ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΜΜΟΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Το... αναμενόμενο θερμό επεισόδιο, το Καστελλόριζο και το σχέδιο του 1964

Τουρκικές προκλήσεις: Η Ιστορία παίζει πολλές φορές βρώμικα παιχνίδια και αν ξέρεις να την διαβάσεις, μπορείς εύκολα να αποφύγεις τις κακοτοπιές - Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η προκλητικότητα των Τούρκων έναντι της Ελλάδας είναι case study για την παγκόσμια διπλωματία
3'

Οι άνθρωποι που κατέχουν τα ελληνοτουρκικά επιμένουν ότι «η αναθεωρητική Τουρκία ήρθε για να μείνει». Και πάνω σε αυτό πρέπει να συμπληρώσουμε ότι η Τουρκία δεν καταλαβαίνει ούτε από διπλωματία ούτε από πολιτική, ούτε βεβαίως από Διεθνές Δίκαιο.

Κινείται με βάση το δίκαιο του ισχυρού, με βάση την δύναμη ισχύος, πρακτικές που ομολογουμένως είναι αναχρονιστικές και ξεπερασμένες.

Όμως είναι μια πραγματικότητα η οποία αποδείχθηκε πλήρως στην περίπτωση του Έβρου. Η ισχυρή αποτροπή από την ελληνική πλευρά, σίγουρα ξάφνιασε τους Τούρκους.

Παρόλα αυτά, όπως έχουμε αρθρογραφήσει και στο παρελθόν οι Τούρκοι θα κάνουν ότι χρειαστεί για να μπουν έστω και από την πίσω πόρτα στην συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό το γνωρίζουν όλοι. Και οι σύμμαχοί μας οι Αμερικανοί. Και το ξέρουν από πολύ παλιά. Από το 1964.

Ναι καλά διαβάσατε.

Όλα γίνονται με «θεματικό κέντρο» το Καστελλόριζο.

Το Καστελλόριζο άλλωστε, τους το έδιναν οι «φίλοι» μας οι Αμερικανοί από παλιά.

Οι Τούρκοι αλλά και οι Αμερικανοί γνωρίζουν, εδώ και πολλά χρόνια ότι το Καστελλόριζο αποτελεί το κομβικό πρόβλημα για την μοιρασιά της ανατολικής Μεσογείου.

Το Καστελόριζο δημιουργεί ένα εδαφικό τόξο με τις ανατολικές ακτές της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κρήτης διεκδικώντας τίτλο τόσο για ΑΟΖ, όσο και για υφαλοκρηπίδα. Το story board είναι σχεδιασμένο από παλιά.

Για την ακρίβεια από το 1964. Δεν ξύπνησαν τυχαία το 2020 ή το 2015 οι Τούρκοι...

Η Ελλάδα ασχολήθηκε για πρώτη φορά με το Καστελλόριζο, όταν πληροφορήθηκε το περίφημο Σχέδιο Άτσεσον το 1964.

Ο Άτσεσον δεν ήταν τυχαίος. Ως Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του προέδρου Χάρι Τρούμαν 1949-1953, έπαιξε κεντρικό ρόλο στον καθορισμό της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Ο Άτσεσον βοήθησε στο σχεδιασμό του Σχεδίου Μάρσαλ και έπαιξε κεντρικό ρόλο στην η ανάπτυξη του Δόγματος Τρούμαν και τη δημιουργία του ΝΑΤΟ. Η πιο διάσημη απόφαση του Άτσεσον ήταν το ότι έπεισε τον Πρόεδρο Τρούμαν να παρέμβει στον πόλεμο της Κορέας τον Ιούνιο του 1950. Έπεισε επίσης τον Τρούμαν για την αποστολή βοήθειας και συμβούλων στις γαλλικές δυνάμεις στην Ινδοκίνα, αν και το 1968 τελικά συμβούλεψε τον Πρόεδρο Λίντον Τζόνσον να διαπραγματευτεί ειρήνη με το Βόρειο Βιετνάμ.

Ποιος ήταν ο Ντιν Άτσεσον; Ένας Αμερικανός διπλωμάτης που χειρίστηκε - μεταξύ άλλων - και το ζήτημα του Κυπριακού. Κάτι σαν τον μετέπειτα Κόφι Άναν...

Στο αρχικό σχέδιο που κατέθεσε ο Ντιν Άτσεσον, η Κύπρος θα παραχωρείτο ολόκληρη στην Ελλάδα εκτός της Καρπασίας, όπου θα εγκαθίστατο μια στρατιωτική βάση της Τουρκίας παρόμοια με τις Βρετανικές βάσεις στο νησί, χωρίς όρια.

Επιπλέον το Καστελόριζο θα παραχωρείτο στην Τουρκία. Εδώ είναι όλο το ζουμί του Αμερικανικού σχεδίου. Γιατί το Καστελλόριζο;

Διότι άπαντες γνώριζαν ότι αυτό το ελληνικό νησί διαμορφώνει ΑΟΖ για την Ελλάδα και διαχωρίζει όλες τις υπόλοιπες ΑΟΖ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απέρριψε αμέσως αυτό το σχέδιο.

Ο Άτσεσον πρότεινε μια αλλαγή, που προέβλεπε ότι η Τουρκία θα διατηρούσε την Καρπασία μόνο για 50 χρόνια και η Τουρκία απέρριψε το νέο σχέδιο.

Το σχέδιο αυτό βέβαια απορρίφθηκε και από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Γεώργιο Παπανδρέου.

Συνεπώς τα όσα ζούμε τώρα ήταν γνωστά από πολύ παλιά, γι’ αυτό και καμία ελληνική κυβέρνηση δεν άνοιξε όλα αυτά τα χρόνια ζήτημα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο.

Κανείς δεν άνοιγε θέμα διότι άπαντες γνώριζαν ότι πρόθεση των ΗΠΑ ήταν να δώσουν το Καστελλόριζο στους Τούρκους για να έχουν ΑΟΖ...

Τι κρύβει αυτή η άτιμη η Ιστορία;

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

«Ξεφεύγει» η Τουρκία: Χάρτης στον ΟΗΕ με «δική της» Ρόδο και Κρήτη – «Εξαφάνισε» το Καστελλόριζο