Σκληρή απάντηση Δένδια στον Τσαβούσογλου: Δεν θα συμμετάσχουμε σε κανέναν ανέντιμο συμβιβασμό
«Η Ελλάδα είναι διαχρονικά και πάντοτε έτοιμη για μια έντιμη συνεννόηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είναι όμως επίσης διαχρονικά και πάντοτε ανέτοιμη για ένα ανατολίτικο παζάρι και έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας σε ομιλία του σε ημερίδα του μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.
«Είμαστε ένα κράτος που έχει μια πολυμερή εξωτερική πολιτική, που πάντοτε όμως υπηρετεί το διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα» υπογράμμισε, ο κ. Δένδιας ενώ διατύπωσε την ελπίδα «ότι όλοι οι ηγέτες της περιοχής θα δουν καθαρά πέρα από την ομίχλη των συγκρούσεων, πέρα από την ομίχλη των επεμβάσεων, των διακηρύξεων ισχύος και της πολιτικής των κανονιοφόρων ότι ο 21ος αιώνας είναι αιώνας που επιβάλλει την εξασφάλιση της ευημερίας των λαών μέσα από την υλοποίηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της εγκάρδιας συνεννόησης μεταξύ των λαών».
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει τη διαμόρφωση συνεννοήσεων δικαίου και λογικής στην περιοχή και επιδιώκει την ενδυνάμωση των σχέσεών της με τους παραδοσιακούς και ιστορικούς της συμμάχους, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τις αραβικές χώρες, το Ισραήλ. Ιδιαίτερα αναφορά έκανε στο East Mediterranean gas forum, στον αγωγό EastMed, καθώς στην υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η οποία, όπως τόνισε, είναι προς όφελος όχι μόνο των δύο χωρών, αλλά και της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.
«Σταθερός μας στόχος η Ελλάδα να αποτελέσει είσοδο και κόμβο για διαμετακόμιση ενέργειας», επεσήμανε ο κ. Δένδιας. «Κάτι τέτοιο θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή».
«Η πολιτική μας είναι ευρέων οριζόντων», επεσήμανε ο κ. Δένδιας. "Κοιτάμε προς το Νότο, τη Μεσόγειο, κοιτάμε προς το Βορρά, τα Βαλκάνια, τη γειτονιά μας και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοιτάμε προς τον μεγάλο -πέραν του Ατλαντικού- σύμμαχό μας, τις ΗΠΑ. Ενισχύουμε τις διμερείς σχέσεις μας με τα κράτη μέλη της ΕΕ, πέραν των στενότατων σχέσεων μας μέσα στο ίδιο το πλαίσιο της ένωσης και επίσης ενισχύουμε τις εμπορικές μας σχέσεις με την Κίνα και τις σχέσεις μας με τη Ρωσία»«.
Ο κ. Δένδιας σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα συζητά με όλες τις όμορες χώρες τα θέματα που αφορούν την ΑΟΖ, ενώ όσον αφορά τη Λιβύη, τόνισε ότι επιδιώκεται η επικράτηση μιας κατάστασης που να επαναφέρει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
«Μειοψηφία του ενός είναι η Τουρκία, δεν είμαστε εμείς», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών. Τόνισε δε πως η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην επιχείρηση της ΕΕ στην περιοχή, καθώς η χώρα μας υπήρξε "κύριος μοχλός για τη λήψη αυτής της απόφασης".
Τσαβούσογλου: Ο Ερντογάν είπε στον Μητσοτάκη «μάθε να μοιράζεσαι»
Νέες προκλητικές δηλώσεις από την Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να λέει πως η χώρα του είναι έτοιμη να συμφωνήσει με την Ελλάδα αρκεί να συμβιβαστεί στην μοιρασιά στην ανατολική Μεσόγειο.
