Έβρος: Η δήθεν κατάληψη από τους Τούρκους, η διάψευση Δένδια και η προπαγάνδα της «SUN»
Διαψεύδουν σε όλα τα μήκη τα στελέχη του Έβρου, τόσο οι αστυνομικοί, όσο και οι στρατιωτικοί ότι υπήρξε εισβολή και πολύ περισσότερο, κατάληψη ελληνικής γης στην ευαίσθητη περιοχή του Έβρου από Τούρκους.
Ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, αντιπτέραρχος Ε.Α. που μίλησε στο Open TV, τόνισε ότι η «Η Τουρκία θέλει να γκριζάρει και τον Εβρο», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπήρξε ούτε κατάληψη, ούτε "εισβολή" σε ελληνικό έδαφος», παρά μόνο η συστηματική προσπάθεια των γειτόνων να γκριζάρουν τα σύνορα στο ποτάμι, όπως κάνουν και με το Αιγαίο.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προχώρησε σε διάψευση σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής σχετικά με το επεισόδιο στις Φέρρες του Έβρου και τα fake news, που υιοθετήθηκαν ακόμη και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος Βελόπουλου ότι η κυβέρνηση επέτρεψε στην τουρκική στρατοχωροφυλακή να καταλάβει 16 στρέμματα ελληνικής γης.
«Ουδεμία κυβέρνηση επέτρεψε την απώλεια εθνικού εδάφους, καμία κυβέρνηση δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να εκχωρήσει ούτε ένα εκατοστό» υπογράμμισε ο υπουργός των Εξωτερικών.
«Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να γίνουν παιχνίδι μικροκομματικών συμφερόντων τα εθνικά ζητήματα», τόνισε μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη που έδωσε το πρωί της Κυριακής.
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες και μετρήσεις, για την κατασκευή-προέκταση του φράκτη στον Έβρο. Η Τουρκία θέλησε να της γνωρίσουμε προκαταβολικά τις συντεταγμένες του φράκτη και η Ελλάδα -ως όφειλε- απάντησε αρνητικά και ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός ελληνικού εδάφους, καθώς δεν έχουμε λόγο να της γνωρίσουμε οτιδήποτε. Κατόπιν, παρατηρήθηκε κινητικότητα, σε μία απο τις περιοχές που είχαν ξεκινήσει εργασίες και έπειτα η Αθήνα έστειλε δεύτερη διακοίνωση στον Πρέσβη της Τουρκίας απαιτώντας να μην υπάρχει η παραμικρή τουρκική ενέργεια επ’ αυτού».
«Η αγγλική εφημερίδα Sun υιοθέτησε τον ισχυρισμό περί "κατάληψης ελληνικού εδάφους 16 στρεμμάτων από την τουρκική πλευρά". Αυτόν τον ισχυρισμό τον υιοθέτησε επίσης, ελληνικό ακροδεξιό κόμμα και τον αναπαρήγαγε, ενώ υπερακόντισε την ανοησία αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτά δεν παίζει κανείς, ούτε είμαι διατεθειμένος τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να τα θέσω στη βάσανο των μικροκομματικών συμφερόντων. Το εθνικό συμφέρον δε μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι για μικροκομματικά συμφέροντα, για λόγους επιβίωσης κάθε ακροδεξιού κόμματος και για δημοσκοπικούς λόγους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δυνατόν να θέτουμε σε κίνδυνο τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής για μικροκομματικούς και δημοσκοπικούς σκοπούς, Να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ» τόνισε ο κ. Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Η τουρκική πλευρά επιδιώκει ένταση και στρατικοποίηση των εντάσεων. Η Ελλάδα δεν πέφτει σε αυτή την παγίδα. Το έχουμε διαμηνύσει στους Τούρκους. Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Όχι στον 19ο αίωνα και στις λογικές των κανονιοφόρων. Το συμφέρον της Τουρκίας είναι να λειτουργεί ως μία σύγχρονη χώρα και να έρθει να συζητήσει με την Ελλάδα ως πρέπει στον 21ο αιώνα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
«Έχει γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για τον τουρισμό, καθώς είναι βασικό κομμάτι της βιομηχανίας μας. Ο πρωθυπουργός είναι σε επικοινωνία με τη Βουλγαρία, αλλά και τη Σερβία για να αποφασιστεί οι πολίτες ποιων χωρών είναι ασφαλές να φτάσουν στην πατρίδα μας. Βρισκόμαι σε επαφή και με άλλους υπουργός, ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών», ανέφερε ο κ. Δένδιας σχετικά με τον τουρισμό και την τουριστική περιόδο που αναμένεται να ξεκινήσει στη χώρα μας.
