Ερντογάν κατά Μητσοτάκη: Παίζει λάθος το παιχνίδι – Έχουμε τρελάνει την Ελλάδα
Αποφασισμένος για σφοδρή επίθεση τόσο κατά του Στρατάρχη Χαφτάρ όσο και κατά της Ελλάδας εμφανίζεται ο «σουλτάνος».
Ο Τούρκος πρόεδρος, λίγο πριν απογειωθεί το αεροσκάφος του με προορισμό το Βερολίνο όπου θα διεξαχθεί στις 15.10 η κρίσιμη διάσκεψη για τη Λιβύη, προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις δυναμιτίζοντας την κατάσταση.
«Η Ελλάδα είναι σοβαρά ενοχλημένη επειδή δεν έχει προσκληθεί στη Γερμανία. Ήδη οι συμφωνίες που είχαμε υπογράψει με τη Λιβύη τους είχαν τρελάνει. Η Ελλάδα μπήκε σε μια λογική ρεβανσισμού "τι να κάνουμε με ποιον να συμφωνήσουμε για να γυρίσουμε το παιχνίδι". Όμως ο Χαφτάρ δεν έχει καμία αξία. Ο Σάρατζ όμως είναι ένας ηγέτης αναγνωρισμένος από τον ΟΗΕ», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Βρήκαν μια φόρμουλα. Κάλεσαν τον Χάφταρ στην Ελλάδα . Ο ίδιος πήγε εκεί, πόζαραν και έκαναν συναντήσεις αφού δεν είχαν προσκληθεί, σε την προσπάθεια να δουν πού θα οδηγήσει αυτό. Θα δούμε τι θα κάνει ο Χαφτάρ στη Γερμανία. Αλλά ο Μητσοτάκης το παιχνίδι το παίζει λάθος, δεν κάνει ορθά βήματα. Δεν ξεκίνησε καλά σε αυτή την διαδικασία. Και στις σχέσεις με την Τουρκία δεν κάνει καλά βήματα. Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ μιλήσαμε μαζί του 1,5 ώρα, του εξηγήσαμε πράγματα όμως φαίνεται πως τα βήματα που γίνονται δεν είναι σωστά».
Αναφορικά με την Διάσκεψη του Βερολίνου ανέφερε πως «δεν μπορούμε να προβλέψουμε από τώρα τι θα γίνει καθώς πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθούν οι συζητήσεις, μετά θα δούμε το αποτέλεσμα και θα το αξιολογήσουμε».
Ακόμη τόνισε ότι «όλες μας οι ενέργειες εναντίον των πραξικοπηματιών και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, είχαν αγνοηθεί. Φυσικά, προκαλεί τη σκέψη το γεγονός πως η διάσκεψη αυτή πραγματοποιείται εννέα μήνες μετά την έναρξη των εχθροπραξιών. Πάντα λέγαμε πως η μόνιμη λύση θα επιτευχθεί μέσω πολιτικού διαλόγου. Ενισχύσαμε τη συνεργασία μας με τη Λιβύη με δυο μνημόνια κατανόησης. Η Τουρκία πρέπει πάλι να κάνει όλο το έργο που απαιτείται στο διπλωματικό πεδίο, ώστε να επιτευχθεί ειρήνη στη Λιβύη. Με αυτά τα βήματα, διασφαλίζουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο και παίζουμε καθοριστικό ρόλο για την ειρήνη στη Λιβύη».
Μπαράζ επαφών Μητσοτάκη
Σε αναβρασμό βρίσκεται από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, οι οποίοι επιδίδονται σε πλήθος επαφών, ούτως ώστε να μην θιγούν τα συμφέροντα της Ελλάδας, καθώς «καραδοκεί» η έντονη παρουσία της Τουρκίας στην όλη διαδικασία και τις συζητήσεις στη γερμανική πρωτεύουσα.
Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι οποίοι θα είναι παρόντες σήμερα στη διάσκεψη του Βερολίνου.
Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, η επικοινωνία με τον κ. Μισέλ έγινε με πρωτοβουλία του ιδίου κι ήταν εκτενής, ενώ συζητήθηκε μεγάλο μέρος της ατζέντας σχετικά με τη διάσκεψη του Βερολίνου, τη Λιβύη και τη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας.
Αυτό που τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στις τηλεφωνικές του επικοινωνίες είναι ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελεί θεματοφύλακα του πλαισίου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, στην οποία καταδικάστηκε η τουρκική παραβατικότητα, συμπεριλαμβανομένου και του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης.
Το ζητούμενο της ελληνικής πλευράς είναι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να πράξουν τα απαραίτητα. Βασικός στόχος της Ελλάδας είναι να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων στο Βερολίνο το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης – σε αντίθεση με όσα είπε στον πρωθυπουργό στην τηλεφωνική τους επικοινωνία η Άνγκελα Μέρκελ – και αυτό να καταδικαστεί, παρά την εμμονή της Άγκυρας προκειμένου να νομιμοποιήσει μέσα από αυτό τις ενέργειές της στη ΝΑ Μεσόγειο.
Τηλεφωνική επικοινωνία αναφορικά με τις εξελίξεις για τη σημερινή διάσκεψη στο Βερολίνο είχε ο κ. Δένδιας με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Υβ Λεντριάν, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών των Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ αλ Ναγιάν.
Εξάλλου, μετά την επίσκεψη του στρατάρχη Χάφταρ στην Αθήνα υπάρχει η εκτίμηση ότι εάν αποτελέσει μέρος της «επόμενης μέρας» για τη Λιβύη, τότε θ’ ακυρώσει τη συμφωνία με την Τουρκία και θα ξεκινήσει από την αρχή η διαδικασία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών της Λιβύης και με την Ελλάδα, όπως είχε γίνει το 2010. Τούτο δήλωσε, μάλιστα, στον Antenna ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.