«Εμείς λέμε στoυς Έλληνες προσωπικά, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε στον Μητσοτάκη προσωπικά, "εμείς μπορούμε να κάνουμε παρόμοια συμφωνία με εσάς, αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε. Μην κάνετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Να είστε ειλικρινείς. Να μιλήσουμε. Να μάθετε να μοιράζεστε στην ανατολική Μεσόγειο. Όλοι έχουν δικαιώματα εδώ"» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο TRT Haber ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Αναφερόμενος στις επαφές που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό είπε ότι «ο πρόεδρός μας συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο. Είπαν να κάνουν μια προετοιμασία οι Υπουργοί Εξωτερικών για τα θέματα της “τουρκικής μειονότητας” της Θράκης, του τζαμιού στην Αθήνα, της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη. Η Ελλάδα μαζί με την Ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε κάποιες φορές με την Αίγυπτο κάποιες φορές με το Ισραήλ να απομονώσει την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο με τη λογική "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου". Δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις μας. Δεν μιλάω μόνο για την περίοδο Μητσοτάκη, αλλά κυρίως την προηγούμενη περίοδο. Βέβαια η Ελλάδα ενοχλήθηκε όταν κάναμε κινήσεις που απαντήσαμε».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «υπήρξαν βήματα για να μειώσουμε την ένταση με την Ελλάδα όπως όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση συνεχίσαμε τον μηχανισμό που είχε ξεκινήσει με τον Ισμαήλ Τζέμ. Μέχρι την κυβέρνηση του Τσίπρα τα πράγματα πήγαιναν καλά. Στην Ελλάδα τα αριστερά κόμματα είναι υπερβολικά εθνικιστικά. Με τη νέα κυβέρνηση ξεκινήσαμε επαφές για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες».
Πάιατ: Όλα τα ελληνικά νησιά έχουν ΑΟΖ
Τη θέση ότι «όλα τα ελληνικά νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν δικαίωμα στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας» εξέφρασε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και μεταδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.
Ο κ. Πάιατ επανέλαβε ακόμη στη συνέντευξη ότι η αμερικανική κυβέρνηση «εγγυάται την ασφάλεια της Ελλάδας» και «εργάζεται καθημερινά για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο».
Για τη συμφωνία της Τουρκίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) της Λιβύης, που η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, ο κ. Πάιατ φάνηκε να ενστερνίζεται τη θέση της Αθήνας, σημειώνοντας πως «δεν ακυρώνει τα δικαιώματα που έχει η Ελλάδα στην περιοχή, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
«Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν μέσα από διάλογο και διαπραγματεύσεις», συμπλήρωσε, «όχι με μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα άλλων εμπλεκόμενων μερών».
Ακόμη, ο Αμερικανός πρεσβευτής είπε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ότι «το ισχυρό μήνυμα που προέκυψε» από την «πολύ πετυχημένη επίσκεψη» του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον ήταν ότι ΗΠΑ και Ελλάδα «συμφωνούν να συνεχίσουν να εργάζονται για να πετύχουν μια πιο φυσιολογική σχέση στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».
ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Υπονομεύεις την ειρήνη
Την άμεση και έντονη αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε το νέο παραλήρημα του Τούρκου προέδρου.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, με νέες προκλητικές δηλώσεις έριξε ξανά λάδι στη φωτιά των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα έχει αποδεχθεί το καθεστώς που κήρυξε η Άγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο, εννοώντας τη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη.
Ο Ερντογάν υποστήριξε πως «στη Μεσόγειο μετά τη συμφωνία που καταλήξαμε με τη Λιβύη, ενδυναμώνουμε τις μεταβαλλόμενες ισορροπίες υπέρ της χώρας μας», ενώ ταυτόχρονα επισήμανε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τη Λιβύη», ενώ έσπευσε να αναφερθεί και στην Ελλάδα.
«Χάρη στην αποφασιστική μας στάση σε αυτό το θέμα, το καθεστώς που κηρύξαμε στη Μεσόγειο άρχισε να γίνεται αποδεκτό από τις χώρες που είναι εντός του θέματος με πρώτη την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του «σουλτάνου» οδήγησαν την Ελλάδασε αιχμηρή ανακοίνωση κατά του καθεστώτος Ερντογάν, με το υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρει:
«Ως έχουμε κατ´ επανάληψη τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.
Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή. Μεθοδεύσεις που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής.
Δυστυχώς και σε αυτό, η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός».
Είναι προφανές πως η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο, με την Αθήνα να είναι σε ετοιμότητα και να απαντά συνεχώς σε διπλωματικό επίπεδο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Μάρθα Καραγιάννη: Αποκάλυψη! Αυτή είναι η διάγνωση των γιατρών - Τα νεότερα για την υγεία της
Βικτόρια Μπέκαμ: Το εξώφυλλο στην Vogue με δημιουργία της Μαρέβας Μητσοτάκη (pics)