Στημένη προπαγάνδα στον Έβρο με την συμμετοχή της «SUN»
Άλλη μια αποτυχημένη προσπάθεια των Τούρκων να δημιουργήσουν συνθήκες θερμού επεισοδίου στον Έβρο, κορυφώθηκε το Σάββατο 23/05/2020 και έλαβε τέλος.
Τη φορά αυτή στα βρώμικα παιχνίδια των Τούρκων συμμετείχαν και ξένα μέσα ενημέρωσης που ισχυρίστηκαν ότι έγινε κατάληψη επί ελληνικού εδάφους στον Έβρο.
Η είδηση αναπαράχθηκε από αρκετά ΜΜΕ ότι σε σημείο της ελληνοτουρκικής μεθορίου, στη θέση Μελισσοκομεία, έχουν κατασκηνώσει τις τελευταίες ημέρες άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, υψώνοντας την ημισέληνο.
Αρχικός φορέας της είδησης η σκανδαλοθηρική εφημερίδα Sun. Παρουσιάστηκαν δυο «πειραγμένες» φωτογραφίες από τους χάρτες της Google και αυτοί ήταν αρκετοί για να γίνει viral το θέμα της Βρετανικής σκανδαλοθηρικής εφημερίδας Sun και να υιοθετηθεί πλήρως από ελληνικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση που… βιάστηκε να το σηκώσει ψηλά και αντιπολιτευτικά.
Παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και του αρμόδιου υπουργού Νίκου Δένδια κάποιοι επέμεναν ότι οι Τούρκοι έχουν εγκατασταθεί σε ελληνικό έδαφος. Ακολούθησαν διαψεύσεις και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας: «Από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης διευκρινίζεται ότι ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους».
Παρόλα αυτά το θέμα πήρε τεράστιες πολιτικές διαστάσεις με αρκετούς να σπεύδουν να πουν ότι η «κυβέρνηση είναι εθνικά επικίνδυνη» και ότι «χάσαμε έδαφος στον Έβρο».
Το περίεργο στην όλη η ιστορία - που όπως αποδεικνύεται δεν έχει γερές δόσεις αληθείας - είναι ότι στο παιχνίδι της τουρκικής προπαγάνδας έπαιξε ανοικτά μια βρετανική εφημερίδα. Προφανώς και αυτή η εξέλιξη έχει τεράστιο πολιτικό ενδιαφέρον πέρα από την προσπάθεια της ίδιας της Τουρκίας να στήσει σκηνικό Ιμίων στον Έβρο μετά την ήττα που υπέστη στην προσπάθειά της να γεμίσει με ορδές μεταναστών στα σύνορα με της Ελλάδα.
Εξόχως περίεργο είναι το γεγονός ότι στην επίμαχη περιοχή, το μεσημέρι του Σαββάτου συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές ένας Άγγλος δημοσιογράφος που επιχειρούσε να κάνει φωτογραφικές λήψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, στον συγκεκριμένο δημοσιογράφο, που προφανώς επιχείρησε να φτάσει στο σημείο όπου μέσα ενημέρωσης της πατρίδας του, όπως η εφημερίδα «THE SUN» έδωσαν ιδιαίτερη έκταση και εμφάνισαν ως τουρκική κατοχή ελληνικής έκτασης αρκετών στρεμμάτων, έγινε εξακρίβωση στοιχείων. Δεν είχε πάντως προλάβει να τραβήξει φωτογραφίες από σημεία που δεν επιτρέπεται και έτσι δεν προέκυψαν κάποια στοιχεία εναντίον του, όπως για παράδειγμα κίνηση σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Γι’ αυτό και δεν υπήρξε κάτι να καταλογισθεί εναντίον του.
Πάντως και μόνο η παρουσία του Βρετανού δημοσιογράφου, δείχνει πως κάποια ξένα ΜΜΕ προσπαθούν όχι μόνο να διατηρήσουν, αλλά και να «σηκώσουν» το θέμα. Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε, ότι η φωτογραφία που δημοσίευσε η «THE SUN» και συγκεκριμένα το επίμαχο σημείο που υποστηρίζει ότι έχουν καταλάβει οι Τούρκοι, δεν έχει καμιά σχέση με την επίμαχη έκταση, η οποία βρίσκεται πιο βόρεια. Απλά πήραν από την google και έβαλαν το σημείο αυτό και όλοι, αφού δεν γνωρίζουν την περιοχή, το υιοθέτησαν και γράφουν διάφορες ανοησίες για 200 στρέμματα και τέτοια παρόμοια.
Η υιοθέτηση της Τουρκικής προπαγάνδας
Στο εσωτερικό της χώρας ξέσπασε πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Αξιοπερίεργο είναι ότι πλην του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου κανένα άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης δεν υιοθέτησε την προπαγάνδα των Τούρκων και κανένα κόμμα δεν βιάστηκε να κάνει δηλώσεις για «απώλεια εθνικής κυριαρχίας».
