«Ανάφλεξη» προ των πυλών: Έτοιμη να «τρυπήσει» η Τουρκία – Τη βάζει στο… στόχαστρο η Ελλάδα
Σε συνολικά 24 οικόπεδα χώρισε με επίσημη πράξη η Άγκυρα την περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου που εκτείνεται από τις τουρκικές ακτές μέχρι το σημείο που με βάση αυτό αρχίζει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Λιβύης (οικόπεδα U16 και U17), σύμφωνα με την αρίθμηση της τουρκικής κυβέρνησης.
Οι κινήσεις του καθεστώτος Ερντογάν δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν. Οι Τούρκοι αυτά που δηλώνουν τα κάνουν και είναι βέβαιο πως θα προχωρήσουν και στην επόμενη κίνηση των σεισμικών ερευνών, πυρπολώντας την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο.
Αυτή τη στιγμή αξιολογούν τις αντιδράσεις του ελληνικού συστήματος και αναλόγως θα προχωρήσουν. Τίποτα δεν κάνουν τυχαία. Ακόμα και η… παράσυρση του Oruc Reis από τον άνεμο πριν από μερικούς μήνες αξιολογήθηκε από την Άγκυρα και μετρήθηκε η αντίδραση της Αθήνας.
Στους χάρτες που δημοσίευσε η τουρκική κυβέρνηση με τις περιοχές όπου σκοπεύει να «τρυπήσει», ορισμένα οικόπεδα βρίσκονται από έξι μίλια και πλέον ανατολικά της Κρήτης, της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου και επικαλύπτουν μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο οικόπεδο στο Καστελλόριζο, ωστόσο είναι απολύτως σαφές ότι ο συγκεκριμένος διαχωρισμός αποτελεί το επόμενο στάδιο αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας στην υφαλοκρηπίδα της.
Πρακτικά, ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα. Η Άγκυρα θα κάνει το επόμενο βήμα, δηλαδή τις σεισμικές έρευνες σε περιοχή που βρίσκεται εντός Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αναμένεται να φανεί το πότε η Άγκυρα θα προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής NAVTEX από τον σταθμό της Αττάλειας όπου υπάγεται η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και, βεβαίως, ο χρόνος που θα επιλεγεί γι’ αυτό.
Φαίνεται ότι το φετινό καλοκαίρι οδεύουμε προς την κορύφωση της ελληνοτουρκικής κρίσης. Πολλά σημάδια για κάτι τέτοιο είναι πλέον εμφανή. Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι οι παγκόσμιες συνθήκες τους ευνοούν. Η προσοχή του τουρκικού λαού μπορεί να αποσπασθεί από την κρίση του κορονοϊού, την κλυδωνιζόμενη οικονομία και τα εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν στέλνοντας ένα γεωτρύπανο στη θάλασσα νότια της Κρήτης, που ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Μέχρι στιγμής η Άγκυρα επιδεικνύει στάση αναμονής, έως ότου δημοσιευτούν οι κατατιθέμενοι χάρτες του παράνομου μνημονίου στον ΟΗΕ. Μετά τη δημοσίευση όμως, η Τουρκία θα υποστηρίξει ότι υπάρχει μονιμοποίηση και τότε θα προχωρήσει στις προκλητικές ενέργειες, στέλνοντας είτε το Barbaros είτε το Oruc Reis για έρευνες.
Τότε ακριβώς είναι και το πιθανότερο να υπάρξει ένα «θερμό» επεισόδιο.
Είναι δεδομένο πως η Αθήνα δεν επιθυμεί κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά, ωστόσο, εφόσον θίγονται κυριαρχικά της δικαιώματα είναι έτοιμη να πράξει τα αυτονόητα.
Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, εδώ και καιρό έχει αναλύσει τις κινήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει στο μέλλον από το προκλητικό καθεστώς Ερντογάν και όλες οι πληροφορίες λένε ότι το πράσινο φως έχει δοθεί. Μια δυναμική απάντηση στην Τουρκία είναι μονόδρομος και τα Επιτελεία είναι σε πλήρη ετοιμότητα.
Φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλάκατοι και μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στην Ελληνική φαρέτρα, εφόσον η Τουρκία κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την ένταση. Η παρουσία του Στόλου στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου αλλά και Νοτιοανατολικά της Καρπάθου είναι συνεχής, τόσο με πλοία επιφανείας όσο και με μόνιμη δραστηριότητα υποβρυχίων. Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη περιοχή έχει μπει και στον εκπαιδευτικό αλλά και επιχειρησιακό - εάν χρειαστεί - σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας με πτήσεις μαχητικών και συνεκπαιδεύσεις με Μονάδες του Στόλου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Άρση μέτρων: Νωρίτερα ανοίγουν τα γυμναστήρια-Τι θα ισχύσει σε νυχτερινά κέντρα και beach bar