Ψυχρό κλίμα μεταξύ Αθήνας-Μόσχας λόγω Εφραίμ
Το ενδεχόμενο της διεξαγωγής κοινών ασκήσεων είχε συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, όταν η ρωσική ναυτική δύναμη έβαζε πλώρη για τη Μεσόγειο, καθώς υπήρξε ένας καταρχήν σχεδιασμός.
Συγκεκριμένα, όπως είχε ανακοινώσει ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, είχε συμφωνηθεί η άφιξη συγκροτήματος του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο καταδρομικό του Βόρειου Στόλου «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», με στόχο την διεξαγωγή κοινών ασκήσεων στην περιοχή δυτικά της Κρήτης, μεταξύ της Μάλτας, της Λιβύης και της Αθήνας.
Οι ασκήσεις επρόκειτο να γίνουν είτε στις 2 και 5 Ιανουαρίου είτε στις 3 και 6 Ιανουαρίου.
Ωστόσο, τα γεγονότα που μεσολάβησαν με την υπόθεση του Βατοπεδίου, ο εγκλεισμός του μοναχού Εφραίμ στη φυλακή, οι χειρισμοί της κυβέρνησης Παπαδήμου και δη του υπουργείου Δικαιοσύνης και η πρωτοφανής αντίδραση της Μόσχας σε αυτό, φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει ρήξη διαρκείας.
Μια κρίση η οποία μεταφράζεται σε μια περαιτέρω υποβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών η οποία δεν άφησε ανεπηρέαστη και τη στρατιωτική συνεργασία.
Όμως, δεδομένου του μεγάλου χρονικού διαστήματος που θα παραμείνει ο ρωσικός Στόλος στην περιοχή εκφράζεται η εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση των ελληνορωσικών σχέσεων και συνακόλουθα να πραγματοποιηθεί η άσκηση μέχρι την αναχώρησή του την ερχόμενη άνοιξη.
Να σημειωθεί πως η ρωσική ναυτική δύναμη αποτελείται από το αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov, το καταδρομικό Admiral Chabanenko κλάσης Udaloy II, την φρεγάτα YaroslavMudry κλάσης Neustrashimy, την φρεγάτα Ladny κλάσης Krivak II, το ρυμουλκό Nikolai Chiker, τα πλοία ανεφοδιασμού Sergei Osipov, Vyazma, Kama και Lena και ένα ή δύο υποβρύχια πυρηνικής κρούσης που την προστατεύουν υποθαλάσσια.