Περίεργο, αλλά όχι πρωτοφανές. Άλλωστε κατά τη διάρκεια των «μαχών» στον Έβρο τον περασμένο Φεβρουάριο, αρκετοί «αλληλέγγυοι» και «συμπαθούντες» του ΣΥΡΙΖΑ στα social media, υιοθέτησαν πλήρως την άθλια Τουρκική προπαγάνδα ότι στον Έβρο οι Έλληνες σκότωσαν εν ψυχρώ μετανάστες. Και όχι μόνο την υιοθέτησαν, αλλά και την αναπαρήγαγαν σε καθημερινή βάση.
Πάμε να δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει στα αλήθεια στον Έβρο και στο επίμαχο οικόπεδο των 16 στρεμμάτων για το οποίο έγινε πολύς λόγος.
Έβρος: Fake η περιοχή που παρουσίασε ως επίμαχο σημείο τουρκικής “κατάληψης” η αγγλική “The Sun” – Τι ισχύει
Το ρεπορτάζ Evros-news είναι ισοπεδωτικό και το παραθέτουμε αυτούσιο:
«Σε μια Fake περιοχή που παρουσίασαν ως επίμαχο σημείο στην περιοχή Μελισσοκομείου Φερών και είναι ξεκάθαρο πως “κατέβασαν” από χάρτη της google, βασίστηκε το θέμα που δημοσίευσε η γνωστή σκανδαλοθηρική αγγλική εφημερίδα “The Sun”, μιλώντας για κατάληψη του συγκεκριμένου ελληνικού εδάφους από τουρκικά στρατεύματα.
Κι επειδή μιλάμε για μια εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας, με χιλιάδες αναγνώστες, έγινε αναπαραγωγή όσων έγραψε στην χώρα μας κυρίως από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Μόνο που η συγκεκριμένη περιοχή, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΣΧΕΣΗ με το σημείο όπου τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί η ένταση, με την παρουσία Τούρκων Στρατοφυλάκων αρχικά και στρατιωτών στη συνέχεια. Για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι:
Το κομμάτι που η αγγλική εφημερίδα και όσοι την αναπαρήγαγαν εμφανίζουν ως το σημείο αμφισβήτησης, βρίσκεται από την τουρκική πλευρά του ποταμού Έβρου, είναι ελληνικό και πρόκειται για το Κτήμα Μιχαηλίδη, όπως το γνωρίζουν πολύ καλά οι κάτοικοι της περιοχής. Καλλιεργείται κανονικά κάθε χρόνο από αγρότη που το νοικιάζει απ’ τον ιδιοκτήτη του και μάλιστα ο στρατός τον βοηθάει με πλωτά του μέσα να μεταφέρει τρακτέρ και άλλα μηχανήματα για τον σκοπό αυτό. Όλα μάλιστα γίνονται χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους Τούρκους. Άλλωστε δεν είναι η μοναδική έκταση που μετά την ευθυγράμμιση του ποταμού Έβρου το 1955, επί υπουργού Δημοσίων Έργων του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Μεντερές από την τουρκική πλευρά, βρίσκεται μετά την τουρκική όχθη, αλλά ανήκει στην Ελλάδα.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την επίμαχη έκταση που έχει ξεσπάσει ο “θόρυβος” το τελευταίο διάστημα. Βρίσκεται πιο βόρεια από το Κτήμα Μιχαηλίδη, προς το Σουφλί και πρόκειται για μια μικρή έκταση, ανήκει ξεκάθαρα στην Ελλάδα και βρίσκεται μετά την τουρκική όχθη του ποταμού. Τον χειμώνα που τα νερά είναι πολλά, πλημμυρίζει και δεν φαίνεται καθόλου. Σε αντίθεση με το κτήμα Μιχαηλίδη, αυτό το σημείο δεν καλλιεργείται και έτσι μοιραία εκτός από την βλάστηση φύτρωσαν δέντρα, θάμνοι και έγινε μια μικρή… ζούγκλα. Όταν τον περασμένο Μάρτιο ξέσπασε η γνωστή κρίση, με την Τουρκία να χρησιμοποιεί χιλιάδες μετανάστες βοηθώντας τους να περάσουν στην Ελλάδα, ο στρατός ξεκίνησε την αποψίλωση στο σημείο αυτό, γιατί εκεί οι διακινητές έκρυβαν όσους ήθελαν να περάσουν τη νύχτα σε ελληνικό έδαφος μέσω του ποταμού Έβρου.
