια πρωτοβουλία που δεν θέλει η Ρωσία
  9. Επιδιώκει, επίσης, την πιο ενεργή εμπλοκή της Γαλλίας στα τεκταινόμενα στην ανατολική Μεσόγειο, μέσω της τετραμερούς με Κύπρο και Αίγυπτο που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο Κάιρο.
  10. Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους προς την Τουρκία ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της στη ζώνη που αναφέρεται η τουρκολιβυκή συμφωνία. Η Αθήνα εξετάζει και το ενδεχόμενο (στο Πεντάγωνο γίνονται τέτοιες σκέψεις) να μην επιτρέψει διέλευση τυχόν τουρκικών ενισχύσεων προς τη Λιβύη από τον ελληνικό εναέριο ή και θαλάσσιο χώρο.
  11. Η Ελλάδα, τέλος ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κρήτη και το Πολεμικό της Ναυτικό. Η Αθήνα έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ την παραχώρηση δύο καταδρομικών κλάσης Ticonderoga, που θα ενισχύσουν σημαντικά την αντιαεροπορική ομπρέλα νοτίως της Κρήτης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - «Ηφαιστίων»: Αυτές οι περιοχές θα... θαφτούν στο χιόνι - Νιφάδες και στην Αθήνα