Η έκταση είναι ξεκάθαρα ελληνική και οι χάρτες της google που επικαλείται η Τουρκία, σε καμιά περίπτωση δεν είναι αξιόπιστοι. Γιατί είναι χαρακτηριστικό, ότι εδάφη δείχνει ως ελληνικά εδάφη που ανήκουν στην Τουρκία σε άλλα σημεία της περιοχής αλλά βρίσκονται μετά την ελληνική όχθη του ποταμού Έβρου. Οι Τούρκοι άλλωστε αποδέχονται πως ανήκει το συγκεκριμένος μέρος στην Ελλάδα, αφού έχουν κατασκευάσει αναχώματα για τις πλημμύρες, πιο μέσα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αναγνωρίζοντας ότι η έκταση είναι ελληνική.
Οι Τούρκοι είναι στην περιοχή, αλλά όχι σε ελληνικό έδαφος
Όσο για τα δημοσιεύματα της «The Sun» και άλλων ξένων ΜΜΕ που ενδεχομένως την αναπαράγουν, αστυνομικοί και στρατιωτικοί που βρίσκονταν ή παραμένουν ακόμα στην περιοχή κάνοντας περιπολίες, διαψεύδουν ότι οι Τούρκοι έχουν εγκαταστήσει σκηνές μέσα στο ελληνικό έδαφος και έχουν εγκατασταθεί εκεί. Επειδή τα σύνορα με την Τουρκία είναι χερσαία εκεί, υπήρχε παρουσία της Στρατοφυλακής με σκηνές, από τον Μάρτιο ακόμα που ξέσπασε η γνωστή κρίση και οι ασύμμετρη απειλή με την χρησιμοποίηση χιλιάδων λαθρομεταναστών.
Βρίσκονται λοιπόν στην περιοχή Τούρκοι Στρατοφύλακες και περιμένουν να διευθετηθεί η διαφωνία που υπάρχει, αλλά δεν έχουν «στρατοπεδεύσει» σε ελληνικό έδαφος, όπως σπεύδουν να υιοθετήσουν πολλοί και ούτε φυσικά καμιά κατάληψη ελληνικού εδάφους έχει γίνει.
Τι ακριβώς ισχύει για την περιοχή
Τα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου καθορίσθηκαν με την Συνθήκη της Λωζάνης, όπου αναφέρεται ξεκάθαρα με συντεταγμένες η οριοθέτηση τους και με τα σχετικά πρωτόκολλα της Επιτροπής Διαχάραξης Ελληνοτουρκικών συνόρων, τα οποία υπογράφηκαν από Έλληνα εκπρόσωπο Μινωτάκη, τον Τούρκο και τον Ολλανδό εκπρόσωπο Μπάκερ. Το 1955 έγινε η ευθυγράμμιση του ποταμού στο νότιο τμήμα του όπως προαναφέραμε από την περιοχή των Φερών μέχρι το Δέλτα του ποταμού. Δημιουργήθηκε έτσι μια ευθύγραμμη κοίτη και καταργήθηκαν οι «μαίανδροι» της παλιάς κοίτης. Αυτά τα ζικ-ζακ δηλαδή που υπάρχουν και στην περιοχή για την οποία γίνεται τόσος ντόρος.
Τα σύνορα όμως δεν άλλαξαν. Έτσι δημιουργήθηκαν εδάφη που βρίσκονταν εκατέρωθεν της νέας κοίτης και αποκόπηκαν από το έδαφος της χώρας προέλευσης. Δηλαδή ελληνικά που πλέον είναι από την τουρκική όχθη και τουρκικά από την ελληνική. Για παράδειγμα, στο Πέταλο του Πέπλου είναι 8.000 στρέμματα περίπου, στο επίμαχο Μελισσοκομείο στις Φέρες 220 στρέμματα και στο κτήμα Μόραλη 150 στρέμματα. Αυτά βρίσκονται μετά την τουρκική πλευρά του ποταμού Έβρου, ενώ πιο κάτω στην περιοχή Μαυράκανθο υπάρχει ένα κομμάτι τουρκικής γης περίπου 360 στρέμματα που βρίσκεται μετά την ελληνική όχθη. Όλες αυτές οι εκτάσεις καλλιεργούνται κανονικά από τους ιδιοκτήτες τους ή ενοικιαστές (όπως είπαμε για το Κτήμα Μιχαηλίδη) Έλληνες και Τούρκους, οι οποίοι όπως επισημάναμε μεταφέρουν ακόμη και τρακτέρ και άλλα μηχανήματα απρόσκοπτα. Με πρόχειρα γεφύρια , με πλωτά μέσα (σχεδίες ή μεγάλες βάρκες) και με τη βοήθεια του στρατού».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Δένδιας για Έβρο: Υπήρξε τουρκική κινητικότητα - Ανοησία τα περί κατάληψης εδάφους